Određen pritvor osumnjičenom za utaju 300 miliona dinara za porez

Osnovni sud u Pančevu odredio je pritvor šestdesetdvogodišnjem Z. T. sa boravištem u Pančevu koji se sumnjiči za poresku utaju i nedozvoljenu trgovinu, izjavila je za Tanjug portparolka suda Dragana Zlokolica.

Pritvor do 30 dana je određen na predlog tužilaštva kako bi se sprečila mogućnost eventualnog bekstva.

Osnovno javno tužilaštvo saopštilo je da je osumnjičeni državljanin Kine sa boravištem u Pančevu, vlasnik PR Kurirske usluge i agencije za konsalting i marketing "Ding" iz tog grada.

Juče je objavljeno da je poreska policija u saradnji sa MUP-om uhapsila je preduzetnika iz Pančeva zbog sumnje da je utajio porez i nedozvoljeno trgovao čime je oštetio državu za oko 304,6 miliona dinara.

Poreska uprava je saopštila da je osumnjičeni od jula 2017. do oktobra 2019. godine, nabavljao i prodavao robu raznim kupcima bez dokumentacije o poreklu.

Obavljanjem neregistrovane delatnosti i prometom dobara preko preduzetničke radnje ostvario prihod od 580 miliona dinara, koji mu je isplaćen u gotovini, a nije prijavio registraciju za PDV i nije obračunao i platio taj pored u vrednosti 93,4 miliona dinara, saopštila je Poreska uprava.

Saopšteno je i da osumnjičeni nije evidentirao ni porez na ostale prihode u iznosu od 133,2 miliona dinara i godišnji porez na dohodak građana u iznosu od 77,9 miliona dinara.