Đukanović: Višestruki udari na Crnu Goru zbog Zakona o slobodi veroispovesti

Zbog zakona o slobodi veroispovijesti Crna Gora se suočava sa višestrukim udarima, iznutra i izvana, kroz otvorenu spregu crkve s nacionalističkim vansistemskim delovanjem, usmerenim na urušavanje pravnog poretka i negiranje građanskog i multietničkog karaktera crnogorske države, rekao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović u Ženevi.

U obraćanju na 43. sesiji Saveta za ljudska prava koja se održava u Palati nacija Milo Đukanović je ukazao na situaciju u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Naveo je da se tim zakonom na liberalan način, u skladu sa najsavremenijim legislativnim standardima, učvršćuje sloboda veroispovesti, uređuje pravni položaj verskih zajednica i garantuje ustavni princip odvojenosti crkve od države.

Ponovio je da je postupak izrade zakona trajao pet godina, uz inkluzivan dijalog sa svim zainteresovanim stranama, uključujući sve verske zajednice u zemlji i relevantne međunarodne organizacije, u prvom redu Venecijansku komisiju, čije su preporuke u potpunosti prihvaćene.

Dodao je da je ovim zakonom zamenjen onaj iz 1977. godine iz perioda komunističke Jugoslavije.

"Međutim, već u pripremi, a posebno nakon njegovog usvajanja, Crna Gora se suočila sa optužbama od strane samo jedne vjerske zajednice, i sa brutalnom medijskom kampanjom dominantno iz bližeg okruženja, s vještim manipulacijama i pokušajima da se država optuži da namjerava da otima crkvenu imovinu i mijenja njihovu viševjekovnu namjenu. Uz to, u međunarodnim forumima, uključujući i ovaj dom, mogle su se čuti optužbe da Crna Gora sprovodi politiku diskriminacije i krši vjerske slobode", rekao je predsednik Crne Gore.

Ističe da je usvajanjem ovog zakona Crna Gora potvrdila da je građanska država, multietnička demokratija i društvo koje želi da kroz reforme i modernizaciju bude sastavni dio savremene evropske civilizacije.

"Zbog toga se suočavamo sa višestrukim udarima, iznutra i izvana, kroz otvorenu spregu crkve s nacionalističkim vansistemskim djelovanjem, usmjerenim na urušavanje pravnog poretka i negiranje građanskog i multietničkog karaktera crnogorske države, što bi u krajnjem značilo povratak na srednjovjekovni sistem u kojem je crkva bila iznad države i građana", rekao je Đukanović.

Stabilnost zemlje nije ugrožena 

Istakao je i da stabilnost zemlje nije ugrožena.

"Crna Gora će, kao i 2006, kada je demokratskim referendumom, što nije baš uobičajeno na Balkanu, obnovila državu, i ovo unutrašnje pitanje riješiti na miran način, i tako odbraniti koncept u kojem svi građani, i sve vjerske zajednice, imaju ista prava i ravnopravan položaj", poručio je predsednik Crne Gore.

Ukazao je da je "opasno prenebregavati realnost, igrati se osećanjima vernika i biti objekat ili oruđe u realizaciji opasnih velikodržavnih projekata, što bi sve zajedno trebalo da nas zabrinjava".

Poručio je da Crna Gora ostaje opredeljena da dalje izgrađuje svoj kredibilitet poštovalaca i zaštitnika ljudskih prava.

"Verujem da ćemo time na najbolji način zadobiti vaše poverenje i podršku za kandidaturu za članstvo u Savetu za period 2022–2024", zaključio je predsednik Crne Gore.

broj komentara 10 pošalji komentar
(ponedeljak, 24. feb 2020, 15:48) - Воронцов [neregistrovani]

Зна се ко је то све изазвао

Наравно власт Црне Горе која крши основна људска права, право на веру и право на имовину. Нема ту никакве умешаности ни спољног фактора ни политике. Све је то због кршења људских права.

