Izolacija otkriva da li smo se udale kako smo se nadale

Dve školske drugarice i jedna rođaka. I ja. Sve sitno brojimo do četrdesetog leta. Sve u doba korone - udate. Više od mesec dana traje, skoro pa potpuno, nerazdvajanje od naših supruga. Bliži smo nego ikad! Šta je to naspram zlatne svadbe koju su mi doživeli baka i deka? Pa, može da bude nešto, neki lakmus papir. Koju li će boju na kraju dobiti?

Prva drugarica iz gimnazijske klupe, sada je supruga nekoga, ko možda polako ali sigurno postaje hipohondar, a nije bio takav! Stvarno! Iako mere zaštite tokom pandemije popuštaju, toplomer mu je i u pola noći pri ruci, rezultat: 36 sa 9 je razlog da se prenerazi, tu je i aparat za pritisak. Opipavanje čela deci - skoro pa redovno na pola sata. 

Kad se neko u kući iskija, slede sumnjičavi pogledi... Kada se ide u kupovinu, tu je sveukupna zaštitna lepeza proizvoda koje revnosno nabavlja (što je za pohvalu): maska, rukavice, naočare, kapa, gel za dezinfekciju, alkohol, maramice. Bira dugo u koju će prodavnicu da uđe - gde je najmanje ljudi.

„Dok uđemo, već smo mokri do kože. Svakog kupca gleda popreko, svi su zaraženi, svi su previše opušteni... Pa onda sledi: Niko nema kompletnu zaštitu, jesi ga videla, jesi ga videla?! I baš ide prema meni dok kašljuca! Sklanjaj se od ovih bez rukavica. Ne diraj taj limun, malopre su ga opipavali! Kod kog ćemo kasira? Onaj na trojci deluje nekako... najzdravije. Ipak nećemo kod njega, ima već troje koji čekaju, vidi kakvi su! Koliko je sati? Požuri, sad će navala..."

„Kad na 25 stepeni izađemo iz prodavnice, sveže oznojeni, što zbog plastike uz kožu, što na psihičkoj bazi, pod punom smo ratnom opremom i u kolima, i na ulici, i u hodniku kuće, sve do momenta ulaska u stan. Grrrrr!!!", birani je deo "Vajber" prepiske.

Oduvek je volela da bude okružena brižnima, onima koji je paze, vode o njoj računa. Dakle nada - ispunjena.

Rođaka... Pa, rođaka procvetala. Njeno novo ime je Korona. Muž sad uglavnom ne može u omrzli joj kafić na obavezni svakodnevni, i u svakom smislu, dugi jutarnji espreso sa drugarima. Ne smeta joj vanredno stanje jer je inače kućna muva (a i zbog specijalizacije je navikla da svaki slobodan trenutak provede nad knjigama). Suprug je sada konstantno na vidiku. 

Sada je trenutak! Naučiće sve za završni ispit! Konačno će zablistati! Švajcarska čeka! Dva mala sina sada su tatini najbolji drugari. Ne oni iz kafića! Zato ima dovoljno vremena da se udubi u oftalmologiju. Mada, kad malo razmisli, muž ovih dana nešto ređe pere kosu, ima one bele ljuspice po leđnom delu majice, i nikako da ode kod zubara (iako veoma treba da ide!), što je takođe nervira. Hmmm... 

Još jedna drugarica - u braku sada, u doba korone, ima za muža pravog eksperta za statistiku (iako je po profesiji nešto sasvim drugo). Radi od kuće, telefonom svašta završava, tu su video pozivi, sastanci i - redovna i ista plata.

I pored toga, iako će verovatno ubrzo ponovo u kancelariju, ima još puno dodatne energije, i revnosni je pratilac svih mogućih korona-statistika. Spreman je za sve vidove komparacije prema raznoraznim kriterijumima. Veličina teritorije države, klima, broj stanovnika, geografske koordinate, blizina mora ili okeana, genetički kod, orijentacija onih na vlasti... I računa, prebrojava, proporcioniše, traži šablone. 

Instalirao je sve moguće „korona aplikacije". Prati i analizira crvene, žute, narandžaste kružiće. Pita se stalno kako ovo u Nemačkoj, a kako ono u Belgiji... Prati Jutjub kanale eksperata i onih koji misle da to jesu, kako bi „uz što više informacija , doneo najispravnije zaključke".

„Zatrpava podacima. Bombarduje! I decu koja ga uzgred, naravno ne razumeju. Briga me više i za koronu i za Palau, ili kako se već zove to, ta država!!!", velikim slovima „ćaska" ona na virtuelnoj kafi, i prazni dušu da joj bude lakše.

