Ovacije za "Gospođu ministarku" u Zagrebu

Posle 38 godina beogradsko Narodno pozorište gostovalo je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu sa predstavom "Gospođa ministarka" Branislava Nušića, u režiji Jagoša Markovića, sa Radmilom Živković u naslovnoj ulozi.

Ulaznice za beogradsku "Gospođu ministarku" rasprodate su u Zagrebu čim je stavljena na repertoar, a velika dvorana Hrvatskog narodnog kazališta bila je mala da primi sve koji su želeli susret sa delom najznačajnijeg srpskog komediografa.

"Kontinuitet razmene predstava između Zagreba i Beograda postoji već godinama, ali jedna velika pauza u razmeni narodnih kazališta je bila zapravo stvar, ja sam uvek naglašavao neka generacijska odgovornost", kaže Ivica Buljan, umetnički direktor Drame Hrvatskog narodnog kazališta.

Direktorka Narodnog pozorišta Ivana Vujić ističe da su dve kuće potpuno srodne, sestrinske kuće koje su uvek sarađivale.

"Podsetiću da gospodin Konjović je godinama radio u Zagrebu, a takođe gospodin Gavele je proveo svoje plodne godine u Beogradu i mnogi umetnici i s jedne i s druge strane su sarađivali na opšte dobro i zadovoljstvo", dodaje Vujićeva.

Nušićeva "Gospođa ministarka" prati društveni uspon i sunovrat žene ministra koja iz svakodnevnice jedne male sredine naglo dospeva u elitne društvene krugove i opijena vlašću donosi pregršt loših odluka.

"Ovakav prijem i ovakvu sreću u publici nismo odavno imali priliku da vidimo na nekom gostovanju", naglašava Radmila Živković, glumica.

Ova "Gospođa ministarka" donela je u Zagreb specifičan senzibilitet reditelja Jagoša Markovića koji tekst koristi da stvori efektan scenski univerzum u kome se prepliću suze i smeh i gde se na specifičan način poetizuju obični ljudi i društvene nevolje.

Mnogo neposrednog humora prelilo se sa scene u publiku Hrvatskog narodnog kazališta koja je ovacijama otpratila beogradsku "Gospođu ministarku". Uz to informacija da je nakon 38 godina sklopljen sporazum o redovnoj razmeni predstava između dva nacionalna teatra.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 21. jan 2020, 10:25) - Laufer [neregistrovani]

Iskrene čestitke

Iskrene čestitke Svima !
Tako je lepo čitati ovakve vesti. Barem, da ih je više.