Prinos obezbeđuje pšenicu i za izvoz

Prosečan rod pšenice u Vojvodini, sa do sada požnjevenih površina, iznosi oko pet tona, rekao je upravnik Odeljenja za strna žita novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Srbislav Denčić.

Ima površina na kojima je prinos i do 10 tona po hektaru, naveo je Denčić.

"Ove godine prinosi će biti rekordni, ali rod neće biti rekordan jer je posejano malo površina", kazao je Denčić na "Žetvenom karavanu" i dodao da će osim dobrog prinosa ove godine rod biti i dobrog kvaliteta.

"Prve analize kvaliteta pokazuju da se procenat proteina kreće od 13 do 15 odsto, što se  retko u kojoj godini dešava. Gluten je između 28 i 30 i pekari će imati fantastičnu sirovinu za proizvodnju hleba", rekao je Denčić.

Denčić procenjuje da će nacionalni prinos pšenice ove godine biti oko 4,5 tona po hektaru, a u Vojvodini možda i iznad pet tona po hektaru.

Ukupan rod u Srbiji sa oko 484.000 hektara biće oko dva miliona tona.

Denčić smatra da je Srbiji dovoljno 1,8 miliona tona, te da će oko 200.000 tona dobre i kvalitetne pšenice ostati za izvoz.

"Da smo bili pametni mogli smo za izvoz imati i milion tona i od tog izvoza ostvariti 30 do 50 miliona dolara", rekao je Denčić.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">