(ponedeljak, 24. feb 2020, 14:40) - anonymous [neregistrovani]

Čitam naplatili kaznu za isticanje zastave Srbije u CG

Pitam Mila kao to da nije naplaćena ni jedna kazna za isticanja albanske zastave? Sledeći put neka istaknu na istom mestu i srpsku i albansku zastavu da vidimo šta će onda i koga i kako kažnjavati!

(ponedeljak, 24. feb 2020, 14:23) - anonymous [neregistrovani]

Koji je ovo licemer ljudi moji

Kako mu je neko lepo srocio tekst, reklo bi se da ga je pisao uman covek. Papir trpi sve, pa i ovakve lazi, a ako zelimo da pricamo istinu, vazno je napomenuti da su izbori o samostalnosti Crne Gore bili sve, samo ne demokratski izbori, buduci da je desetine hiljada glasova Albanaca opredelilo ishod tih izbora, suprotno volji gradjana Crne Gore. Drugo, kada covek koji vlada 30, slovima trideset godina u jednoj zemlji, pogotovo evropskoj i prica o demokratiji, to je vrh cinizma. Sto se tice crkve, njena imovina ne moze biti vlasistvo nijedne drzave, pa ni Crne Gore zato sto je Srpska Pravoslavna Crkva i njene eparhije u Crnoj Gori starije od same drzave Crne Gore. Gledace stranci Djukanovicu jos malo kroz prste, kao nacin za disciplinovanje Srbije, ali ne zadugo, a onda ce ga taj isti zapad pustiti niz vodu kao sve svoje poslusnike.

(ponedeljak, 24. feb 2020, 14:16) - anonymous [neregistrovani]

Demokratski referendum?

Je li to on govori o onem referendumu na kojem su objavili pobedu pre nego što su izbrojani glasovi? Toliok o demokratskom referendumu.

(ponedeljak, 24. feb 2020, 12:49) - Mile [neregistrovani]

Istina

Kao sto rekoh pre par dana u komentaru , ono sto Milu smeta jesu Srbi u C. Gori .
Ideja je bila da se kroz oduzimanje crkvene imovine tihim djelovanjem proteraju Srbi a da se crkveno i manastirsko zemljište oduzme i pretvori u gradjevinsko , ne bi li isti taj Milo strpao još koju milijardu € u svoje džepove .

(ponedeljak, 24. feb 2020, 12:42) - anonymous [neregistrovani]

Demokratski referendum

Ako Bog da opet ce biti demokratski referendum kada ti odes sa vlasti vrlo brzo.... Zivi bili pa vidjeli

(ponedeljak, 24. feb 2020, 12:31) - anonymous [neregistrovani]

Clanstvo EU 2022 - 2024?

O cemu ti sanjas?
Jos se nije desilo da je jedna diktatorska drzava mogla da udje u EU.
Tek kad Monte Negro nema vise diktaturu, tek onda mozete da pocnete prvo pristupu za kandidaturu.
A valjda znas da samo to traje nekih 6 do 8 godina.
Al te vuku za nos! Probudi se!
Dokle ce narod da naseda na tvojim izmisljotinama?

(ponedeljak, 24. feb 2020, 12:22) - anonymous [neregistrovani]

Cuujjjj demokrate......blago nama

......samo sto si taj govor odavno trebao u nekom zatvoru odrzati........zbog kriminala.....A narod nije glup ni jadan iako jeosiromasen zahvaljujuci tebi

(ponedeljak, 24. feb 2020, 12:18) - anonymous [neregistrovani]

A zasto samo jedna verska zajednica?

Naravno da se samo jedna verska zajednica odupire tom podmuklom zakonu.
Jer u toj drzavi ,gde 90% naroda pripadaju toj verskoj zajednici nije ni malo svejedno, da se vrsi otimacina od strane drzave u korist drugih verskih zajednica.

(ponedeljak, 24. feb 2020, 12:06) - anonymous [neregistrovani]

Povuci se

Samo ti daj ostavku pa nece vise biti udara niti iznutra niti izvana;-()