Neće Grza u cev, poništena dozvola za mini-hidroelektranu

Opština Paraćin poništila je građevinsku dozvolu za izgradnju mini-hidroelektrane na reci Grzi. To je rezultat ogromnog pritiska javnosti i više od šest hiljada potpisa koje su prikupili aktivisti grupe "Odbranimo Grzu", koji ne žele da više od dva kilometra toka rečice investitor uvede u cevi.

Odeljenje za urbanizam opštine Paraćin poništilo je prethodno izdatu građevinsku dozvolu jer je ustanovljeno da takozvano donje jezero na Grzi, odakle bi prema planu trebalo da se postavljaju cevi za mini-hidroelektranu, zapravo nelegalan objekat, bez upotrebne dozvole.

Opština je formirala i anketnu radnu grupu koja će ispitati kako je investitor ranije uopšte i dobio građevinsku dozvolu i da li je bilo kršenja zakona prilikom izdavanja. 

"Što se tiče opštine Paraćin, nama ta mini-hidroelektrana nije potrebna i zaista ništa ne znači za privredu Paraćina. Naprotiv, u najmanju ruku narušava izgled našeg izletišta", kaže Saša Paunović, predsednik Opštine Paraćin.

U grupi građana "Odbranimo Grzu" zadovoljni su odlukom Opštine jer su uvaženi njihovi argumenti.

"Paraćin ima prvu oborenu građevinsku dozvolu važeću na teritoriji Republike Srbije. To nije bilo do sada. Nismo išli da pravimo nerede, da pravimo štetu ljudima, nismo pozivali na revolt i na proteste, i na kao što neki imaju naviku, na neku bunu, nema potrebe, ako nešto nije ispravno ne može da bude urađeno, kroz papire se to lepo vidi", kaže Zoran Kojadinović, predsednik grupe "Odbranimo Grzu".

Osim poništenja građevinske dozvole za Grzu, Opština je izmenom planskih akata praktično stopirala izgradnju još tri mini-elektrane na Crnici i Grzi.

"Takođe u postupku je naš zahtev da se iz Prostornog plana opštine Paraćin i iz dva urbanistička plana koji se odnose na ostatak turističkog naselja Grza takođe izbaci mogućnost izgradnje malih hidroelektrana", kaže Vladan Vugdelija, aktivista grupe "Odbranimo Grzu" .

Investitor je, kako RTS nezvanično saznaje, već uložio žalbu na odluku Opštine i postupak će se dalje voditi u drugostepenom organu - Odeljenju ministarstva građevine u Kragujevcu.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 25. jan 2020, 19:45) - anonymous [neregistrovani]

Grza

Nije baš sve tako kao što se piše. U toj reci ne postoji život jer služi kao kanalizacija istoimenom vikend naselju.Dva veštačka jezera ne mogu da budu deo netaknute prirode

(subota, 25. jan 2020, 12:21) - anonymous [neregistrovani]

Bravo za sve!

Samo napred. Odbranimo sve ono sto nam je ostalo. Zivimo u skladu sa prirodom

(subota, 25. jan 2020, 12:04) - Markovljev [neregistrovani]

Sloga čini čuda

Pravi dokaz, da kada su gradjani složni i koriste legitimna sredsta protesta a opštinski činovnici imaju sluha za svoje gradjane, da je sve moguće, pa i oduzimanje gradjevinske dozvole. Sada još stvar dovesti do kraja pa utvrditi neznanje ili lošu nameru onih koji su tu dozvolu izdali. U oba slučaja je jasno da taj posao dalje nemogu raditi. Bravo i za gradjane i za Opštinske organe.

(subota, 25. jan 2020, 10:30) - anonymous [neregistrovani]

Srce kao sunce!

Svaka cast Paracinci! Neka zivot pobedi novac!!

(subota, 25. jan 2020, 08:40) - anonymous [neregistrovani]

Najcistija

Najcistija reka u Srbiji.