Opozicija u bojkotu otkazuje skupove zbog koronavirusa

Savez za Srbiju i Pokret slobodnih građana, koji bojkotuju izbore 26. aprila, odlučili su da od danas do daljeg otkažu sve skupove planirane u kampanji bojkota zbog opasnosti od širenja koronavirusa, dok Dveri traže da se ceo izborni proces odloži.

SzS je predložio Vladi Srbije mere za koje smatra da će zaštititi stanovnike od potencijalne zaraze virusom Kovid-19, među kojima je i zabrana javnih okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Traže i da se propišu obaveze potpune kućne izolacije ljudi koji dolaze iz zaraženih područja, privremeno zatvore sve predškolske i školske ustanove i fakultete na minimum tri nedelje, kao i da se obezbedi kontrolisano snabdevanje maskama, pre svega zdravstvenih radnika, zaposlenih na graničnim prelazima, kao i svih ostalih primarno ugroženih kategorija stanovništva.

SzS navodi i da bi svim preduzećima trebalo preporučiti da omoguće zaposlenima da rade od kuće u narednom periodu.

Pozivaju Vladu da izradi ekonomski plan za pomoć kompanijama i zaposlenima koji će pretrpeti posledice koronavirusa koji bi, prema njihovom mišljenju, trebalo da se bazira na smanjenju opterećenja na zarade u narednom periodu, usmeravanju sredstava planiranih za infrastrukturne projekte na pomoć ljudima koji će ostati bez posla, nabavku neophodne medicinske opreme i sredstava za zaštitu, uvođenju stroge kontrole cena potencijalno deficitarnih proizvoda, te povećanju plata lekara i medicinskog osoblja.

Pokret slobodnih građana takođe je saopštio da neće učestvovati u javnim okupljanjima, protestima, tribinama i ostalim aktivnostima u okviru kampanje bojkota u Srbiji, sve dok traje opasnost od daljeg širenja koronavirusa u Srbiji.

Ocenjuju da je to jedina odgovorna odluka za političku organizaciju i pozivaju predstavnike vlasti da, kako navode, promene ponašanje i postave se odgovorno u vezi sa koronavirusom, uz ocenu da su se do sada ponašali "skandalozno".

Lider pokreta Dveri, koji je deo SzS, Boško Obradović smatra da ceo izborni proces u Srbiji treba odložiti zbog opasnosti širenja koronavirusa, ali i, kako navodi, neregularnosti koje su uočene i pre raspisivanja izbora.