Čitaj mi!

Srpski košarkaš za RTS: Napustio sam Harkov, krećem se ka rumunskoj granici

Aleksandar Zečević, srpski košarkaš koji se profesionalno bavi tim sportom u Ukrajini kaže za RTS da je još jutros izašao iz Harkova i da se sada oseća bezbedno.

Aleksandar Zečević, koji je u Ukrajini igrao za Harkovske sokolove, kaže za RTS da su se svakim danom tenzije dizale iako su ga ljudi i uprava kluba uveravali da se ništa neće desiti.

"Juče u toku dana sam odlučio da napustim Ukrajinu, iz ambasade su mi javili da bi trebalo da napustim Ukrajinu što pre", dodaje Zečević.

Ističe da je plan bio da sa prijateljima rano ujutru otputuje za Odesu odakle je trebalo da ima let za Varšavu, pa za Beograd.

"Pre polaska u Odesu, dok sam proveravao status avionske karte, sam čuo jako bučne zvuke koji su dolazili spolja. Odmah sam istrčao na terasu i shvatio da je krenulo bombardovanje. Nisam mogao da verujem šta se dešava", dodaje Zečević.

Ističe da je nastao haos, da su svi počeli da odlaze ka podzemnoj železnici u sklonište.

"Mi smo odučili ipak da odmah krenemo u Odesu, što je bila jako dobra odluka s obzirom da je Harkov jedan od najvećih gradova gde su, kako čujem, prvo napali", naglašava Zečević.

Navodi da je velika neizvesnost, ali da je put prohodan. U toku puta sam video mnogo vojnih vozila i teško naoružanih vojnika, kaže on.

Pored toga, kaže da su velike gužve na benzinskim pumpama i da na mnogima i nema više usluga. 

Ističe da se kreće ka rumunskoj granici i da je udaljen oko 600 kilometara.

"Za sada u kontaktu sam sa ambasadom i mojim roditeljima i nadam se da ću bezbedno stići do granice bez nekih velikih problema", poručuje Zečević.

Sredinom meseca Zečević je ostao jedini inostrani košarkaš u klubu iz Harkova, kada su trojica Amerikanaca napustila Ukrajinu preko Kijeva.