Čitaj mi!

Kijev: Najveća razmena zarobljenika od početka rata; IAEA ponovo izgubila vezu sa nuklearkom Zaporožje

Sto dvadeset šesti dan rata u Ukrajini. Pogođena stambena zgrada u Nikolejevu, kaže gradonačelnik tog grada. Moskva saopštava da je gađana baza sa stranim plaćenicima. Ruske snage privele gradonačelnika Hersona. Nemački kancelar sa NATO samita poručuje da će Alijansa nastaviti da snabdeva Ukrajinu oružjem, koliko god je to potrebno. IAEA ponovo izgubila vezu sa nuklearnom elektranom Zaporožje. Obaveštajna služba ukrajinske vojske saopštila je da je obavljena najveća razmena zarobljenika od početka rata.

Putin: Odgovorićemo na ulazak Švedske i Finske u NATO

Ukoliko NATO uspostavi svoju infrastrukturu u Finskoj i Švedskoj nakon što se te dve države priključe Severnoatlantskom savezu, Rusija će odgovoriti istom merom, poručio je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Ruski mediji navode da je Putin rekao da se ne mogu isključiti buduće tenzije u odnosima Moskve sa zvaničnim Helsinkijem i Stokholmom zbog ulaska u NATO, prenosi Rojters.

Komentar ruskog predsednika usledio je dan nakon što je Turska posle potpisivanja sporazuma u Madridu sa dve nordijske zemlje o uzajamnoj zaštiti interesa ukinula veto na prijem Finske i Švedske u NATO.

(Rojters)

IAEA ponovo izgubila vezu sa nuklearnom elektranom Zaporožje

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da je ponovo izgubila vezu sa svojim nadzornim sistemima koji prate nuklearni materijal u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, najvećoj u Evropi.

"Činjenica da je prenos naših daljinskih zaštitnih podataka prekinut drugi put u poslednjih mesec dana, samo uvećava urgentnost da se u Zaporožje pošalje misija", navodi se u saopštenju Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Dodaje se da je veza izgubljena u subotu "zbog prekida komunikacionih sistema u objektu".

Ruske snage zauzele su elektranu pre skoro četiri meseca, ali njeno ukrajinsko osoblje nastavilo je upravlja postrojenjem, podseća IAEA.

(RTS)

Kijev: Najveća razmena zarobljenika od početka rata

Obaveštajna služba ukrajinske vojske saopštila je da je obavljena najveća razmena zarobljenika od početka rata, navodi Unijan.

"Obavljena je još jedna razmena zarobljenika, zahvaljujući kojoj su se kući vratila 144 ukrajinska branioca. Ovo je najveća razmena od početka ruske invazije. Od 144 oslobođena, 95 su branioci Azovstalja. Među njima su 43 vojnika puka Azov", saopštila je obaveštajna služba ukrajinske vojske.

Sa druge strane, i predsednik Donjecke Narodne Republike, oblasti koja je proglasila nezavisnost, Denis Pušilin, izjavio je da je izvršena razmena zatvorenika u kojoj su razmenjena 144 borca sa svake strane.

"Danas vraćamo kući 144 borca Donjecke Narodne Republike i Ruske Federacije koje je zarobio neprijatelj", napisao je Pušilin na Telegramu, prenosi Rojters.

Dodao je da je ukrajinskim snagama predat isti broj njihovih vojnika koji su bili zarobljeni, a od kojih je većina bila ranjena.

(Unijan, Rojters)

Opširnije Kraće

Lavrov: Ispunićemo obaveze u vezi sa izvozom hrane

Rusija je spremna da ispunjava svoje obaveze u vezi sa snabdevanjem hranom i đubrivom, potvrdio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom.

"Potvrđena je spremnost Rusije da nastavi da ispunjava svoje obaveze u vezi sa izvozom hrane i đubriva uprkos činjenici da je sprovođenje tih obaveza značajno otežano nelegalnim jednostranim sankcijama zapadnih država i narušavanjem globalnih proizvodnih lanaca zbog pandemije virusa korona", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

"Naglašeno je da je izvoz ukrajinskog žita otežan zbog miniranja Crnog mora od strane režima u Kijevu", navodi se u saopštenju.

