Predstavljena knjiga "Mnogo više od igre" u Galeriji RTS-a

U Galeriji RTS-a predstavljena je knjiga "Mnogo više od igre" RTS Izdavaštva i Fondacije "Slobodan Stojanović" o jednoj od najpopularnijih serija "Više od igre" na ovim prostorima.

O knjizi i o delu scenariste Slobodana Stojanovića govorili su reditelj Zdravko Šotra, glumci Petar Božović i Ljiljana Dragutinović, dramaturg Dimitrije Vojnov i priređivači izdanja Dragana Bošković i Dragan Inđić. 

Jubilej serije "Više od igre" snimljene prema scenariju uglednog televizijskog scenariste i pisca Slobodana Stojanovića (1937-2000) direktan je povod za ovaj izdavački poduhvat u zajedničkoj produkciji RTS-a i Fondacije "Slobodan Stojanović".

Knjigu je priredila Dragana Bošković, teatrolog. Osim njenog uvodnog teksta knjiga sadrži i sećanja reditelja Zdravka Šotre, glumaca Ljiljane Dragutinović (Milica), Petra Božovića (Danilo), Voje Brajevića (Becić), autora muzike Vojkana Borisavljevića i montažera Petra Aranđelovića.

Tu su i tekstovi istoričara Predraga J. Markovića, publiciste Zorana Panovića i dramaturga Dimitrija Vojnova i Vladimira Arsića koji iz svog ugla analiziraju seriju Više od igre i njeno mesto u istorijskom i medijskom kontekstu.

Na kraju knjige se nalazi tekst dve epizode nastavka serije koji govore o tome šta se desilo u Gradini i među Gradinarima, petnaest godina kasnije. Te dve epizode nisu nikada snimljene, a devet emitovanih digitalizovane su u RTS u visokoj rezoluciji. Upravo je u toku emitovanje na Trećem programu RTS, nedeljom u 21 čas. 

Jedna od najomiljenijih serija Televizije Beograd u režiji Zdravka Šotre, sada već davne 1976. godine, a emitovane na prostoru bivše SFRJ odvija se u Gradini, izmišljenoj varošici u Srbiji i prati zbivanja u periodu od 1931. do 1941. godine.

Serija beleži događaje velike ekonomske krize, pa preporoda i onda sudara sa fašizmom i na kraju ustanka prateći ih u maloj sredini. Poseban segment serije čini i rivalstvo između dva fudbalska kluba – "Građanskog" i "Radničkog", gde je loptačka igra samo povod, a sve ono "više od igre" je suština.

U njoj su opisane mnoge autentične ličnosti iz Pažarevca, rodnog grada scenariste ove serije, uoči Drugog svetskog rata. Slobodan Stojanović je, kao i ostali pisci, u svoja dela pretakao događaje i ljude iz svoje okoline, tipove ličnosti koje je sretao u svakodnevnom životu.

Na neke od likova iz ove nezaboravne televizijske serije Slobodana Stojanovića Požarevljani su ponosni, za neke bi više voleli da nisu bili odavde, ali su svi složni oko istine da je "Više od igre" slojevita priča, vanvremena i svima nama dobro znana... Pa, iako je svima dobro poznata, ovako verodostojno je mogao da je prenese samo pravi majstor, kakvih je malo ne samo danas, nego i kroz istoriju u svetu dramske umetnosti.

Četrdeset godina je munjevito prošlo, mnogi učesnici, pa i sam pisac su nas napustili, ali je ova serija ostala aktuelna, imala u svakoj reprizi ogromnu glednost i postala, zasigurno, model za televizijsku tačnost i istinitost, dve ključne osobine dramskog žanra, kao i za glumačku igru kojoj nema ravne.

Glumačke veličine iz ove serije poput Pavla Vuisića, Slobodana Aligrudića, Zorana Radmilovića, Voje Brajovića, Miće Tomića, Nikole Simića i ostalih, ne bi prikazali na delu svoje umeće, da nisu imali ispred sebe takav izuzetan scenario.

Televizijska serija "Više od igre" je priča posle koje smo često u našoj okolini tražili tipove kao što je bio Guliver, Leka Bankrot, Kostolomac, Bečić... Smejali se detaljima i replikama, ali u isto vreme često ostali zamišljeni pred precizno opisanim situacijama velikih teškoća i životnih izazova.

Takav je bio Slobodan Stojanović. Stvarnost nije ulepšavao, govorio je o lepim i ružnim stranama života, ali je uvek nalazio opravdanja za ljudske greške, ostavljajući nam poruku da niko nije savršen...

Osim, možda, njegovog dela koje je i danas osamnaest godina posle njegove smrti i četrdeset godina od emitovanja njegove najznačajnije televizijske serije za sve nas mnogo više od igre, a on mnogo više od pisca!

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 12. dec 2019, 21:25) - anonymous [neregistrovani]

Podsećam

Serija je emitovana 1999. Za vreme bombardovanja, gledali smo i plakali.