Linta: Sarajevo briše tragove postojanja Srba u tom gradu

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta optužio je vlasti Kantona Sarajevo da hoće da izbrišu sve tragove postojanja Srba u tom gradu, time što nameravaju da iskopaju posmrtne ostatke oko 13.000 davno umrlih Srba i prenesu ih u kosturnicu za spaljivanje.

U saopštenju za javnost, Miodrag Linta podseća da vlasti u Sarajevu kao razlog navode činjenicu da se grobno mesto ili grobnica mogu prekopati deset godina posle sahrane u slučaju da se za njih ne plaća novčana naknada ili se ne održavaju.

"Ne sme se zaboraviti činjenica da je iz Sarajeva tokom i posle rata proterano više od 150.000 Srba koji žive u (Republici) Srpskoj, Srbiji i širom sveta i mnogi od njih ne znaju za ovu nameru. Takođe, mnogi proterani Srbi ne mogu da idu redovno na grobove svojih najbližih, a vlast nema razumevanja zbog tragičnih događaja koji su se desili Srbima u Sarajevu devedesetih godina prošlog veka", ukazao je Linta.

Istakao da je apsolutno očigledno da vlast u Sarajevu hoće da "cementira etničko čišćenje srpskog naroda i na taj način zatre sve tragove njegovog viševekovnog postojanja".

"Posle proterivanja i ubijanja Srba, uništavanja i otimanja srpske imovine, na red je došlo i uništavanje srpskih grobova. Sasvim je jasno da je krajnji cilj najavljenog uništavanja srpskih grobova da se dokaže i pošalje šovinistička poruka kako Srbi nikada nisu ni živeli u Sarajevu", naglašava Linta.

Prema njegovim rečima, cilj je dodatno promovisanje "najbezočnije izmišljotine da su Srbi izvršili agresiju na Bosnu i Hercegovinu i da su činili masovne zločine i genocid nad Bošnjacima".

Linta je pozvao Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da uputi protest nadležnima u Sarajevu i zatraži "da odustanu od skandalozne i anticivilizacijske namere uklanjanja posmrtnih ostataka Srba".

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 24. feb 2020, 14:30) - anonymous [neregistrovani]

lepa sela...

pokusavam al ne ide moj profesore.

(ponedeljak, 24. feb 2020, 14:28) - anonymous [neregistrovani]

re: Zakon o grobljima

A kako znas kakav je zakon u BiH tj. kantonu Sarajevo ako radis u HR? Mislim da je tema mnogo osjetljivija i vrlo je indikativno da je ovdje rijec o tolikim posmrtnim ostatcima i to iskljucivo Srba. Vjerovatno sve rade ''stihijski'' bez da su trazili potomke preminulih, bez da su ih obavijestili. Da li na taj nacin rade i sa pripadnicima ostalih naroda, veliko je pitanje?

(ponedeljak, 24. feb 2020, 14:03) - anonymous [neregistrovani]

Za ovog što se predstavlja da je iz Švedske

Ja živim u Göteborgu od 1992 godine i dobro mi je poznat švedski zakon. Hajdе ne plati odnosno, ne produži grobno mjesto za umrlog, pa ćeš vidjeti da će vaditi ili ne. Nemojte nagađati, pravila su jasna i ona važe za sve, pa tako i za one u Sarajevu i tu ništa nije čudno nit neobično.

(ponedeljak, 24. feb 2020, 10:36) - anonymous [neregistrovani]

Iskoristiti

za prezentaciju svetskoj javnosti ovaj anticivilizacijski cin koji oslikava najveci stepen mrznje koji Bosnjaci gaje prema bilo zivim bilo mrtvim Srbima i da je nemoguc zajednicki zivot Srba i Bosnjaka. Ovde u Malmöu postoji groblje u strogom centru grada vec vise od 200 godina koje se i danas upotrebljava za one koji se kremiraju. Nikome ne pada na pamet da iskopava posmrtne ostatke i narusava vecni mir, sto je odraz civilizacijskog odnosa i postovanja.

(ponedeljak, 24. feb 2020, 09:34) - anonymous [neregistrovani]

Zakon o grobljima

Zakon je jednak za sve bez obzira na naciju i vjeru - plaćaj održavanje groblja ili gubiš grobno mjesto. Spaljeni ostaci neplatiša se uredno odlažu u urne i evidentiraju, tako da nema govora o nekakvom brisanju.
Na jedno grobno mjesto 80 x 200 cm stane 40 urni fi 20 cm.
Pošto radim u upravi groblja u Hrvatskoj, ova problematika mi je bliska.

(ponedeljak, 24. feb 2020, 09:09) - anonymous Lala [neregistrovani]

To je to

Ni mrtvima ne daju mira .