Čitaj mi!

Potpisan sporazum u Istanbulu o izvozu žita; SAD šalju još jedan paket vojne pomoći Kijevu

Sto četrdeset deveti dan rata u Ukrajini. Nastavljaju se žestoke borbe na istoku i jugu zemlje. Potpisan sporazum o nastavku izvoza žita iz ukrajinskih luka na Crnom moru. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske trupe likvidirale 300 ukrajinskih boraca u Kramatorsku. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da Kijev ima značajan potencijal da napreduje na frontu i nanese osetne gubitke ruskim snagama.

Litvanska železnica nastavila sa isporukom sankcionisane robe iz Rusije u Kalinjingrad

Litvanija je ukinula zabranu železničkog prevoza sankcionisane robe u i iz teritorije Kalinjingrada, prenosi ruska novinska agencija RIA.

Evropska unija je prošle nedelje saopštila da se zabrana tranzita odnosi samo na prevoz putem, a ne na železnicu i tranzit, te da bi Litvanija stoga trebalo da dozvoli Rusiji da isporučuje beton, drvo i alkohol širom EU teritorije do Kalinjingrada.

Litvanija je sprečila Rusiju da šalje sankcionisanu robu železnicom do Kalinjingrada u junu, što je izazvalo negodovanje Moskve.

RIA je citirala Mantasa Dubauskasa, portparola litvanske državne železničke kompanije, da su kupci obavešteni da mogu da isporučuju robu ponovo.

"Moguće je da će danas biti prevezena neka roba", navodi Dubauskas.

(Rojters

Opširnije Kraće

Zelenski: Ukrajina može da proda žito vredno deset milijardi dolara

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da zemlja ima oko deset milijardi dolara u vrednosti žita koje je dostupno za prodaju nakon potpisanog ugovora o deblokadi trasporta preko Crnog mora.

Takođe, Zelenki očekuje da će se prodati i tek požnjeveno žito.

"Ovo je još jedan pokazatelj da Ukrajina može da izdrži rat", ocenio je Zelenski u redovnom  video-obraćanju.

Zelenski je dodao oko 20 miliona tona prošlogodišnje žetve biti izvezeno nakon ovog, kako je ocenio, važnog dogovora.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Bajden odobrio još jedan paket vojne pomoći Kijevu

Predsednik SAD Džo Bajden odobrio još jednu tranšu vojne pomoći za Ukrajinu od 175 miliona dolara, saopštila je Bela kuća.

(Reuters)

Lavrov: Dokazano da Rusija nije kriva za nestašicu hrane

Ministrar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je zadovoljan što su SAD i Evropska unija, kako je ocenio, prestale da "opstruišu postizanje sporazuma o hrani".

Lavrov je istakao da je to što SAD i njihovi saveznici "koriste hranu u interesu geopolitičkih avantura neprihvatljivo i nehumano", prenose RIA Novosti.

Istakao je da potpisivanje memoranduma Rusija-UN još jednom pokazuje "apsolutno veštačku prirodu pokušaja Zapada da okrivi Rusiju za probleme sa snabdevanjem žitom svetskih tržišta".

Dodao je da je zahvaljujući naporima ruske delegacije bilo moguće da sporazum o izvozu ukrajinskog žita sačuva nepolitičku prirodu.

Lavrov je naveo i da će Rusija i dalje ostati verna svojim obavezama u oblasti obezbeđivanju prehrambene bezbednosti.

"Očekujemo da će u narednom periodu biti uloženi svi neophodni napori da se sporazumi efikasno sprovedu", zaključio je Lavrov.

(Tanjug/RIA Novosti)

Opširnije Kraće

Ukrajinski ministar: Sporazum o žitu ostvaren samo zbog naših vojnih uspeha

Oleksandr Kubrakov, ukrajinski ministar infrastrukture, koji je potpisao sporazum o izvozu žita preko Crnog mora, rekao je da je taj dokument postao moguć samo zahvaljujući vojnim uspesima ukrajinskih trupa.

Naveo je da je stavljanje pod kontrolu Zmijskog ostrva u blizini nekoliko ključnih ukrajinskih luka u Crnom moru, bio "važan trenutak".

Kubrakov je naglasio da Kijev ne vidi rizik od kretanja ruskih brodova ka ukrajinskim lukama kroz dogovorene zelene koridore, pošto bi u slučaju takvog pokušaja protiv njih bile upotrebljene rakete.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Šmihal: Požnjeveno 6,5 miliona tona žita

Premijer Ukrajine Denis Šmihal kaže da je već požnjeveno šest i po miliona tona žita.

