Parada ponosa u Beogradu 16. septembra

Parada ponosa ove godine biće održana u Beogradu, u nedelju, 16. septembra, a kretaće se od Slavije do Trga Republike, najavili su organizatori.

Prajd počinje 10. septembra i biće održane različite manifestacije - izložbe, koncerti, pozorišne predstave, filmske projekcije, a biće završena Paradom ponosa i šetaće se pod sloganom "Reci DA".

Organizatori su najavili i nekoliko zahteva koji će obeležiti ovogodišnji Prajd, a to su odgovornost države u zaštiti LGBT osoba, da se implementiraju postojeći zakoni i razvijaju novi, sankcionisanje nasilja nad LGBT osobama, jer tužilaštvo ne prepoznaje zločin iz mržnje.

LGBT osobe traže i donošenje zakona o rodnom identitetu, da bez promene pola transrodne osobe mogu da promene dokumenta, ali i usvajanje zakona o istopolnim zajednicama.

Jedan od zahteva je i da se iz udžbenika ukloni, kako kažu, diskriminatorni sadržaj o LGBT zajednici.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 17. maj 2018, 13:18) - anonymous [neregistrovani]

Zaista nemam nista protiv da neko paradira, protestuje koliko mu je drago.

Ali, svi mi drugi koji prestavljamo vecinu zajedno sa turistima u gradu isto imamo pravo na slobodno kretanje ulicama sto pesice ili vozilima. Svaki put imamo haos za vreme nekih protesta. Krajnje je vreme da se svi protesti presele na jedno javno prostrano mesto primera radi kod usca I tamo do mile volje da se organizovano protestuje koliko god zeli organizator I zakonski se odobri. Obavezno I sa dirktnim tv prenosom stanica koje to zele da prenose. Time bi se njihova rec cula I videla a samim tim I mi vecina normalno ziveli I kretali se ne smetano.