Dodik: Srpska više zagledana u Srbiju nego u BiH

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska nema plan za secesiju i da je njen primarni cilj - izvorni Dejton.

Milorad Dodik je na konferenciji konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je veoma važno sačuvati mir u Srpskoj.

Istakao je da je primarni cilj Republike Srpske izvorni Dejton, očuvanje Republike Srpske i njenog legitimiteta, kao i da Srbija bude jaka, jer je Srpska više zagledana u Srbiju nego u BiH.

Govoreći o napadima na predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji u poslednje vreme neprestano dolaze iz Sarajeva, Dodik je rekao da je za razliku od njih Vučić čovek mira i stabilnosti u regionu, te da se ponaša državnički.

"Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jasno je već nekoliko puta pokazao da želi da sačuva mir kako u Srbiji, tako i Srpskoj, a i u regonu", rekao je Dodik.

Izveštaj o stanju u BiH, kaže Dodik, imao je odmeren stav kojim se želi sačuvati stabilnost.

"Veoma je jasno iskazano Vučićevo opredjeljenje da se djeluje u funkciji sistema, ali je očito da zvanično Sarajevo želi da vodi "sećijsku politiku" i sve dobro opstruiše", naveo je Dodik.

Naglasio je da političko Sarajevo na čelu sa Bakirom Izetbegovićem pokušava da drži predavanje šta treba da radi predsednik Srbije.

"Banjaluka više pripada Vučiću nego Izetbegoviću" 

"Izetbegović pokušava da se politika vodi u BiH po mjerilima "Islamske deklaracije". Bošnjacima najviše odgovara nestabilna Srbija i nejak predsjednik. Treba reći i da svojatanje Banjaluke kao šeher-grada nije primjereno. Banjaluka više pripada Vučiću nego Izetbegoviću", rekao je on, ističući da Izetbegoviću to ipak neće poći za rukom.

"Republika Srpska ima legitiman cilj da preferira izvorni Dejton i nadležnosti. Mnogi smatraju da je BiH već propala zemlja, a u Sarajevu nisu srećni zbog toga. Ja nikada nisam pozivao na oružje kao što je to radio Izetbegović. Oni brane "Islamsku deklaraciju" i islamsko uređenje, ali neće doživjeti da se BiH dodatno militarizuje", izjavio je Dodik.

Dodik je rekao da deo međunarodne zajednice sprovodi politiku bošnjačkih lidera u BiH.

"Najsvježiji primjer je sinoćnja izjava Valentina Incka koji je odmah nakon obraćanja Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića ponovio isto što su i oni govorili", naglasio je Dodik.

On je konstatovao da se Incko samo pojavi da etablira ono što su oni rekli.

Dodik je istakao da se u BiH putem institucija kao što je Ustavni sud BiH donose odluke koje su antiustavne.

"Srpska se mora odbraniti, ovo je ključni trenutak. Ne možemo prihvatiti odluku Ustavnog suda jer je ona neustavna. Ustavnom je definisano da imovina pripada entitetima. Mi nismo izazvali ovu situaciju već neki drugi i odbacujemo napade na Republiku Srpsku", poručio je Dodik.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 27. feb 2020, 17:05) - anonymous [neregistrovani]

Само мирно, дипломатски...

...излазите што пре из тог "босанског лонца". Изгубљено је 25 година чекајући да се " браћа" уразуме, али нема од тога ништа, пуко замајавање. Нема се шта више чекати. Слобода.

(četvrtak, 27. feb 2020, 15:35) - milan lala [neregistrovani]

Sloboda i za Srbe

Ispravno govori predsednik Dodik, podrska paralamentu R. Srpske i odlukama koje su donesene.Podrska narodu i predsedniku Dodiku u odbrani izvornog slova Dejtona.Incko, Izitbegovic, Komsic i Dzaferovic su remetilacki faktori u BiH to jest izvori stalnih tenzija.

(četvrtak, 27. feb 2020, 15:14) - Воронцов [neregistrovani]

Довољно је било да су се на политичкој сцени појавили Изетбеговићи

То је деведесетих значило пропаст и страдање свих народа у БиХ. А континуитет стагнације БиХ на свим пољима и даље се наставља.( Само ни Срби се не могу похбвалити са успехом својих политичара на просторима БиХ)