(Rojters)

Sirija priznala nezavisnost koju su proglasile DNR i LNR

Ministarstvo spoljnih poslova Sirije saopštilo je da je ta zemlja priznala nezavisnost koju su proglasile oblasti DNR i LNR, prenosi Rojters.

(Rojters)

Stoltenberg: Ukrajina može da računa na nas koliko god je potrebno

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je drugog dana samita NATO-a u Madridu da su saveznici Alijanse spremni da dugoročno podrže Ukrajinu i najavio dodatnu vojnu podršku Kijevu.

"Ukrajina može da računa na nas koliko god je potrebno", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Poručio je da su se lideri dogovorili o sveobuhvatnom paketu pomoći Ukrajini, uključujući gorivo, medicinska sredstva, opremu za suzbijanje mina i stotine sistema za borbu protiv bespilotnih letelica.

"Ratovi su nepredvidivi, ali moramo biti spremni na duge staze", rekao je generalni sekretar NATO-a.

Na pitanje novinara kada bi Ukrajina potencijalno mogla da se pridruži NATO-u, Stoltenberg nije dao konkretan odgovor, ali je ponovio da su vrata Alijanse "otvorena", prenosi Bi-Bi-Si.

"Sada je fokus na podršci Ukrajini na bojnom polju, jer ne samo da se zemlja bori za sopstvenu nezavisnost već se bori i za vrednosti važne za NATO", rekao je Stoltenberg.

Kako je naveo, to uključuje suverenitet, teritorijalni integritet svake nacije i bezbednost.

Potvrdio je da su Finska i Švedska zvanično pozvane da se pridruže vojnom savezu i to je nazvao "najbržim procesom pristupanja" i dodao da se očekuje da će se brz napredak nastaviti.

Govoreći o vremenskom okviru kada bi dve nordijske zemlje mogle da pristupe Alijansi, Stoltenberg je ponovio da svih 30 parlamenata država članica NATO-a sada moraju pojedinačno da ratifikuju zahteve Finske i Švedske.

(Rojters, Bi-Bi-Si)

Drugi dan samita NATO-a u Madridu (foto: EPA/Lavandeira Jr)
Opširnije Kraće

Bugarska proterala 70 ruskih diplomata

Vlada Kirila Petkova proterala je 70 ruskih diplomata, optužujući ih da su pod maskom diplomatije špijunirali i radili za strane obaveštajne službe.

Akcija Petkova protiv Rusije bila je, unekoliko, očekivana, jer je odlazeći premijer, odmah posle sednice na kojoj je zapečaćena sudbina vlade, optužio rusku ambasadorku u Sofiji Eleonoru Mitrofanovu za "orkestriranje njegove smene".

"Očekujemo da avion za Moskvu u subotu bude pun", rekao je Petkov.

Opširnije Kraće

NATO pozvao Švedsku i Finsku da postanu članice

NATO je pozvao Švedsku i Finsku da postanu članice te vojne alijanse, navodi se u zajedničkom saopštenju koji je objavljen na samitu NATO-a u Madridu.

U dokumentu se kaže da će pristupanjem Švedske i Finske te zemlje biti bezbednije, NATO jači, a evroatlantski region bezbedniji.

Rusija je u saopštenju opisana kao "najznačajnija i direktna pretnja bezbednosti saveznika", prenosi Rojters.

Navodi se i da je NATO obećao da nastavi da pruža pomoć Ukrajini i usaglasio paket pomoći za modernizaciju odbrambenog sektora te zemlje.

Dodaje se da je Alijansa odlučila i da značajno ojača sopstvenu odbranu i odvraćanje.

Saveznici su obavezali, stoji u dokumentu, da rasporede dodatne robusne snage visoke pripravnosti na istočnom krilu.

NATO je u saopštenju Kinu opisao kao izazov za interese, bezbednost i vrednosti Alijanse i kao zamlju koja pokušava da podrije međunarodni poredak zasnovan na pravilima.

(Rojters) 

Opširnije Kraće

Rusija: Ukrajinski dron oboren u Brjanskoj oblasti

U ruskoj Brjanskoj oblasti danas je oboren ukrajinski dron koji je tri puta pokušao da napadne selo Slučevsk, saopštio je gubernator Aleksandar Bogomaz.

"Oružane snage Ukrajine ponovo pokušavaju da destabilizuju situaciju u pograničnim naseljima Brjanske oblasti i zastraše civile", napisao je Bogomaz na svom Telegram kanalu, prenela je Izvestija.

