Suficit sa zemljama CEFTA

Srbija je za pet meseci ove godine ostvarila suficit u razmeni sa zemljama CEFTA od 720 miliona dolara, što je, uglavnom, rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Izvoz u te zemlje od januara do maja iznosio je 1,48 milijardi dolara, a uvoz 755,8 miliona dolara.

Region CEFTA je jedno od retkih tržišta sa kojima Srbija ima kontinuirani suficit u razmeni, odnosno na koje više izvozi nego što uvozi, i prema učešću u ukupnom izvozu Srbije od 32,2 odsto, to tržište je drugo po značaju.

Prošle godine suficit u razmeni sa zemljama CEFTA bio je 978,9 miliona evra, što je rast od 40,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

U 2007. godini Srbija je ostvarila suficit u razmeni sa BiH, Albanijom, Makedonijom i Crnom Gorom, a deficit sa Moldavijom i Hrvatskom.

Potencijali tržišta zemalja CEFTA su značajni jer su od 2000. do 2007. godine ostvarene visoke stope rasta bruto domaćeg proizvoda, jasne su perspektive u pogledu daljeg rasta kao posledice napretka u evropskim integracijama.

Njegove dodatne prednosti su blizina i poznavanje poslovne kulture i preferencija potrošača, kao i mogućnost oslobađanja od carina za izvoz proizvoda za čiju proizvodnju je korišćeno 70 odsto sirovina iz CEFTA regiona ili EU.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 02. jul 2008, 19:20) - Rodoljub [neregistrovani]

AAA???

Sta mi to uvozimo iz Hrvatske,meni stvarno nije jasno......? masline,sardine i ...???
neka bude neko ljubazan da mi objasni!

(sreda, 02. jul 2008, 18:21) - Srba [neregistrovani]

Deficit sa Hrvatskom

pa da, logično, jer u susednoj CRO sve što je iz naše Srbije nije dobrodošlo a oni bi ovamo da prodaju šta stignu. Koliku samo galamu digoše o kupovini njihovog preduzeća od strane vlasnika Takova, kao da im je propala država zbog toga, strasno. A za Moldaviju kao i u prethodnom komentaru, nikad nisam video nesto iz te zemlje na Srpskom tržistu...?!

(sreda, 02. jul 2008, 18:02) - anonymous [neregistrovani]

STA?!

Deficit sa Moldavijom?
Pa neverovatno, ja iskreno nisam cuo da bilo sta uvozimo od njih, niti sam procitao na deklaraciji da nesto je made in Moldova.
U svakom slucaju podrzavam ako zbog iceg sirenje imperije Miskovica - Delte jer ce najverovatnije povecati izvoz.
Mada se bojim one srspke... ko ce kome ako ne svoj svome... u smislu da nabije noz u ledja

div id="adoceanrsvdcfhklggd">