Opozicija: Sastanak formalan, nema iznenađenja

Predstavnici opozicije koji su najavili učešće na predstojećim izborima izjavili su posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je razgovor bio očekivan, bez iznenađenja u vezi sa datumom izbora, a Miloš Jovanović, iz koalicije Metla, dodaje da je bio formalan i da su praktično legalizovane odluke koje su već donesene.

Imajući u vidu da će se, prema najavama, vanredno stanje ukinuti ove sedmice, termin izbora je, kažu, bio očekivan.

Nosilac liste Ujedinjene demokratske Srbije Marko Đurišić rekao je da je prihvaćen njihov predlog da članovi RIK-a pri izradi Upustva za sprovođenje izbora konsultuju epidemiologe.

Đurišić objašnjava da će biti potrebno da se naprave procedure za rad članova biračkih odbora, ali i za građane koji budu dolazili da glasaju.

"Što se tiče datuma, od početka je bila dilema 14. ili 21. juni, što je u granicama kada izbori mogu biti održani ukoliko se ove nedelje ukine vanredno stanje. Većina učesnika je bila za to da je primerenije da to bude kasnije", rekao je Đurišić.

Navodi da je bilo je reči o tehničkim stvaria, kao što je prikupljanje potpisa, a razgovaralo se i na koji način će se u tom smislu organizovati rad, kako će mediji pratiti učesnike izbora, jer će okupljanja, makar u prvim nedeljama kampanje biti zabranjena.

"Izrazili smo nadu da će možda na kraju biti moguće organizovati i neke skupove", rekao je Đurišić.

Đurišić je poručio da je UDS spremna da izađe na izbore, jer je, kaže, to jedini način da se dođe do promene vlasti.

Legitimizacija već donetih odluka 

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović je ocenio da je sastanak bio delimično formalan, jer je aktuelna vlast već donela neke odluke, dodajući da je sastanak bio neka vrsta legitimizacije tih odluka.

Prema Jovanovićevim rečima, što se tiče kampanje, provejavalo je mišljenje da neće biti preterano terenska, a vlast se sa tim, kaže, nije saglasila do kraja.

"Nisam siguran da to treba raditi", rekao je Jovanović.

Navodi da je opozicija tražila "jače" medijsko prisustvo na javnom serviusa, ali i da se zamole drugi emiteri da se više prostora da debatama.

Građani nisu željni kampanje 

Predsednik SPAS-a Aleksandar Šapić kaže da ih je vlast obavestila o proceni epidemiološke situacije i koje su "opcije u igri".

Šapić je kazao da bi u slučaju da se izbori pomere bio prekršen ustav, jer se očekuje ukidanje vanrednog stanja ove nedelje.

"Epidemilozi i struka očekuju da se već u junu značajno popuste stvari i da će čak možda moći da se održavaju skupovi, kao i da će maske i rukavice biti prošlost", rekao je Šapić.

Na podsećanje da je uoči sastanka rekao da mu više odgovara da se izbori održe kasnije, Šapić kaže da je na današnjem skupu bilo ono što je očekivao, "a šta bi meni odgovaralo manje je važno".

Šapić veruje da građani nisu željni kampanje i dodaje da će on pokušati da bude mudar i da ne pređe granicu ukusa, jer ukoliko se ona pređe, onda kampanja, kaže, gubi smisao.