Saborna crkva teško oštećena u zagrebačkom zemljotresu, nema povređenih među vernicima i sveštenstvom

U snažnom zemljotresu koji je pogodio Zagreb oštećena je i Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg na Cvetnom trgu.

Pored Sabornog hrama, oštećena je i zgrada Crkve opštine u zagrebačkoj Ulici Ilica 7.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski rekao je da, koliko je njemu poznato nema stradalih među vernicima, ali da su oštećenja na objektima koje poseduje Mitropolija velika.

"Nikada jedno iskušenje ne dolazi samo. U ovom trenutu kada se čitav svet hvata u koštac sa koronavirusom. Zagreb je danas, u jutarnjim časovima, doživeo i zemljotres", navodi se u saopštenju mitrpolita Porfirija.

Mitropolit je naglasio da su oštećenja na Sabornom hramu na Cvetnom trgu u Zagrebu dosta velika, a i da postoji bojazan da su još veća kada se bude obavila statička procena.

Kako je ukazao, Hram spada u prvu kategoriju zaštite spomenika kulture Hrvatske. Hram je, kao i katolička katedrala u Zagrebu, delo austrijskog arhitekte Hermana Bolea, dok je živopis rad poznatog ruskog ikonopisca Aleksandra Muhina, koji trenutno predvodi radove ukrašavanja enterijera hrama Svetog Save u Beogradu.

"Obraćam se svim našim vernicima i uopšte ljudima koji imaju bilo kakvu potrebu vezanu za koronavirus ili za posledice jutrošnjeg zemljotresa da nam se obrate, da se obrate našim sveštenicima, a mi ćemo koliko su to naše moći učiniti sve da im pomognemo", poručio je mitropolit.

"Verujemo da nas Bog ne ostavlja i da nas na ovaj način priziva k Sebi. Sigruno je da nikada iskušnjenja nisu veća od duhovnih snaga koje mi kao ljudi nosimo, pogotovu ako smo solidarni i ako funkcionišemo kao zajednica", zaključio je mitropolit Porfirije.

Đakon Dragan Radić rekao je da među sveštenicima Srpske pravoslavne crkve i članovima njihovih porodica nema povređenih. 

"Molimo se svemogućem Bogu da ne bude žrtava i da se ne ponovi", navedeno je u ranijem saopštenju Mitropolije zagrebačko-ljubljanske. 

Zagreb je jutros pogodio snažan zemljotres, za kojim su usledili još nekoliko manjih. Među oštećenim objektima je i Zagrebačka katedrala sa koje je pao vrh tornja.