Crnogorski ministar odbrane: Zakon iskorišćen za krstaški rat protiv Crne Gore

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković rekao je da je Zakon o slobodi veroispovesti iskorišćen da se protiv Crne Gore povede krstaški rat. Protestne litije, kako je rekao, nemaju nikakve veze sa zakonom, već je, smatra Bošković, namera da se Crna Gora predstavi kao srpska država kojoj bi se poništila nezavisnost izglasana na referendumu 2006. godine.

Tu tvrdnju Predrag Bošković temelji na ikonografiji koja se može videti na protestnim litijama, ali i iscrtavanju srpskih motiva širom Crne Gore.

Zakon o slobodi veroispovesti, kako je rekao, ima za cilj da se Crna Gora vrati u srednji vek, dok odnose sa Srbijom, nakon svih dešavanja, ocenjuje kao najlošijim od obnove nezavisnosti.

"Protesti nemaju veze sa zakonom, jer da je tako, zakon bi se primijenio, pa bi vidjeli da li on ugrožava bilo čija prava. Vidimo da to nije slučaj. Vidimo ikonografiju na skupovima, vidimo kako se označava teritorija Crne Gore kao srpske države, vidimo crtanje srpskih motiva", rekao je Bošković u intervjuu Radiju Crne Gore.

Zakon je, kaže Bošković, iskorišćen da se "protiv Crne Gore povede krstaški rat od strane jedne teokratske organizacije koja bi Crnu Goru predstavila teokratskom državom".

Namera je, kaže, da se Crna Gora predstavi i kao srpska država, te "da se poništi državna nezavisnost i naša zemlja ponovo vrati pod skute Srbije, kako bi se o sudbini Crne Gore odlučivalo van naših granica".

Poručuje i da "ne postoji sila koja nas može preobratiti u teokratsku državu".

"Cilj je stvaranje srpskog karaktera Crne Gore"

Bošković je istakao da je Demokratski front prevaziđena politička organizacija u Crnoj Gori, te da je Srpska pravoslavna crkva jedini subjekt koji je mogao da generiše prosrpski korpus.

Stoga su poruke koje u poslednje vreme stižu iz Beograda o pomoći srpskom narodu i SPC, smatra Bošković, dodatak priči da se što više građana na popisu stanovništva u Crnoj Gori 2021. godine izjasni kao Srbi.

To, kako je rekao, za cilj ima stvaranje srpskog karaktera Crne Gore.

"Crna Gora je država svih njenih građana, bez obzira na to kako se izjašnjavaju i niko ne može spriječiti put Crne Gore ka modernoj evropskoj državi", poručio je Bošković.

Ocijenio je kvalitetnim Zakon o slobodi veroispovijesti, uz uverenje da će taj akt svakom građaninu garantovati ostvarivanje svojih verskih prava u skladu sa njegovim potrebama.

"Mislimo da Crna Gora treba da dijeli one vrijednosti koje se danas poštuju i vrijede u svakoj razvijenoj zemlji Evrope. Možemo sa ovim da se izborimo na demokratski način, bez tenzija i incidenata, jer smo svjesni da nas posmatra međunarodna organizacija", rekao je Bošković.

"Sva dešavanja na ovim prostorima uigrana"

Saopštio je i da nema nedoumicu da su sva dešavanja na ovim prostorima "uigrana", jer je Balkan, kako je podsetio, "kroz istoriju bio mjesto gdje su se sukobljavale mnoge civiliazcije".

"Kad je u pitanju ova matrica, nema sumnje da je ona inicirana i obrazovana shodno onome što je Rusija uradila u Ukrajini, Gruziji, Moldaviji. Sve kreće frontalno iz više centara kad su tabloidi i portali u pitanju", dodao je Bošković.

Iako ga retorika u Crnoj Gori podseća na onu iz devedestih, Bošković ne strahuje da bi se mogao ponoviti sličan scenario.

"Danas je globalni kontekst drugačiji. Demokratski kapaciteti država na Balkanu su veći nego što su bili devedesetih", rekao je Bošković.

broj komentara 9 pošalji komentar
(sreda, 19. feb 2020, 12:14) - anonymus srle [neregistrovani]

Krstaski Rat u CG

Kad postoji problem, covek uklanja uzroke problema a ne posledice gospОdo pametnjakovici iz CG. Prosto da cak i dete od 5 godina shvata! To sto vi radite je: izazivate pozar a onda pristupate gasenju ne shvatajuci da se pozar izmice kontroli. Prst na celo pa razmislite.