Dodao je da nije bilo žrtava niti materijalne štete.

Opširnije Kraće

Zelenski traži pet milijardi dolara mesečno za odbranu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se učesnicima samita NATO-a u Madridu.

"Zar ne mislite da smo dovoljno doprineli bezbednosti u Evropi?", upitao je Zelenski.

Rekao je da je njegovoj zemlji potrebno oružje, ali i novac i to pet milijardi dolara mesečno za odbranu.

Rekao je da treba da se razmotri pozicija istočnog krila NATO-a i upitao: "Šta će se sledeće naći na putu Rusije?"

Zelenski je rekao i da Moskva želi da porobi Litvaniju i da bi sledeće godine situacija mogla da bude još gora i to ne samo za Ukrajinu već i za druge države, moguće i članice NATO-a.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Još jedan ruski oligarh na meti sankcija, na crnoj listi i Putinova rođaka

Britanija je uvela sankcije za još 13 osoba iz Rusije, uključujući i Putinovu rođaku Anu Civiljevu i oligarha Vladimira Potanjina.

"Potanjin nastavlja da nagomilava svoje bogatstvo i da podržava Putinov režim, preuzimajući Rosbanku i stičući akcije Tinkof banke od početka invazije", navedeno je u objašnjenju sankcija.

Portparol Dauning strita 10 kaže da današnje sankcije pokazuju da njima može da bude pogođen svako, pa i ljudi u najužem Putinovom krugu.

(Reuters)

Rjapkov: Negativno gledamo na planove Švedske i Finske

Zamenik ruskog ministra spoljnih psolova Sergej Rjapkov rekao je da Moskva "negativno" gleda na planove Švedske i Finske da se priključe NATO-u.

Naveo je da je širenje NATO-a destabilizujuće i da ne doprinosi bezbednosti članica Alijanse.

(Reuters/Interfax/RIA Novosti)

Rublja na najjačem nivou prema dolaru od 2015. godine

Ruska rublja je ojačala danas prema dolaru dostižući najviši nivo u poslednjih sedam godina od blizu 50 rubalja za dolar, prvi put od maja 2015. godine.

Rublja je podržana merama poput zabrane ruskim domaćinstvima da povlače deviznu štednju iz banaka, a koje su preduzete za zaštitu ruskog finansijskog sistema od zapadnih sankcija uvedenih posle 24. februara.

Ruska valuta je takođe ojačala u odnosu na evro za 3,0 procenta na 52,89, prvi put od aprila 2015.

Pre početka ruske vojne operacije u Ukrajini, rublja se trgovala na nivou od oko 80 rubalja za dolar i 90 rubalja za evro.

Jaka rublja smanjuje prihode Rusije od izvoza robe za dolare i evre, a potpredsednik vlade Andrej Belousov je ovog meseca rekao da bi industriji pogodovalo ako bi njen kurs pao između 70 i 80 rubalja za dolar.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Moskva: Gađali smo bazu stranih plaćenika

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je gađalo bazu za obuku stranih plaćenika južno od Nikolajeva.

(Reuters)

Šolc: NATO će slati oružje Ukrajini koliko god je to potrebno

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je u Madridu, gde se održava samit NATO-a, da će Alijansa nastaviti da snabdeva Ukrajinu oružjem koliko god je to potrebno.

"Dobro je da zemlje koje su ovde, ali i mnoge druge, pomažu Ukrajini da se brani tako što joj pružaju finansijsku pomoć, humanitarnu, ali i oružje koje hitno poredbeno", rekao je Šolc novinarima.

Dodao je da je poruka NATO-a da će nastaviti to da čini, i to intenzivno, koliko god da bude potrebno Ukrajini kako bi se odbranila.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Ruska uprava Hersonske oblasti priprema referendum

Vlasti u Hersonskoj oblasti Ukrajine, koju je ruska vojska zauzela u martu, počele su pripreme za referendum o prisajedinjenju Rusiji, saopštio je zamenik načelnika vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

Sredinom marta, rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je oblast Herson pod punom kontrolom ruskih trupa, a krajem aprila je formirana vojno-civilna uprava tog regiona.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 25. maja potpisao ukaz kojim se pojednostavljanju procedure za dobijanje ruskog državljanstva za građane Zaporoške i Hersonske oblasti u Ukrajini.

