Novi pogon u "Goši"

U fabrici za proizvodnju šinskih vozila "Goša" u Smederevskoj Palanci otvorena je nova linija za proizvodnju teretnih vagona tipa "eanos". Proizvodiće se dva vagona dnevno.

Novu liniju opslužuje 80 radnika na površini od 2.770 kvadratnih metara. 

Prošle godine u "Goši" je proizvedeno 170 "eanos" teretnih vagona za kupce iz zapadne Evrope, za ovu godinu planirana je proizvodnja 550 vagona, a naredne godine 750 vagona.

"Država je ove godine odobrila 750.000 evra podsticaja iz Nacionanog investicionog plana za zapošljavanje 300 radnika i otvaranje dve nove proizvodne linije u Goši", podsetio je otvarajući pogon ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

Investicijom je predviđeno da se, osim nove proizvodne linije za teretne vagone, krajem avgusta otvore i proizvodne linije za obrtna postolja u krugu već postojeće fabrike.

On je dodao da "Goša" trenutno ima 1.000 zaposlenih, a očekuje da se do kraja avgusta broj zaposlenih poveća za još 100 radnika.

Dinkić je podsetio da se 80 odsto proizvodnje Goše izvozi, da je jedan od kupaca i Francuska i izrazio nadu da će i "srpske železnice kupovati srpske vagone".

"Uložićemo nova sredstva da se modernizuju srpske pruge, a zatim ćemo izdvojiti podsticajna sredstva svim prozvođačima lokomotiva i vagona da i naša železnica bude po evropskim standardima", kazao je on.

Dinkić je istakao da Srbija ne može postati član Evropske unije samo izgradnjom auto-puteva već i modernom železnicom, kojoj su potrebni moderni vagoni.

Otvaranju novog pogona prisustvovali su ambasador Slovačke u Srbiji Igor Furdik, generalni direktor fabrike Marian Čapkovič i državni sekretar za ekonosme odnose sa inostranstvom Jasna Matić.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">