Unija poslodavaca traži Ministarstvo za preduzetništvo

Unija poslodavaca Srbije uputila je javni protest zbog toga što obrazovanjem resora u novoj Vladi Srbije nije predviđeno Ministarstva za preduzetništvo.

"Uslovi u kojima posluju srpska preduzeća lošiji su nego u mnogim državama u regionu, a neuporedivo zaostaju za poslovnim mogućnostima privrednika u zemljama EU. Porezi i nameti na zarade ne dopuštaju otvaranje novih radnih mesta i tako znatno usporavaju smanjenje nezaposlenosti", navodi se u saopštenju preduzetnika.

Navode da se svakodnevno susreću sa različitim teškoćama, nelogičnim i zastarelim propisima i preglomaznom birokratskom mašinerijom koja usporava privredni razvoj zemlje.

Zbog svega toga i nespremnosti vladajućih garnitura da godinama unazad reše ove goruće probleme, Unija je na svojoj Skupštini 9. maja uputila zahtev Vladi Srbije i novom sazivu Skupštine Srbije da se formira posebno Ministarstvo za preduzetništvo.

Ono bi imalo zadatak da po ubrzanom postupku rešava nagomilane probleme preduzetnika na srpskom tržištu i stimulisalo dalje umnožavanje i razvoj malih i srednjih preduzeća.

Preduzetnici podsećaju da takvo ministarstvo postoji u mnogim zemljama EU, kao i u zemljama regiona koje su na putu da steknu status stalnog člana EU i navode kao primer uspešan rad ministarstava i u Hrvatskoj i Federaciji BiH koja su već doprinela privrednom usponu te dve zemlje.

Oni navode da se broj malih i srednjih preduzeća u Srbiji od 2000. godine do danas povećao sa 61.722 na 75.000, da trenutno zapošljavaju više od pola miliona radnika i da bi se, ukoliko se taj rast ubrza za svega nekoliko godina prepolovila nezaposlenost i znatno ojačala uloga srpske privrede u regionu.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">