Čitajte Dantea i podelite na mreže – proslavite „Dantedi“

Na inicijativu Ministarstva kulture Italije, a u susret obeležavanju 700 godina od Danteove smrti 2021. godine, ustanovljen je „Dantedi“, nacionalni dan posvećen Danteu Aligijeriju koji će se obeležavati svakog 25. marta. Zbog trenutne situacije ove godine održaće se onlajn, preko društvenih mreža, kako u Italiji tako i u drugim zemljama preko Italijanskih instituta za kulturu.

Tim povodom Italijanski institut za kulturu u Beogradu predstavlja čitanje Danteovih tercina na društvenim mrežama Italijanskog instituta za kulturu - Fejsbuk, Instagram i Tviter.

Institut upućuje poziv svima koji žele da odaju počast vrhunskom pesniku da snime video dok čitaju stihove „Božanstvene komedije“, od tri do pet tercina, na italijanskom ili srpskom i podele ga na društvenim mrežama koristeći haštag #Dantedi uz obeležavanje zvanične stranice Instituta najkasnije do ponedeljka 23. marta u 20.00.

U sredu, 25. marta, na društvenim mrežama biće objavljen video koji sadrži sve podeljene snimke samo punoletnih učesnika.

Za „Dantedi“ je izabran 25. mart jer se smatra da je Dante tada započeo svoje putovanje u „drugi svet“, kroz pakao, čistilište i raj, opisano u Božanstvenoj komediji

Delo najvećeg italijanskog pesnika kasnog srednjeg veka, predstavlja kulminaciju srednjovekovnog pogleda na svet i osnovu modernog italijanskog jezika.

Takođe, smatra se jednim od najvećih remek dela svetske literature. Prvobitno je objavljeno pod nazivom Komedija, a kasnije je Bokačo dodao njegovom nazivu Božanstvena.