Snažan zemljotres u Zagrebu, teško povređeno petnaestogodišnje dete

Petnaestogodišnje dete teško je povređeno u snažom zemljotresu koji je pogodio Zagreb. Za njim je usledio niz slabijih potresa. Ima povređenih, a i zarobljenih osoba. Zemljotres se osetio i u susednim zemljama. U nekim zgradama u Ljubljani nestalo je struje, a oni koji žive u soliterima kažu da je potres bio veoma jak, javlja dopisnik RTS-a.

Jutros u 6.23 snažan zemljotres pogodio je glavni grad Hrvatske, Zagreb.

Zemljotres je bio jačine 5,3 jedinice po Rihterovoj skali, a epicentar je bio na sedam kilometara od grada.

Iako je agencija Hina prethodno javila da je prva žrtva zemljotresa u Zagrebu petnaestogošnje dete, tamošnji mediji javljaju da je dete živo, ali u kritičnom stanju.

"Dijete je vrlo, vrlo kritično, ali još radimo dalje mjere, u ovom času se provodi CT snimanje, da se utvrde ozlede", rekao je direktor Dečje bolnice u Klaićevoj za hrvatski servis regionalne televizije N1, Goran Roić. 

Portal Indeks javlja da je u nekim delovima grada na kratko nestala struja, kao i da ima popucalih zidova, i obrušenih krovova. Otpadali su delovi fasada u centru grada, a velika oštećenja pretrpela je i zgrada Hrvatskog sabora.

Na području Zagreba nakon jutrošnjih potresa ima zarobljenih osoba, navode u vatrogasnoj službi, a u delovima grada još nema struje i vode.

Dodaju da ima teže i lakše povređenih građana.

Kako je saopštila zagrabačka policija, na području grada oštećena su 66 objekta i 23 automobila. 

Oštećena je i Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg na Cvetnom trgu

Kako je za HRT rečeno u Zagrebačkoj nadbiskupiji, pao je i vrh južnog tornja na Zagrebačkoj katedrali.

Zemljotres je uznemirio Zagrepčane, koji ne pamte tako snažan potres u svom gradu i masovno su izašli iz stanova i kuća.

Vojnici i građani pomažu porodiljama 

Pošto je porodlište moralo da se evakuiše, mnoge žene porodile su se na ulici. U pomoć su im pritekli vojnici i građani koji su se zatekli na licu mesta.

"Svi su u pogonu, dao sam nalog da se digne hrvatska vojska, na raspolaganju smo da pružimo pomoć gradu Zagrebu. Naš je zadatak kao deo sastava domovinske sigurnosti pomoći našim građanima kad je najteže", navodi se u izjavi hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića.

U 7.01 u Zagrebu se osetio novi potres, koji je trajao nešto kraće od prvog.

Jačina je iznosila pet jedinica Rihtera sa epicentrom deset kilometara severno od hrvatske prestonice, javlja Jutarnji list.

Treće podrhtavanje tla koje se osetilo u 10.13 bilo je 3,3 jedinice po Rihteru. Najjače se osetilo na istoku grada.

Zbog novonastale situacije, u zagrebačkoj univerzitetskoj biblioteci održan je sastanak hrvatskog državnog vrha.

Hrvatski predesednik Zoran Milanović rekao je da je najvažanije da građani prate uputstva nadležnih.

"Oni postoje radi ovakvih situacija, sve drugo možete zanemariti", poručio je Milanović.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je potres bio najjači u poslednjih 140 godina.

"Postoje brojna oštećenja. Pozivamo građane na oprez. Preporučujemo da za sada ostanete ispred zgrada", istakao je Plenković.

Sastanku su pored Plenkovića i Milanovića prisustvovali i predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsednik hrvatske vlade Damir Krstičević i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bandić je pozvao je Zagrepčane koji stanuju u objektima s armiranom betonskom konstrukcijom da se vrate u svoje domove, a još će se videti kako će se zbrinuti ljudi za čije objekte statičari procene da nisu bezbedni za život.  

Zemljotres se osetio i u Sloveniji, Austriji, BiH i Mađarskoj.

U nekim zgradama u Ljubljani je nestalo struje, a oni koji žive u soliterima kažu da je potres bio veoma jak, javlja dopisnik RTS-a.