"Klimatski" forum u Davosu – očekuje se objava velike odluke

Svetski ekonomski forum počeo je u Švajcarskoj. Glavna tema su klimatske promene. Na skupu je, nakon prošlogodišnjeg izostanka, i američki predsednik Donald Tramp. Na skupu svetskih lidera Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić, koji će učestvovati na sesiji "Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu".

Tri hiljade političkih, ekonomskih i tehnoloških lidera iz celog sveta se okupilo da razgovara o privredi, tehnologiji, ali pre svega o globalnom zagrevanju, zbog čega je ovogodišnji skup dobio neformalni naziv "klimatski Davos".

Klaus Švab, koji je pre pedeset godina osnovao Svetski ekonomski forum, pisao je uoči skupa učesnicima sa molbom da se posvete smanjivanju emisije ugljen-dioksida.

Dobio je odličan odziv.

Alijansa velikih investitora, banaka, penzionih, investicionih i hedž fondova namerava da na skupu u Davosu obznani svoju odluku.

Naime, oni nameravaju da do 2050. godine sav svoj investicioni kapital, oko šest hiljada milijardi dolara, preusmere u zelenu industriju i projekte smanjenja emisije štetnih gasova.

Šta će reći Tramp

Još se ne zna kako će na zelenu tematiku reagovati predsednik SAD Donald Tramp, koji je povukao svoju zemlju iz Pariskog klimatskog sporazuma i prošle godine ismevao Gretu Tunberg, švedsku aktivistkinju koja ukazuje na posledice klimatskih promena.

"Videćemo šta će nam Tramp reći. Unapred se radujemo, jer je ovo globalna konferencija. Veliki naglasak stavljamo na globalna pitanja, a klima je ključno globalno pitanje u ovom trenutku. Ovde nije samo Greta Tunberg, već mnogo mladih ljudi. Hteli smo da se njihov glas čuje", rekao je Švab.

Prisustvo predsednika SAD menja izgled skupa

Tramp prošle godine nije bio u Davosu, jer sa demokratskim Kongresom nije mogao da se složi oko troškova putovanja, ali ovog puta je došao. 

Prisustvo svakog američkog predsednika menja izgled skupa.

Prošle godine obezbeđenje je bilo opušteno, ali ove godine kompleks okružuje pet hiljada policajaca i nekoliko hiljada vojnika po okolnim šumama.

Obezbeđenje će Švajcarsku koštati devet miliona franaka za policiju i 32 miliona za vojsku.

"Važno da Srbija bude dobro predstavljena"

Srbiju na skupu predstavlja predsednik Aleksandar Vučić, koji je rekao da je za Srbiju veoma važno da u Davosu bude dobro predstavljena.

Tokom dvodnevnog boravka, predsednik Srbije imaće i niz bilateralnih susreta sa svetskim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima finansijskih institucija.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 21. jan 2020, 00:40) - anonymous [neregistrovani]

pravi razlog

Americki dolar gubi status rezervne valute u svetu i svet je pred izbacajem americkog dolara i petro-dolara. Samo se ceka momenat kad ce Arapi da prestanu da prodaju svoju naftu u dolarima to jest, nece nikome vise u svetu trebati da imaju americke dolare u rezervi. E to vam je jedini razlog zasto oni forsiraju takozvane "klimatske" promene svih ovih godina. sve je ovo zbog kraja petrodollara.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 23:00) - anonymous [neregistrovani]

Kakve odluke ?

Da će amerika prestati sa teroriziranjem celog sveta i da će prekinuti sve bezbezne plovidbe ratnih brodova i aviona i da će ukinuti “alijansu “ za koju nikad i nije postojao smisao postojanja , te odluke ?

(ponedeljak, 20. jan 2020, 22:01) - anonymous [neregistrovani]

ddddd

Možda ja to gledam pogrešno, iz ugla provincije, ali ovaj Davos mi je nevidjena šarada i parada licemerja. Potreba elite da se eksponira svojim finansijskim mogućnostima. I to u godini kada je gorela i Amazonija i Sibir i sada Australija, što je izvesno makar delimično prouzrokovano potrebom elite za uvećavanjem kapitala na račun prirode.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 21:05) - Мики М [neregistrovani]

Западни Балкан

Представља ли наш председник Западни Балкан ( читај трећа Југославија) или Србију?
Број Срба се много смањио у две Југославије а ту трећу Западни Балкан можете мачку о реп окачити јер је не желимо ни под разно.
Живела Република Србија!