"Vlada je maksimalno uključena u podršku poljoprivrednom sektoru, izdala je zajmove vredne 40 milijardi grivni (1,09 milijardi dolara)", napisao je Šmihal na aplikaciji Telegram.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Šojgu: Nećemo "iskoristiti" činjenicu da su luke otvorene

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je posle potpisivanja sporazuma u Istanbulu da ga Moskva neće "iskoristiti".

Rusija je preuzela obaveze koje su jasno navedene u ovom dokumentu. "Nećemo iskoristiti činjenicu da će luke biti očišćene i otvorene. Obavezali smo se", rekao je Šojgu TV kanalu Rusija 24.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Gasprom: Još čekamo dokumentaciju za turbinu za izuzeće od sankcija

Ruski Gasprom saopštio je da je aktuelni ugovor sa "Simens enerdžijem" ne predviđa nikakve dodatne obaveze za Moskvu u slučaju vraćanja turbine za gasovod "Severni tok 1".

Navodi se da kompanija još nije dobila neophodnu dokumentaciju od "Simens enerdžija" koja potvrđuje izuzeće od sankcija EU i Kanade kako bi turbina mogla da bude vraćena u kompresorsku stanicu "Portovaja".

(Reuters)

 

Opširnije Kraće

Potpisan sporazum o nastavku izvoza žita iz ukrajinskih luka na Crnom moru

Delegacije Rusije i Ukrajine potpisale sporazum u Istanbulu o izvozu žitarica preko Crnog mora u skladu sa planom Ujedinjenih nacija.

Ujedinjene nacije očekuju da sporazum bude potpuno operativan za nekoliko nedelja kao i da će se vratiti na predratni nivo izvoza od pet miliona tona žitarica mesečno.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekli su da će sporazum pomoći da se ublaži svetska prehrambena kriza.

Ruski i ukrajinski ministar odvojeno su potpisali sporazum i izbegli da sednu za istim stolom i da se rukuju.

Turska će pregledati brodove kako bi osigurala da ne prevoze oružje.

Guteres je pozvao Rusiju i Ukrajinu da u potpunosti primene sporazum.

"Danas postoji svetionik na Crnom moru. Svetionik nade i mogućnosti i olakšanja u svetu kome je to potrebno više nego ikad pre", rekao je Guteres tokom ceremonije potpisivanja.

Erdogan je naglasio da će sporazum, koji je potpisala i Turska, pomoći da se spreči glad i ublaži rast cena hrane na globalnom nivou.

(Reuters)

Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA
Opširnije Kraće

Moskva: U Kramatorsku likvidirano 300 ukrajinskih vojnika

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske trupe likvidirale 300 ukrajinskih boraca u napadu na školsku zgradu u Kramatorsku u Donjeckoj oblasti.

Kao rezultat udara preciznim oružjem, uništena je privremena pozicija nacionalističke formacije "Crna stotina", raspoređene u zgradi škole u Kramatorsku, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, poginulo je do tri stotine nacionalista i uništeno preko 40 jedinica specijalne opreme.

(theguardian.com)

Opširnije Kraće

Erdogan: Sporazum će biti potpisan, objaviću svetu dobre vesti

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će svetu objaviti dobre vesti o izvozu žitarica nakon što delegacije Ukrajine i Rusije potpišu sporazum u skladu sa planom Ujedinjenih nacija za nastavak izvoza žita iz Kijeva.

Ceremonija potpisivanja biće održana u 16.30 po lokalnom vremenu u kancelariji turskog predsednika u palati Dolmabahče u Istanbulu.

Događaj je podigao očekivanja da će se ublažiti globalna prehrambena kriza uzrokovana sukobom između dva najveća svetska izvoznika hrane, Rusije i Ukrajine.

(Rojters) 

Opširnije Kraće

Kremlj: Vest da nije data dozvola za vraćanje turbine je glupost

Kremlj je danas demantovao vest da je ključna turbina za gasovod Severni tok 1 između Nemačke i Rusije zaglavljena u tranzitu, jer Moskva navodno nije dala dozvolu.

Rojters je izvestio u četvrtak da Rusija do sada nije dala zeleno svetlo za transport turbine nazad u Rusiju, pozivajući se na dva neimenovana izvora.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je tu vest, rekavši da je to "glupost", prenosi britanska agencija.

