"Srbijagas" obećava ubrzanu gasifikaciju zemlje

Gas je među najeftinijim energetima i, osim što greje, čistiji za životnu sredinu. "Srbijagas" najavljuje i niže cene priključaka. Taj energent više bi koristili i privrednici i građani, ali nije dostupan svima, jer veliki deo zemlje nije gasifikovan. Iz "Srbijagasa" obećavaju da će, već od ove godine, ubrzano menjati sliku gasne mreže zemlje.

Gasnom mrežom pokrivena je trećina zemlje: potpuno je gasifikovana samo Vojvodina, dve trećine teritorije Beograda i tek delovi pojedinih gradova.

U "Srbijagasu" računaju da će tokom godine moći da kažu da je gasifikovano pola Srbije.

Završiće dobar deo gasifikacije Braničevskog, Zlatiborskog i Raškog okruga. Još su ambiciozniji projekti u pripremi - gasifikacija južne i istočne Srbije i Kolubarskog okruga.

"Izuzev istoka Srbije, mi ćemo ove godine praktično započeti sve gasifikacije. Znači do 2022. godine ovo što sada stoji u planovima Srbijagasa koje je Vlada odobrila, Srbija bi trebalo da bude gasifikovana u procentu 70 posto", navodi generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Gasifikacija obezbeđuje alternativu u grejanju. Ekološki je posebno značajna za Valjevo, Smederevo i Beograd, gradove koji se bore sa zagađenjem.

Iz lokalnih samoupravama na jugu zemlje poručuju da im bez gasa nema privrednog razvoja.

"Ne može se zamisliti rad u privredi bez gasa. Mi trenutno imamo kopaniju Teklas koja kao osnovni energet koristi gas. Međutim, gas koji doprema cisternama je veoma skuplji od gasa koji se doprema redovnim snabdevanjem iz cevovoda", napominje predsednik Opštine Vladičin Han Goran Mladenović.

Direktor Privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug Goran Jović kaže da je gasifikacija juga Srbije do skoro zvučala kao "naučna fantastika".

"Očekujemo da u 2020. godini imamo priključenje ne samo firmi koje se bave privrednom delatnošću, nego i firmi koje su javna preduzeća, toplane koji su najveći zagađivači, ali i one koje snabdevaju građanstvo i privredne subjekte", ističe Jović.

Osim što je velik posao, gasifikacija je i skup projekat.

Za gasnu mrežu od Leskovca do makedonske granice potrebno je 170 miliona evra, a za gasovode u Kolubarsko-podrinjskom kraju više od 140 miliona evra.

"Sredstva ćemo obezbediti što iz tekuće likvidnosti Srbijagasa što iz mogućih kreditnih linija ili iz mogućih strateških partnerstava", najavljuje Bajatović.

Ako bude kako kažu, gasifikacija zemlje omogućiće da se na gas priključi 800.000 domaćinstava.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 23. jan 2020, 16:08) - Dejan034 [neregistrovani]

Dobar početak

Samo da reše kao će zbog legalizacije objekata da ubrzaju priključak gasa na kuće gradjana

(četvrtak, 23. jan 2020, 12:38) - anonymous [neregistrovani]

Topla voda

Mora da se radi na tome da se iskoristi potencijal geotermalnih izvora .

(četvrtak, 23. jan 2020, 12:26) - Sremac [neregistrovani]

Gas Gas

Nista od toga dok god je gas skuplji od drva i peleta nafte pogotovo po selima kod nas u Sremu ispred svake kuce stigo nikoga nije prikljucio jer je preskup

(četvrtak, 23. jan 2020, 12:10) - Огњен [neregistrovani]

Добар потез ...

и први корак у циљу смањења загађења ваздуха у Србији, али то треба да остане дугорочно опредељење и државе и Србијагаса и локалних самоуправа. Да се не догоди да грађани уведу гас а затим из месеца у месец уследи повећање цене овог енергента.

(četvrtak, 23. jan 2020, 11:23) - anonymous [neregistrovani]

Na primer ja

Ja mnogo volim izbore. Pre njih je sve mnogo lepo.