I ja... Neko ko je u poziciji slušača. Odnosno čitača. Emotikona, poruka, smajlija, ljutka, plačka, cvetića , leptirića...

Nadanje i rezimiranje

Drugarica iz klupe, udala sa za nekoga ko je prilično brižan. Ne samo u doba korone, on je tu brigu pokazao i na primer onomad, kada im je sinčić išao na ušivanje jer je povredio nogu o staru metalnu, rđavu cev u dvorištu. Celokupni oporavak, flastere, jodove i gaze, kao i domaći iz fotelje je preuzeo na sebe.

Rođaka-doktorka ima muža koji voli da se druži. Da li to znači manjak ljubavi i poštovanja? Na njoj je da ispita i zaključi. I uporedi nekadašnje nade, potonju udaju i sadašnji brak. A možda i da preterano ne ispituje?

Drugarica koja je u braku sa „statističarem" ima sposobnog, mudrog i, za matematiku i analizu, nadarenog životnog saputnika. Nikad ga neće prevariti u turističkoj agenciji, na kasi ili u banci. Ionako sve o kamatama, nominalnim i efektivnim, i kretanju belibora zna u prste. I... nju je uvek razumeo. Na primer kada je bilo ono, onda, sa kreditnim karticama. Tada je sigurno pomislila - dobro se udala!

Lakmus papir, pokazao je u različitim situacijama, ovde pomenutim, dve osnovne boje (crvenu i plavu) i nekoliko međunijansi u opsegu od kiselog do slanog. Mesec je medeni, prve bračne godine su slatke, a brak? Pa svakakav je... 

Nije potrebna nikakva korona, ljubav i poštovanje su tu ili nisu, ili makar u većini slučajeva jesu. Šta je jedan virus nasuprot izazovima braka? Trudnoće, porođaji, abortusi, prvi zubići (nicanje), prvi razbijeni zubi, dojenje i mastitis, vrtići, vaške, tašte i svekrve, selidbe, učiteljice, „bezobrazni nastavnici", gubitak i dobitak posla, nepodnošenje alkohola, ogovaranja komšiluka, prve bore, prve sede, slučajne uvrede, poslednje pare, klimaks, unuci, prostata i valunzi... Ima još (mnogi znaju). Sve su to neke „korone".

U društvo s početka, treba dodati još jednu školsku prijateljicu. Nije se (još) udala. Uprkos tome, uspela je da se bukvalno, skoro pa ne razdvaja od novca. U doba pandemije, radi kao savetnik na visokoj poziciji, doduše skraćeno, u jednoj banci. Ima stan, garsonjeru koju izdaje, kola, oročenu deviznu štednju, neoročenu. Ne znam čemu se nada...

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 10. maj 2020, 11:42) - Grkinja [neregistrovani]

Neudata

Znači samo izolacija je razlog za razvod?

(subota, 09. maj 2020, 17:07) - Senka [neregistrovani]

Muski ugao

Pa izvolite izjasnite se gospodo , nije zabranjeno . Bilo bi interesantno cuti pricu i iz vaseg ugla. Nigde ne pise da nije bitno sta vi mislite i osecate , samo to neko od vas mora da napise.

(petak, 08. maj 2020, 09:54) - anonymous [neregistrovani]

selo grad ipak selo

Na selu zive muskarci u punom smislu reci. bey toplomera belibora. posao u ruke muskost u srcu. a zene za karijerom u grad. vazno je udati se za gradskog coveka nevazna je sadrzina zivota. izmislicemo je. na kafi posle korone. kartice su bitne o manama ili nasem poimanju mana napisacemo clanak jedan drugi hiljaditi. a selo ostaje i ostace i opstace. bez toplomera i stopa

(četvrtak, 07. maj 2020, 00:48) - Daniel Vlkov [neregistrovani]

Lepa prica,

samo steta sto niko nije napisao komentar.

(sreda, 06. maj 2020, 15:46) - Anonymous [neregistrovani]

poslednji pasus

Poslednji pasus ovog teksta delegitimiše različite životne izbore i stilove koje žene mogu izabrati. Životni cilj žene ne mora biti udaja (jer u suprotnom nema čemu da se nada, kako autorka tvrdi).

(sreda, 06. maj 2020, 10:59) - anonymous [neregistrovani]

komentar

A da li smo se mi ozenili kako smo se nadali?Mi smo uvek u celoj prici nevazni a u sustini je sve to manje vise prica za obe strane.