(Tanjug/Tas)

Opširnije Kraće

Ruske snage privele gradonačelnika Hersona

Ruski zvaničnici u ukrajinskoj oblasti Herson saopštili su da su njihove snage uhapsile gradonačelnika Hersona Igora Kolihajeva pošto nije hteo da poštuje naređenja Moskve, dok je lokalni zvaničnik Hersona naveo da je gradonačelnik otet, prenosi Rojters.

Herson, lučki grad na Crnom moru, nalazi se severozapadno od poluostrva Krim, a okupiran je tokom prve nedelje rata. Veliki deo lokalnog stanovništva je napustio taj region, navodi britanska agencija.

"Mogu da potvrdim da je Kolihajeva pritvorila vojna policija", saopštila je na Telegramu Ekaterina Gubareva, zamenica šefa Hersonske oblasti koju je imenovala Moskva.

Ona je saopštila na Fejsbuku da je "jutros Kolihajev došao u jedan od komunalnih objekata" i da su ga "čim je izašao iz automobila, odmah priveli naoružani pripadnici nacionalne garde i najverovatnije pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti".

Drugi zamenik kojeg je Moskva postavila u ovom regionu, Kiril Stremousov, rekao je u ponedeljak ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA da je Kolihajev naneo "mnogo štete" ruskom "procesu denacifikacije" u Ukrajini i da je "konačno neutralisan".

(Tanjug/RIA Novosti/Reuters)

Opširnije Kraće

Gradonačelnik Nikolajeva: Pogođena stambena zgrada

Gradonačelnik Nikolajeva Aleksandar Senkevič objavio je na Telegramu da su gradom jutros odjeknule eksplozije, kao i da je pogođena stambena zgrada.

Rojters navodi da su tri osobe poginule u tom napadu, a da je petoro povređeno. 

Zamolio je sugrađane da ostanu u skloništima i ne izlaze napolje do kraja uzbune za vazdušni napad.  

(Unijan, Rojters)

Raste broj poginulih u trgovačkom centru u Kremenčuku. Kijev tvrdi da je ubijeno 18 osoba, a ranjeno više od 60. Moskva poručuje – Kijev još danas može da okonča neprijateljstva ukoliko položi oružje.

Dok traje potraga za preživelima u ruševinama tržnog centra u Kremenčuku, ruska vojska tvrdi da je gađala i pogodila skladište sa oružjem i municijom i da je to izazvalo požar u obližnjem tržnom centru. Ukrajina tvrdi da je Rusija raketom pogodila civilni objekat sa hiljadu ljudi i da je tom prilikom poginulo 18 civila.

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je da napad nije bio slučajan, i ocenio da je ruska država postala "najveća teroristička organizacija u svetu".

EU je osudila, kako je navela, ruski raketni udar na tržni centar u ukrajinskom gradu Kremenčuku i ponovila da Rusija snosi punu odgovornost i da će odgovarati za "akte agresije i sva razaranja i gubitke života koje izaziva".

Moskva tvrdi da su ukrajinska strana koristila civilne objekte za raspoređivanje artiljerije, oklopnih vozila, raketnih sistema.

Sa druge strane, ukrajinski generalštab saopštava da ruske snage napadaju u pravcu Lisičanska, posebno na južno predgrađe i rafineriju nafte. 

Ukrajinske vlasti su saopštile da su uhapsile "ruskog agenta" koji je navodno rukovodio napadom u kojem je poginulo 50 vojnika, saopštila je ukrajinska služba bezbednosti.

Osumnjičeni, rodom iz Lavova, zadržan je u pritvoru i pod istragom je zbog izdaje, navela je kancelarija tužioca.

Načelnik regiona Dnjepropetrovsk Valentin Rezničenko kaže da spasioci tragaju za ljudima pod ruševinama u gradu Dnjepru na istoku Ukrajine nakon ruskog raketnog udara.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavljuje novi paket pomoći Kijevu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kaže da sve više zapadnih zemalja šalje oružje Ukrajini što će, kako ocenjuje, produžiti oružni sukob u toj zemlji.

Moskva je proširila sankcije protiv američkih državljana – još 25 njih se nalazi na ruskoj crnoj listi. Među sankcionisanima su i supruga i ćerka američkog predsednika Džoa Bajdena.