Prevarili više hiljada osoba za više od 60 miliona evra

Pet osoba je uhapšeno zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela prevara i pranje novca, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Navodi se da su uhapšene osobe oštetile više hiljada ljudi za ukupno više od 60 miliona evra.

Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala MUP-a u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal i policijama i tužilaštvima Nemačke, Austrije i Bugarske, kao i institucijama za pravosudnu i policijsku saradnju Evropske unije Evrodžast i Europol uhapsili su Z. M. (1983), M. B. (1984), F. I. (1989), S. Š. (1971) i A. Đ. (1994) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela prevara i pranje novca, saopšteno je iz MUP-a. Sve uhapšene osobe su iz Beograda.

"Sumnja se da su oni u dužem vremenskom periodu, zajedno sa saizvršiocima iz Bugarske, Austrije i Nemačke vršili složene finansijske prevare pomoću računarske mrežne platforme za trgovinu lažnim berzanskim instrumentima plaćanja, kao i da su lažno predstavljali kretanje cene akcija putem lažnih agenata brokera koji su radili u telefonskim centrima za pozivanje oštećenih", istaknuto je u saopštenju.

Dodaje se da su na taj način osumnjičeni navodili građane iz više zemalja Evropske unije da uplate što veće iznose novca na ime lažne kupoprodaje akcija.

"Kako se sumnja, pošto su oštećeni uplaćivali veći iznos novca, osumnjičeni su im posle određenog perioda prikazavali kako su, navodno, navedene akcije u potpunosti izgubile vrednost, odnosno da su oštećeni izgubili uložena sredstva", navedeno je u saopštenju MUP-a u kojem se dodaje da su na taj način osumnjičeni zajedno sa saizvršiocima iz drugih zemalja, oštetili više hiljada osoba za više od 60.000.000 evra.

Policija je, kako se navodi, prilikom pretresa stanova kao i poslovnih prostorija firmi "Select X" i "I-source" u Beogradu koje osumnjičeni koriste, oduzela informatičku opremu i tri putnička vozila.

Osumnjičenima je, ističe se, određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.