(utorak, 18. feb 2020, 17:48) - anonymous [neregistrovani]

E boze

A,dje ces Boskovicu poslje.

(utorak, 18. feb 2020, 16:58) - milan lala [neregistrovani]

Drzava to sam ja , M. Djukanovic

Nema nikakvog "krstaskog rata" protiv drzave C. Gore , ne pomze vam dizanje tenzija lazima , imaju masovni protesti naroda u celoj C. Gori protv M. Djukanovica i njegove despotske vlasti. Problem je u tom sto je M. Djukanovic umislio da je on drzava C. Gora pa pobunu naroda protv njega licno on pokusava prikazati kao pobunu protiv drzave C. Gore. Drzava C. Gor uvek je bila jedna Srpska drzava, ne Srbija, ali uvek jedna od dve Srpske drzave . Sve od samog istoriskog pocetka Narod C. Gore svi njeni vladari i mitropoliti izjasnjavali su se nacionalno kao Srbi . No dolaskom Broza pocelo je nasilno ispiranje mozga , a narocito dolaskom Djukanovica svim silama se na najgrublji nacin nastoji promenuti svest naroda o nacionalnom poreklu, jeziku i pismu a sad evo udarilo se i na veru i Crkvu otima se imovina SPC. Ateista Djukanovic zeli silom naturiti narodu novu crkvu sa rascipopom Dedeicem na celu kao toboz mitropolitom . Narod je ustao protiv Djuaknovica a ne protiv svoje drzave C. Gore . Obmanjivanje o ugrozenosti drzave C. Gore od strane Srba i Srbije vise kod naroda u C. Gori ne prolazi . Prosto recno narod vas nece , podnesite ostavke dosta je bilo 30 godina vase despotovije.

(utorak, 18. feb 2020, 16:09) - Тома-Трстеник [neregistrovani]

Независност изгласана на Референдуму 2006

Господине Бошковић дали ви мислите
на ону изгласану независт на монтираном
и манипулисаном Референдуму 2006 ???
У паметним Земљама се то каже: Испеци па реци.

(utorak, 18. feb 2020, 15:37) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Od Ajnstajna na ovamo sve je relativno

Zakon nije iskoriscen nego je zakon izazvao revolt gradjana i zgrazavanje civilizovanog sveta.

(utorak, 18. feb 2020, 15:05) - anonymous [neregistrovani]

Hahah

Nisu se nadali da ce narod ustati u odbranu svetinja. Mislili su da ce im i zakon proci kao i ulazak CG u Nato. Ali, prevarise se! Sad im se prividjaju krstasi, krstaski ratovi i sta sve ne, a to je samo dokaz da je paranoja uhvatila maha!

(utorak, 18. feb 2020, 14:39) - anonymous [neregistrovani]

Opet zamjena teza

Po ko zna koji put. Prvo, ''krstaske ratove'' su vodili zapadnjaci, pa i protiv pravoslavne crkve (Carigrad). Drugo, u CG se krse prava SPC i srpskog naroda, dakle ako neko vodi ''krstaske ratove'' onda je to aktualna CG vlast potpomognuta krugovima sa zapada, a protiv SPC i lokalnog srpskog stanovnistva.

(utorak, 18. feb 2020, 14:22) - Rados [neregistrovani]

U strahu su velike oci.

Odzvonilo je ovima na vlasti, pa sad od zvuka crkvenih zvona i pjesama njima se svasta pricinja.
Kakav ste zakon izglasali u nocnim satima, ovaj odgovor naroda je nesto najljepse sto ste mogli dobiti. Ako niste pomahnitali jos imate vremena da ispravite gresku, ali ako ste zaslijepljeni svojom moci i gordoscu, onda ce vas ove divne Litije odnijeti u istoriju kao smrad i bruku Crnogosku.

(utorak, 18. feb 2020, 13:51) - anonymous [neregistrovani]

Da puknes od smeha

Sad je krstaski rat?Pa ovo je da puknes od smeha!