Prvi put počinje serijska proizvodnja "pasarsa"

Želimo da osnažimo namensku industriju da ne bismo morali da kupujemo iz inostranstva opremu neophodnu za vojsku, poručio je tokom boravka u Gornjem Milanovcu predsednik Aleksandar Vučić i istakao da po prvi put počinje serijska proizvodnja sistema "pasars". Predsednik je prethodno razgovarao sa predstavnicima Ministarstva odbrane i namenske industrije.

Aleksandar Vučić je najavio je da će u narednih 15-20 dana posetiti valjevski "Krušik" koji ima 3.127 zaposlenih i da će "Krušik" biti sačuvan jer je važan je za celu namensku.

Vučić je novinarima u Gornjem Milanovcu preneo da je sastanak koji je ranije danas imao sa predstavnicima namenske industrije, bio težak, uz primebdu da, pored koronavirusa, migrantske krize i situacije u regionu, ako se pogleda šta se zbiva oko nas po pitanju naoružavanja, svi govore o Srbiji i svima Srbija smeta.

Istakao da Hrvatska kupuje "spajk" rakete, izraelske proizvodnje, koje pogađaju tenk sa neba.

"Mi ćemo, uz dodatna ulaganja, i današnjim u Tehničko-remontni zavod ‘Čačak’ praviti vrhunske tzv. reaktivne oklope za naše tenkove. ‘Spajk’, pogađa sa neba, u kupolu koja obično nije zaštićena. Idu dotle. Imaju i tri oklopna bataljona snabdevena moćim ‘patrijama’", rekao je Vučić.

Pored toga, dodao je, Albanci se naoružavaju na Kosovu, Crna Gora uzima čak 67 vozila, Severna Makedonija 100 vozila.

"Mi gledamo da ojačamo i osnažimo našu namensku industriju, da ne bismo morali spolja da kupujemo. Zato će vojska imati 18 novih ‘Lazara’. Prvi put ulazi u serijsku proizvodnju, i nemamo više prototip, moćni ‘pasars’ sa bofor stopom, što rade zajedno Zastava termo, Prva petoletka i FAP", rekao je Vučić.

Predsednik je izrazio uverenje da će se dodatnim finansijskim sredstvima pomoći sve fabrike namenske, kao i kupovinu njihovih proizvoda, te da će se osetiti "sveža injekcija" i da 11.000 zaposlenih u toj industriji neće imati razloga za brigu.

Nove investicije u "Krušiku" 

Dodao je da su "Krušikovi" proizvodi najtraženiji, i da će u toj fabrici biti novih investicija, nove kapislane, novih raketnih pogona, kao i da će radnici dobiti zaostale plate.

"Otići ću da razgovaram sa radnicima, sa poslovodstvom i drž će posebno da se uključi, da bismo mogli guramo napred i da vojsku snabdevamo najmoćnijim naoružanjem", rekao je Vučić.

On je istakao da iz naših farbika nije moglo da se nabavi ništa osim municije, ali da to više nije slučaj, odnosno da sada prvi put počinje serijska proizvodnja stvari potrebnih za vojsku.

"Hoćemo ceo sistem da podignemo, i verujem da ćemo uspeti u tome", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije razgovarao je prethodno sa predstavnicima Ministarstva odbrane i namenske industrije.

"Veoma važan sastanak za obnovu i jačanje naše vojne industrije", naveo je predsednik na zvaničnom instagram profilu "budućnostsrbije", uz fotografije sa sastanka.

Sastanku predsednika i predstavnika namenske, prisustvovali su i ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministri unutrašnjih poslova i finansija, Nebojša Stefanović i Siniša Mali, direktor BIA Bratislav Gašić.

broj komentara 8 pošalji komentar
(subota, 29. feb 2020, 11:45) - Бели [neregistrovani]

karpatiyyy@gmail.com

Све наше фабрике наоружања, Наменска, Крушик итд требају бити подземне дакле подземне фабрике, у противном у првом налету ће бити уништене, Србијо Буди мудра и паметна!

(subota, 29. feb 2020, 07:14) - Persida [neregistrovani]

Krusik

Odlicna ideja je da se valjevski "Krusik" sacuva, da se ojaca nasa namenska industrija i da se smanji uvoz.

(petak, 28. feb 2020, 22:44) - Graje [neregistrovani]

Saradnja

Krušik ceo treba da se gradi, i da se razvija.Srbija se danas cela razvija i gradi, to je ono što je važno za našu državu.

(petak, 28. feb 2020, 20:09) - anonymous [neregistrovani]

Srbija

Treba povecati proizvodnju oklopnjaka ovo sto imamo je mali broj.Pogotovo kada se svi u okruzenju ubrzano naoruzavaju.Dosta je prototipova ,treba uci u serijsku proizvodnju. Svima smeta nasa namenska industrija.Ipak smo okruzeni NATO paktom.Zato pamet u glavu .

(petak, 28. feb 2020, 16:52) - anonymous [neregistrovani]

Ne jaca samo vojska.

Jacanjem namenske , ne jaca samo vojska vec i ekonomija, standad i Drzava. 

(petak, 28. feb 2020, 13:47) - idila [neregistrovani]

Bitno

Razvoj i jacanje namenske industrije, znaci i jacanje srpske vojske...

(petak, 28. feb 2020, 13:43) - Raša [neregistrovani]

Industrija

Država je ojačala ekonomski tako da možemo i ovu granu industrije da forsiramo.

(petak, 28. feb 2020, 13:33) - Idol [neregistrovani]

Bitno

Jacanjem namenske industrije, jaca i vojska a samim tim i bezbednost gradjana srbije...