Novi vlasnik Komercijalne banke slovenačka NLB, uskoro ugovor i cena

Dogovor o prodaji Komercijalne banke slovenačkoj NLB banci je postignut i čeka se potpisivanje ugovora. Tada bi trebalo da bude objavljena i cena za 83,2 odsto akcija Komercijalne banke koje su u vlasništvu države. Mišljenja o privatizaciji najveće domaće banke su podeljena, ali je činjenica da njenom prodajom, u vlasništvu države ostaje samo Poštanska štedionica.

Proces prodaje Komercijalne banke počeo je u maju prošle godine. Ponude su dostavile Rajfajzen, AIK banke i kako se ispostavilo najbolju Nova ljubljanska banka, u kojoj četvrtinu vlasništva ima država Slovenija.

Kupovinom Komercijalne NLB preuzima jednu od najvećih banaka u Srbiji sa 2.700 zaposlenih i 200 filijala od kojih je nekoliko u zemljama u okruženju.

Prošle godine ostvarila je profit od 74 miliona evra. I zbog svega toga potrebna je Slovencima koji su u svim zemljama u regionu osim u Srbiji po obimu poslovanja među pet najvećih banaka.

Blaž Brodnjak, predsednik Izvršnog odbora NLB banke, kaže da je Zapadnom Balkanu potrebno dati perspektivu.

"Ako mogu Skandinavci da imaju zajednički ekonomski prostor i nisu svi u Evropskoj uniji zašto ne možemo mi na Balkanu. Verujemo da ćemo zajedničkim nastupom na srpskom tržištu gde imamo velike ambicije za rast i mi želimo tu poziciju nadgraditi", kaže Brodnjak.

Prostor za nagodbu o ceni je razlika između tržišne i knjigovodstvene vrednosti akcija. Na berzi Komercijalna vredi 460 miliona evra, knjigovodstveno 600 miliona. Od dogovora države i NLB-a zavisiće i vrednost preostalih 17 odsto akcija u rukama malih akcionara.

"Realno je da se u transakciji državnog paketa dostigne najmanje knjigovodstvena cena – 4.200 dinara po akciji. Na berzi je trenutno 3.200. Na kratak rok će verovatno doći do rasta cena akcija, a na duži će zavisiti od uspešnosti poslovanja banke", kaže Branislav Jorgić iz Jorgić brokera.

Tabaković: Država je trebalo da zadrži Komercijalnu banku  

Narodna banka nije nadležna da odlučuje o prodaji, odnosno privatizaciji Komercijalne banke, već samo može da dâ ocenu o ulasku novih igrača na tržište, kaže guvernerka.

Ipak, Jorgovanka Tabaković kaže da nije za prodaju i smatra da je država, pored Poštanske štedionice, mogla da zadrži i Komercijalnu banku, koja ima najveću deviznu štednju i veliki potencijal u zemlji i regionu.

"Da se ja pitam, država bi pokazala da ume da bude vlasnik te banke, kao što je pokazala da ume da uredi javne finansije na takav način da pokazuje u svojim bilansima suficit, a da istovremeno ima najveći nivo rasta infrastrukturnih investicija", kaže Jorgovanka Tabaković, guverner NBS.

Bivši guverner Dejan Šoškić smatra da je odluka o privatizaciji dobra i naglašava da je suvereno pravo države da odredi u kom trenutku će nešto prodati.

"Gledajući unazad 15-20 godina, da ne govorim o periodu pre toga, država se nije pokazala kao dobar vlasnik u finansijskom sektoru, pre svega sa aspekta kontrole rizika i zaštite imovine građana odnosno poreskih obveznika", kaže Dejan Šoškić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Budući vlasnik Komercijalne NLB banke je četvrtinom akcija u vlasništvu slovenačke države, ali je većinski vlasnik Njujorška Melon banka.

Prošle godine gupacija je ostvarila profit od 193 miliona evra, njenim akcijama trguje se na Ljubljanskoj, Luksemburškoj i Londonskoj berzi.

broj komentara 13 pošalji komentar
(sreda, 26. feb 2020, 15:32) - anonymous [neregistrovani]

Re:Tek da se zna

Nije za 450, potrošili su 250 da otkupe akcije i postanu većinski vlasnik.

(sreda, 26. feb 2020, 13:43) - anonymous [neregistrovani]

Tek da se zna

Како је могуће да за само 450 милиона евра продају банку чија је књиговодствена вредност капитала 613 милиона евра, која је прошле године остварила нето добит од 75 милиона евра, располаже са готовином од 512 милиона евра и хартијама од вредности од 1,2 милијарде евра и чије акције је држава прошле године откупљивала по значајно већој цени?!

