Čitaj mi!

MMF: Oporavak Srbije snažniji od predviđenog

Oporavak Srbije od pada u drugom kvartalu, izazvanog pandemijom koronavirusa, snažniji je od prvobitnih procena zahvaljujući obimnoj reakciji srpskih vlasti, ocenila je misija Međunarodnog monetarnog fonda na kraju zvaničnih razgovora s delegacijom Republike Srbije.

Zvanični razgovori Srbije i misije MMF-a u okviru petog i poslednjeg polugodišnjeg razmatranja aktuelnog Instrumenta za koordinaciju politike (IPC) završeni su sastankom, koji je održan u video-formatu, saopštila je Narodna banka Srbije .

U odnosu na oktobarski izveštaj „Svetski ekonomski izgledi" (WEO), koji je predstavljen tokom godišnje skupštine MMF -a i Svetske banke, misija MMF-a je u međuvremenu znatnije povećala projekciju rasta Srbije za ovu godinu, uvažavajući podatke i kretanja u periodu nakon zaključenja izveštaja WEO.

Za naredne godine procenjuju dinamičan rast Srbije, a već sledeće godine očekuju pun oporavak naše ekonomije od efekata pandemije. 

Ocenjuju i da je potrebno nastaviti sa sprovođenjem strukturnih reformi, čime će se dati podrška još bržem rastu privatnog sektora i dodatno ojačati srednjoročni izgledi našeg rasta, navodi se u saopštenju NBS.

Na završnom sastanku, delegaciju Srbije je predvodila guverner NBS Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Republike Srbije u MMF-u, a misiju Fonda da je predvodio Jan Kejs Martejn.

U razgovorima je učestvovao i ministar finansija Siniša Mali sa saradnicima.

Guverener Tabaković je predočila sagovornica iz MMF-a da, imajući u vidu da se srpska ekonomija oporavlja brže nego što se očekivalo, kao i da je u pojedinim delovima privrede već dostignut pretkrizni nivo aktivnosti, NBS revidirala centralnu projekciju realnog rasta bruto domaćeg proizvoda za 2020. godinu sa minus 1,5 na minus 1,0 posto.

"Istovremeno, procenjujemo i da postoji mogućnost da rezultat na kraju godine bude i bolji od minus 1,0 posto, pre svega, ako se uzme u obzir obiman i sveobuhvatan paket monetarnih i fiskalnih mera donet u najkraćem roku", istakla je guvernerka.

Primenjen adekvatan paket monetarnih, finansijskih i fiskalnih mera

Misija ocenjuje da je u Srbiji, kao reakcija na krizu, primenjen ogroman i adekvatan paket monetarnih, finansijskih i fiskalnih mera, što je bilo ključno u očuvanju naše ekonomije.

MMF zaključuje i da je inflacija u Srbiji očuvana na niskom nivou i da će ostati pod kontrolom NBS i u narednom periodu.

I tokom pete revizije, misija je ocenila da je Narodna banka Srbije reagovala čitavim setom mera - od smanjenja referentne kamatne stope, preko obezbeđenja likvidnosti i propisivanja zastoja u otplati obaveza dužnika, kao i nizom drugih mera, čime je nastavila da čuva neophodnu monetarnu i finansijsku stabilnost.

Guvernerka Jorgovanka Tabaković naglasila je da je uslovima svetske ekonomske krize očuvana finansijska stabilnost u Srbiji, bankarski sektor je visoko likvidan, dobro kapitalizovan i s najnižim nivoom problematičnih kredita od 3,5 procenata na kraju avgusta 2020. godine, što predstavlja najniži ikada dostignuti nivo od momenta uvođenja ovog pokazatelja.

"Za mene je ključno to što smo odmah, na samom početku krize, doneli čitav set mera kojima smo sačuvali ekonomiju i radna mesta. Sačuvali smo poverenje naših građana i privrede da ćemo nastaviti da obezbeđujemo makroekonomsku i finansijsku stabilnost u svim uslovima", naglasila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">