Kilometar asfaltiranog puta i utičnice bez struje – dobro došli u Živkovce

U selu Živkovci kod Ljiga, opština je do sada asfaltirala ukupno jedan kilometar put. U ostalim delovima sela gde ima asfalta, to su meštani sami plaćali. Iako najveći, loši putevi nisu jedini problem stanovnika ovog sela. Postoji i dom kulture koji nema struju, ali ima nove utičnice i elektroinstalacije.

Selo Živkovci ima ceo kilometar asfaltnog puta. Ostatak čine zemlja i makadam. Jedan od meštana Vladan Petrović kaže da je to sve što je učinjeno na lokalnim putevima u selu od strane lokalne samouprave i dodaje da su putevi "kao iz nekog prošlog vremena".

Zima je blaga, pa svakodnevni problemi meštana ne dolaze do izražaja. U Živkovcima živi oko 500 ljudi i sve ih je manje. 

"Dešava se svake godine da se nekoliko porodica sa decom odseli zbog prilaza kućama. Deca idu u čizmama, kaljava", izjavio je stanovnik Živkovaca Milomir Lukić.

U lokalnoj samoupravi kažu da su u opštini Ljig ukupno asfaltirali 80 kilometara puteva, a Živkovcima je pripao jedan. Najavljuju da će u tom selu biti još, možda, dva kilometra asfalta.

"I u toj mesnoj zajednici Živkovci smo asfaltirali kilometar i svake godine u to mesto uložimo između dva i tri miliona dinara za sanaciju puteva – da olakšamo život svih građana u našoj opštini. Asfaltiraćemo opet u svakoj mesnoj zajednici po kilometar i po ili dva kilometra puteva u narednom periodu", porčio je predsednik Opštine Ljig Dragan Lazarević.

Dom kulture u mraku 

U selu sa čitavih 1.000 metara asfalta ne čudi što je dom kulutre u mraku.

Ipak, meštani tvrde da je uvođenje elektroinstalacijs plaćeno još 2016. godine i to pola miliona dinara u dve rate.

Utičnice su tu, ali četiri godine kasnije, dom je i dalje u mraku i niko ga ne koristi.

"Dvadeset dve godine otkako je počela rekonstrukcija i on još nije priveden nameni. Počela je da se radi struja 2016, naplaćena iste godine – nije završena, nije bio nadzorni organ, nije izvršen tehnički prijem i nije priključen na elektromrežu", naglasio je meštanin Milovan Lukić.

U Opštini Ljig tvrde da dom kulture nije u vlasništvu Opštine i da oni sa tim nemaju nikakve veze.

"Taj dom nije u vlasništvu lokalne samouprave, već zemljoradničke zadruge 'Kačer', koja je u stečaju i mi nismo u mogućnosti da tu nešto trenutno uradimo, niti mi možemo da podnesemo priključak za struju, pošto objekat nije u vlasništvu Opštine Ljig. Ono što je u našem vlasništvu, mi to nešto saniramo, da ne propada. Ono što nije, mi to ne smemo da diramo", istakao je predsednik Opštine Dragan Lazarević.

Pola miliona dinara uzalud potrošeno 

Ipak, ostalo je nejasno zašto je Opština potpisala ugovor sa privatnom firmom za uvođenje elektroinstalacija, a objašnjenje iz Opštine je, u najmanju ruku, iznenađujuće – kažu da 2016. godine nisu znali da taj dom kulture ne pripada njima.

Na zahtev građana uradili su elektroinstalacije, kažu, iz najbolje namere, a kada su podneli zahtev za uvođenje struje, saznali su da taj objekat zapravo nije opštinski, već pripada zadruzi.

Međutim, zadruga je u stečaju i ne može da podnese zahtev za uvođenje struje. Tako je utičnicama, kablovima, rasveti ugrađenoj još 2016. godine istekao i garantni rok, a nikada nisu upotrebljeni. Dom kulture i dalje u mraku i prazan, a pola miliona dinara potrošeno uzalud.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 26. feb 2020, 15:35) - anonymous sven [neregistrovani]

To je surova buducnost Srbije

Ako se ovako nastavi sa auto-putevima da se prave bez plana a u selima nema ni za asfalt, ostace Srbija bez sela i naroda, pa se pitam ko ce koristiti te silne autostrade?

(sreda, 26. feb 2020, 13:38) - Markovljev [neregistrovani]

Alibunar 2

Pitam se kakva je razlika izmedju opštinskih rukovodilaca Alibunara i Ljiga i sam odgovaram nikakva. Na svu sreću ovde nisu direktno ugroženi životi dece, ali se ponovo vidi aljkav pristup rukovodstva opštine a nažalost, nisu to i jedine dve u Srbiji. Jedni ne znaju da imaju ugroženu decu, drugi ne znaju ni šta im pripada. Pa zar je moguće to sve tolerisati? Bačeno pola miliona dinara i niko opet neće odgovarati a smešno je kad neko kaže imali smo dobru volju. Tugo.

(sreda, 26. feb 2020, 12:58) - anonymous [neregistrovani]

autoputevi !

selo sa 500 stanovnika!!!boze ima li te, vidis li sta se radi obicnom narodu?! rosle nedelje sam prosao putem Zajecar _Knjazevac. Put kao kroz pakao a okolna sela PUSTA prava Katastrofa !