(sreda, 26. feb 2020, 12:50) - Milan [neregistrovani]

Sramota

Ne prodaje se ono što je dobro i što vredi osim ako je država u buli i o tome ćuti a to je onda stvarno zabrinjavajuće. Komrecijalna sa prihodima od 70 mil/god lako bi kupila NLB banku. Ovako NLB dobija veliki broj ekspozitura na brojnim centralnim lokacijama većine gradova u Srbiji a ti lokali sami vrede ogroman kapital. Pored toga, preko Komercijalne banke se odvija ogroman deo platnog prometa u Srbiji. Umesto Komercijalne banke trebali su prodati Poštansku štedionicu koja nije ni prineti Komercijalnoj banci. Sramota i bezobrazluk.

(sreda, 26. feb 2020, 10:06) - Markovljev [neregistrovani]

Banku ne damo

O ekonomskim razlozima protiv prodaje sam već pisao kada se najavljivala prodaja, pa još NLB koja nam je devedesetih godina bez toga N pokupila sve devize iz Srbije i odnela u Sloveniju, a nama to nije dovoljno, pa daj da im to damo još jednom. Zašto ne bi Srbija radila da bi Slovencima bilo bolje. Gde će investirati NLB zaradu iz poslovanja u Srbiji? pa naravno u Sloveniju a pabirci po Srbiji da se nekaže.Pozivam 1 od 5 miliona da izadju na ulice i jasno stave do znanja Vladi da se sa time ne slažemo.To je tema za protest na ulicama ne samo Beograda.Da li je to sudbina Srba i Srbije, da se sva zla dogadjaju u Martu mesecu. Ne damo Komercijalnu banku, kao što smo bili u pravu što nismo dali Telekom.
Molba svim štedišama Komercijalne banke, dajte time jasan signal da ste protiv prodaje VAŠE banke.

(sreda, 26. feb 2020, 10:03) - anonymous [neregistrovani]

Privana Banka

Mi prodajemo banku Sloveniji. Privatnik ce biti vlasnik kao i mnoge druge banke, nista cudno. Ali u Evropi drzava (u ovom slucaju Srbija) je garant za sve depozite do sto hiljada eura.Jeli to znaci da ce nase depozite (nasu ustedjevinu) date privatnoj banci na cuvenje garantovati Srbija.
Znate li da ustedjevinu Ljubljanske banke iz zajednicke drzave Jugoslavije nikad nisu dobili nazad stedise koji su vjerovali da je ta banka najsigurnija.

(sreda, 26. feb 2020, 09:50) - anonymous [neregistrovani]

Slovenija i banke

Ne bih nikada ulazio u poslove sa Slovenijom jer oni vec sada znaju sta ce uraditi da dobro zarade. Bez milosti po bilo koga mislim na zaposlene u banci a i stedise.
Nece proci dugo zatvorit ce 90 posto poslovnica doduse to vec rade sve banke u Evropi. ¨Pojedine banke na koje drzava domacin moze imati uticaj ustezu se od drasticnih ukidanja poslovnica. Danas banke obavljaju skoro sve posoove sa svojim klijentima on-line. Ali kako u Srbiji to primjeniti?

(sreda, 26. feb 2020, 09:25) - anonymous [neregistrovani]

Ko zapravo prodaje banku?

Pitanje je ko je to odlučio da se banka proda.
Ako su stručnjaci, pa čak i guvernerka NBS protiv i trde da je to štetno, ko je to svojom pameću iznad svih?
Dražava je utrošila preko 250 miliona evra da bi postala većinski vlasnik komercijlne banke. Ista banka imala je najveći profit, prošle godine 74 miliona evra. Treća je po visini aktive, ima najveću deviznu štednju građana i zauzima oko 11% bankarskog tržišta.
U slučaju odliva kapitala (a kako struka predviđa, do toga će dolaziti, jer banke prvenstveno rade u korist svojih vlasnika) Srbija je rešila da proda svoju jedinu mogućnost da može na to reagovati. Kada imate jaku nacionalnu banku (a Komercijalna banka to jeste) imate i mogućnost traženja drugih partnera i usmeravati investicije u ono što je zaista nacionalni interes.
Odgovorne države se trude da smanje udeo stranih banaka, da pokušaju da ga dovedu na bar 50%, (treba malo učiti i od drugih), a u Srbiji će on biti, ako izuzmemo Poštansku štedionicu (dok i nju ne prodaju) 100% strani.
Nastavlja se trend da u Srbiji ništa ne bude srpsko. Osim siromaštva.
Dajte da saznamo čija to odluka da se banka proda. Pa nije NN lice.
Makar da znamo koga će građani zaokruživati na predstojećim izborima.

(sreda, 26. feb 2020, 07:12) - anonymous [neregistrovani]

Greska.

Srbija mora da zadrzi Komercialnu banku. A ne prodavati. Pa nemozemo sve prodavati.

(sreda, 26. feb 2020, 02:13) - anonymous [neregistrovani]

Зна се шта је најбитније

Неко је добро напунио џепове.

(sreda, 26. feb 2020, 02:10) - anonymous [neregistrovani]

Odmah podižem novac

Već sutra idem da podignem novac i premestim račun u Poštansku štedionicu.