"Te optužbe su neosnovane. Izvori su obmanuli", rekao je on.

Rusija je u junu smanjila protok gasa kroz Severni tok 1 na 40 odsto ukupnog kapaciteta, navodeći kao razlog kašnjenje povratka turbine sa rutinskog održavanja u Kanadi.

Nemačka, međutim, odbacuje argument Rusije da je turbina razlog za smanjenje isporuka gasa preko Severnog toka 1, i tvrdi da je ionako planirano da ona bude u funkciji tek od septembra.

Berlin kaže da Moskva, u stvari, koristi protok gasa kao političko oružje.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je ove nedelje da Rusija još čeka dokumentaciju od nemačkog "Simens enerdžija" o vraćanju turbine i da ne zna u kakvom će stanju ona biti kada bude vraćena.

Opširnije Kraće

Peskov: Smanjićemo kontakte s neprijateljskim zemljama

Rusija će smanjiti nivo kontakta sa zemljama koje su dodate na spisak neprijateljskih država, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Prirodno je da stavljanje na listu neprijateljskih zemalja podrazumeva smanjenje nivoa kontakata. Ovo je stvar vlade, vlada je ta koja donosi takvu odluku. I to je jednostavno povezano sa neprijateljskim ponašenjem tih država", rekao je Peskov komentarišući to što je Rusija proširila listu neprijateljskih država, a prenosi TAS.

Vlada Rusije ažurirala je spisak država za koje tvrdi da preduzimaju neprijateljske akcije protiv ruskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u inostranstvu, a na spisak su dodate Hrvatska, Grčka, Danska, Slovenija, i Slovačka.

Opširnije Kraće

Putin i Lukašenko razgovarali o saradnji Rusije i Belorusije

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov beloruski kolega Aleksandar Lukašenko razgovarali su danas telefonom o bilateralnoj saradnji dveju zemalja, međunarodnoj agendi i rezultatima pregovora u Teheranu, kao i i važnim privrednim pitanjima, uključujući konkretne projekte koji se tiču izmena u vezi sa uvozom, prenosi TAS.

U telefonskom razgovoru dvojice lidera dogovoreno je da novi beloruski ambasador u Rusiji bude Dmitrij Krutoj, navodi Rojters, pozivajući se na belorusku agenciju.

Krutoj je ranije bio uključen u projekte integracije sa Rusijom, a zameniće Vladimira Semaška, beloruskog dugogodišnjeg diplomatu, koji je bio ambasador u Rusiji od 2018. godine.

Pre desetak dana dvojica lidera su razgovarala o litvanskoj blokadi transporta tereta ka Kalinjingradu, napretku ruske vojske u Ukrajini, situaciji na postsovjetskom prostoru, isporuci ruskih energenata u Evropu, izgradnji beloruske luke i o pitanjima odbrane, navodi TAS.

Moskva i Minsk nastavljaju da se sve bliže povezuju usred sve izraženije izolacije dveju zemalja od Zapada, ocenjuje britanska agencija.

(Rojters) 

 

Opširnije Kraće

Luka Roterdam obustavila kontejnerski prevoz u Rusiju i iz nje

Holandska luka Roterdam saopštila je danas da je odlučila da zaustavi brodski kontejnerski transport u Rusiju i iz nje, javlja agencija Tas.

"Kontejnerski transport u Rusiju i iz Rusije se zaustavlja", navodi se u saopštenju za javnost luke Roterdam.

Opširnije Kraće

EU blokirala sankcije za ruski titanijum?

Evropska unija je blokirala predlog za uvođenje sankcija ruskom proizvođaču titanijuma, kompaniji VSMPO-AVISMA, objavio je Vol Strit žurnal.

Prema izveštaju njujorškog poslovnog lista, predlog je zaustavljen nakon što su Francuska i druge članice EU izrazile zabrinutost zbog moguće ruske odmazde u vidu potpune zabrane izvoza titanijuma, prenosi Raša tudej (RT).

Kompanija VSMPO-AVISMA je najveći svetski proizvođač titanijuma i proizvoda od legura titanijuma, koje imaju široku primenu u proizvodnji aviona, počev od trupa aviona i delova motora do stajnog trapa. Ova ruska metalska kompanija je glavni Erbasov dobavljač titanijuma, pa bi gubitak isporuka iz Rusije zadao veliki udarac vodećem svetskom proizvođaču komercijalnih aviona.

