Čitaj mi!

Vladika Grigorije: U razgovoru sa Fon Kramon nismo se ni osvrnuli na organizaciju SPC

Episkop diseldorfski Grigorije, izjavio je da tokom njegovog sastanka sa poslanicom Evropskog parlamenta Violom fon Kramon, u razgovoru nije pominjana tema strukturalne organizacije Srpske pravoslavne crkve, kao i da je saglasan sa saopštenjem Informativne službe SPC.

Viola fon Kramon je, nakon što je na svom Tviter nalogu objavila da je razgovarala sa vladikom Grigorijem, u prepisci sa korisnicom te platforme navela da "Srpska pravoslavna crkva ne postoji" i preporučila joj da razgovara sa episkopom.

"Ne želeći da se unosimo u dalje spekulacije oko tumačenja njenog ličnog stava, a radi sprečavanja potencijalnog zbunjivanja zainteresovane javnosti, naglašavamo još jednom da se u razgovoru nismo ni osvrtali na ovakve teme, te da smo u potpunosti saglasni sa saopštenjem Informativne službe SPC u vezi sa položajem naše eparhije u okviru celine naše pomesne Crkve", piše u saopštenju vladike Grigorija.

Episkop, takođe, kaže da je iz medija upoznat sa sadržajem "objavljenog pa izbrisanog" komentara Viole fon Kramon u vezi sa strukturalnom organizacijom Srpske pravoslavne crkve, objavljeno je na sajtu Eparhije diseldorfske i cele Nemačke.

Fon Kramon, koja je izvestilac Evropskog parlamenta za KiM, je nakon što je na svom Tviter nalogu objavila da je razgovarala sa episkopom diseldorfskim Grigorijem, u prepisci sa korisnicom te platforme navela da "SPC ne postoji".

Viola fon Kramon je, naime, komentarišući jednu od objava u prepisci, a u kojoj se kaže da je Srpska pravoslavna crkva "pro-ruska" i da bi bilo sjajno da se to promeni.

"Ne postoji Srpska pravoslavna crkva, to su autonomne eparhije, za razliku od Katoličke crkve. Razgovarajte sa episkopom i bićete iznenađeni", napisala je Fon Kramon.

Srpska pravoslavna crkva je, u odgovoru Violi fon Kramon, poručila da SPC u Nemačkoj postoji i to kao deo jedne nedeljive autokefalne Srpske Patrijašije, te da i Ustav SPC i njene uredbe važe i na teritoriji Nemačke, kao i bilo gde na njenom kanonskom području.

"Na osnovu Ustava Srpske Pravoslavne Crkve odgovarajuće crkvene vlasti postavljaju i razrešavaju uprave svih tela i organa, a Sveti Arhijerejski Sabor postavlja i po potrebi razrešava eparhijskog arhijereja", navodi se u saopštenju.

Iz SPC su, takođe, naveli da su povodom objave Fon Kramon primili veliki broj oštrih negodovanja.