Obijeno 10 povratničkih kuća kod Prizrena

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić izjavio je da je u selu Novake kod Prizrena obijeno 10 povratničkih kuća od 67 koliko ih ukupno ima u tom selu, saopšteno je iz njegovog kabineta. Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva od policije u našoj južnoj pokrajini da odgovorno i profesionalno radi svoj posao i rasvetli slučaj masovne pljačke srpskih kuća u selu Novake kod Prizrena.

Meštani Novaka su juče primetili da su kuće obijene, a jutros oko dva sata grupa od nekoliko provalnika je ponovila krivično selo što je, kaže Jevtić, uznemirilo meštane, a za sada se ne zna koliko je materijalna šteta pričinjena.

Jevtić prenosi reči predstavnika sela Novake, Spase Andrijevića, koji kaže da se pored materijalne štete, takvim činom ugrožava njihovov dalji opstanak u selu, a svima onima koji nameravaju da se vrate svojim kućama se šalje jasna poruka da ovde nisu dobrodošli.

On kaže da se krađe gotovo svakodnevno dešavaju od 2012.godine i dodaje da nadležni organi nisu rasvetlili nijedan slučaj.

"U teškim vremenima kroz koje prolazimo usled pandemije korona virusa, jedan drugi virus zvani kriminal nad povratnicima i dalje nesmetano egzistira i širi se ?osovom. ?rajnje je vreme da ga u potpunosti iskorenimo i tako jasno pokažemo da svi imamo jednake šanse i uslove za život i rad na ?osovu", rekao je Jevtić.

U selu Novake kod Prizrena trenutno živi 15 Srba.

Kancelarija očekuje da policija pronađe provalnike

 

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva od policije u našoj južnoj pokrajini da odgovorno i profesionalno radi svoj posao i rasvetli slučaj masovne pljačke srpskih kuća u selu Novake kod Prizrena.

Očekujemo da policija pronađe provalnike i da konačno uspostavi stalno i etnički proporcionalno prisustvo u selu Novake i drugim srpskim sredinama u Metohiji gde se napadi na srpsku imovinu učestalo događaju.

Činjenica da se pljačke ovih razmera dešavaju u atmosferi opšte ugroženosti zbog epidemije koronavirusa izaziva dodatnu zabrinutost, i zato apelujemo na sve građane na Kosovu i Metohiju, bez obzira na nacionalnost, da u ovim teškim danima budu jedni drugima na pomoći i usluzi, i da ne dozvole da se sramotni događaji poput ovog ponove.