(Vol Strit žurnal, RT)

Opširnije Kraće

Šojgu putuje u Tursku na potpisivanje žitnog sporazuma

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je na putu ka Turskoj, gde će prisustvovati ceremoniji potpisivanja sporazuma kojim se dozvoljava nastavak ukrajinskog pomorskog izvoza žitarica, prenosi Rojters, pozivajući se na današnje izjave tri neimenovana izvora.

Ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov takođe će prisustvovati ceremoniji koja će označiti prvi korak ka ublažavanju globalne prehrambene krize, navodi britanska agencija.

Iz kancelarije predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana saopšteno je da će se danas u 15.30 predstavnici Rusije, Ukrajine i Turske okupiti u Istanbulu kako bi na predlog Ujedinjenih nacija potpisali sporazum kojim bi se oslobodio izvoz žitarica iz blokiranih crnomorskih luka, nvode RIA Novosti.

Ceremoniji će prisustvovati turski lider Tajip Erdogan i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Bezbedan koridor za prolaz brodova sa žitom u Crnom moru uskoro bi mogao da počne da radi, izjavio je danas za RIA Novosti izvor upućen u pregovore u Istanbulu.

To bi moglo da se dogodi u narednim nedeljama, rekao je izvor i potvrdio da su strane dale garancije.

Kako se navodi, prolazak brodova pratiće posmatračka grupa pod okriljem UN u Istanbulu i ona je već spremna za rad, prenose RIA Novosti.

(Rojters) 

Opširnije Kraće

Rusko Ministarstvo odbrane: Uništena četiri HIMARS-a

Ruska vojska je od 5. do 20. jula u Ukrajini uništila četiri lansera američkih višecevnih raketnih sistema HIMARS, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Portparol ruskog Ministarstva Igor Konašenkov izjavio je da su visokopreciznim oružjem lansiranjim sa kopna i iz vazduha u Ukrajini uništena četiri lansera i jedno transportno vozilo višecevnih raketnih sistema HIMARS američke proizvodnje, prenosi Interfaks.

Konašenkov je rekao i da je ruska avijacija u blizini sela Čerevkovka u Donjecku uništila lanser ukrajinskog protivvazdušnog raketnog sistema Buk-M1.

Opširnije Kraće

Lavrov: Glad ne izaziva Moskva, već Ukrajina i Zapad

Zapad i Ukrajina pokušavaju da prebace krivicu sa sebe i optuže Moskvu da "izvozi glad", izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u članku za afričke medije, objavljenom danas na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

"Želeo bih da istaknem da su propagandne tvrdnje Zapada i Ukrajine da Rusija izvozi glad potpuno neosnovane. Zapravo, to je još jedan pokušaj prebacivanja krivice", primetio je Lavrov, prenosi TAS.

Prema njegovim rečima, nakon što je pandemija korona virusa izazvala krizu, "kolektivni Zapad je povećao emisiju novca da bi privukao robu i tokove hrane, što je pogoršalo situaciju u zemljama u razvoju koje zavise od uvoza prehrambenih proizvoda".

"Tada je situacija na tržištu hrane počela da se pogoršava. Sankcije koje je Zapad uveo Rusiji poslednjih meseci doprinele su tom negativnom trendu", naglasio je Lavrov, prenosi ruska agencija.

Opširnije Kraće

Rusija proširila spisak "neprijateljskih zemalja"

Vlada Rusije ažurirala je spisak država koje, kako je navedeno, "preduzimaju neprijateljske akcije protiv ruskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u inostranstvu", a na spisaku su dodate Grčka, Danska, Slovenija, Hrvatska i Slovačka.

Kako je objavljeno na sajtu ruske vlade, spisak nije konačan i može biti proširen, uzimajući u obzir nastavak "neprijateljskih akcija" stranih država usmerenih protiv ruskih predstavništava u inostranstvu.

Uredba podrazumeva ograničavanje do potpune zabrane tim zemljama mogućnosti da angažuju saradnike sa teritorije Rusije u ambasadama, konzulatima i predstavništvima državnih organa.

Na spisku je, pored naziva država, naveden i broj fizičkih lica na teritoriji Rusije sa kojima ambasade tih zemalja i njihova konzularna predstavništva mogu da sklapaju ugovore o radu.

Za Grčku je utvrđen limit od 34 osobe, za Dansku 20, a za Slovačku 16.

Slovenija i Hrvatska neće moći da angažuju saradnike u svojim diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

(Interfaks) 

Opširnije Kraće

SAD strahuju od nestašice hrane, kupile rusko đubrivo

Tanker s ruskim đubrivom plovi ka Sjedinjenim Državama u vreme opšte zabrinutosti da bi vrtoglavi rast globalnih cena đubriva mogao da dovede do nestašice hrane, prenosi Rojters.

Tanker "Džoni Rendžer"ntrebalo bi da stigne u Nju Orleans u ponedeljak sa oko 39.000 tona rastvora uree amonijum nitrata, đubriva proizvedenog kombinovanjem uree, azotne kiseline i amonijaka, prema izvorima britanske agencije.

Brod je utovaren prošlog meseca u Sankt Peterburgu. Detalji o ruskom prodavcu i američkom kupcu nisu trenutno dostupni, a Ministarstvo finansija SAD i američka agencija za carinu i bezbednost granica odbili su komentar.

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena nije stavila na crnu listu ruske poljoprivredne proizvode ni đubrivo, nakon napada Moskve na Ukrajinu, ali su se mnoge zapadne banke i trgovci klonili ruskih isporuka iz straha da ne ulete u problem pošto se propisi brzo menjaju. Vašington je sankcionisao rusku sirovu naftu, naftne derivate, ugalj i tečni prirodni gas.

Rusija i Ukrajina su vodeći izvoznici đubriva, ključne komponente za obezbeđenje visokih prinosa kukuruza, soje, pirinča i pšenice. Američki, ali i poljoprivrednici širom sveta, smanjili su upotrebu đubriva zbog visokih cena, kao i površine koju planiraju da obrađuju.

Sjedinjene Države su 2021. uvezle iz Rusije đubriva uree amonijum nitrata u vrednosti 262,6 miliona dolara, prema podacima Ministarstvu trgovine.

Komisija za međunarodnu trgovinu SAD je ove nedelje ukinula velike antidamping i antisubvencione dažbine na urea amonijum nitratna đubriva iz Rusije u nastojanju da ublaži nestašicu i rast cena.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Zelenski: Ukrajina ima značajan potencijal da napreduje na frontu

Ukrajina ima značajan potencijal da napreduje na frontu i nanese osetne gubitke ruskim snagama, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

On je u video obraćanju rekao da su na sastanku ukrajinske vojne komande definisani zadaci u taktičkim oblastima sa ciljem ojačavanja pozicija, prenosi Ukrinform.

Dodaje se da su se učesnici sastanka saglasili da ukrajinske snage imaju značajan potencijal da napreduju na frontu i nanesu nove gubitke ruskim snagama.

(Ukrinform)

Opširnije Kraće

Stejt department pozdravio najavu sporazuma o žitaricama

Stejt department je pozdravio najavu potpisivanja sporazuma kojim bi se oslobodio izvoz žitarica iz opkoljenih crnomorskih luka, javlja Rojters.

Iz Stejt departmenta dodaju i da će Rusiju smatrati odgovornom za sprovođenje dogovora.

Iz kancelarije predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana saopšteno je da će se danas u 15.30 predstavnici Rusije, Ukrajine i Turske okupiti u Istanbulu kako bi na predlog Ujedinjenih nacija potpisali sporazum kojim bi se oslobodio izvoz žitarica iz opkoljenih crnomorskih luka.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš prisustvovaće događaju u društvu Erdogana.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Predstavnici Rusije, Ukrajine i Turske sastaće se danas kako bi potpisali sporazum Ujedinjenih nacija, kojim će se omogućiti izvoz žita preko luka u Crnom moru, saopšteno je iz kabineta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Ruski gas nastavio je juče da teče najvećim gasovodom između Rusije i Nemačke nakon desetodnevnog zastoja zbog redovnog godišnjeg remonta, saopštio je operater. Međutim, gasna turbina koja je bila na remontu u Kanadi zaglavljena je u Nemačkoj jer, prema pisanju Rojtersa, čeka na dozvole iz Rusije kako bi tamo bila prosleđena.

Savet EU usvojio je sedmi paket sankcija kojim su, između ostalih, pogođeni Sberbanka, "Noćni vukovi" i glumci bliski Vladimiru Putinu. Volodimir Zelenski smatra da su te sankcije nedovoljne jer one neće naterati Rusiju da prekine rat. 

Britanija je najavila nove isporuke oružja Ukrajini, uključujući protivtenkovske sisteme, a SAD saopštavaju da nijedan sistem HIMARS nije zasad uništen u Ukrajini.