Čitaj mi!

Iz Ukrajine otpremljeno više od 305.000 tona žitarica; Kijev tražio pomoć od MMF-a

Sto šezdeset šesti dan rata u Ukrajini. Tokom noći granatirana Dnjepropetrovska oblast, a pogođeno je devet stambenih objekata, saopštava načelnik te oblasti. Kijev navodi da su uništili nekoliko ruskih baza. Kremlj je saopštio da još uvek ne postoje neophodni preduslovi za sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i ukrajinskog Volodimira Zelenskog kao i da se trenutno između Moskve i Kijeva ne vode razgovori. Još dva broda sa žitaricama isplovila iz ukrajinskih luka u Crnom moru, ka Italiji i Turskoj.

Mizincev: Šest stranih brodova isplovilo iz ukrajinskih luka

Turski tanker, dva broda iz Liberije i dva broda i tanker pod zastavom Maršalskih ostrva isplovili su iz ukrajinskih luka u okviru inicijative o međusobnom razumevanju o bezbednom izvozu žita iz ukrajinskih luka, izjavio je načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev.

"Dana 7. avgusta 2022. godine, u okviru inicijative o međusobnom razumevanju o bezbednom izvozu žita iz ukrajinskih luka, brod "Riva vinds" (Maršalska ostrva, natovaren kukuruzom) napustio je luku Odesa, tanker "Mustafa Nedžati (Turska, natovaren suncokretovim uljem), brod "Star Helen" (Maršalska ostrva, natovaren brašnom) i brod "Glori" (Maršalska ostrva, natovaren kukuruzom) isplovili su iz luke Černomorsk. Dana 8. avgusta 2022. brod "Arizona" (Liberija, natovaren kukuruzom) napustio je luku Černomorsk i brod "Sakura" (Liberija, natovaren sojom) isplovio je iz luke Južni", rekao je Mizincev, preneo je Tas.

Prema njegovim rečima, Rusija je striktno posvećena svojim obavezama po ugovorima u cilju obezbeđivanja izvoza žitarica i mineralnih đubriva iz ukrajinskih luka.

Mizincev je kazao da je 61 brod iz 14 zemalja i dalje blokiran u lukama Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni.

"Rizici za plovidbu i oštećenja lučke infrastrukture od lebdećih ukrajinskih mina i dalje su prisutni za crnomorske države", naglasio je on.

(Tanjug, Tas

Opširnije Kraće

Zvaničnik Pentagona o gubicima Rusije u Ukrajini

Rusija je od početka napada na Ukrajinu imala 70.000 do 80.000 ljudi koji su ranjeni ili ubijeni, saopštio je Pentagonov podsekretar za odbranu Kolin Kal.

(Rojters)

Opširnije Kraće

SAD: Zaplenjen Erbas u vlasništvu ruskog oligarha Skoča

Američki sudija ovlastio je američke tužioce da zaplene avion Erbas vredan 90 miliona dolara u vlasništvu sankcionisanog ruskog oligarha Andreja Skoča, saopštili su savezni tužioci na Menhetnu.

Ministarstvo finansija SAD prvobitno ga je sankconisalo 2018. godine zbog navodnih veza sa ruskim organizovanim kriminalnim grupama.

Andrej Skoč je dugogodišnji poslanik ruske Dume i suvlasnik najvećih rudnika u Rusiji.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Brisil: SAD šalju novu vojnu pomoć Ukrajini vrednu milijardu dolara

SAD će uputiti Ukrajini pomoć vrednu milijardu dolara, što je najveći pojedinačni paket američke vojne pomoći, a koji sadrži municiju za dalekometno oružje i oklopna medicinska transportna vozila, izjavio je u ponedeljak vršilac dužnosti portparola Pentagona Tod Brisil.

Paket pomoći uključuje municiju za HIMARS, NASAMS municiju za raketni sistem zemlja-vazduh i 50 oklopnih medicinskih transportera M113.

SAD su od početka rata u Ukrajini toj zemlji uputile pomoć od oko 8,8 milijardi dolara.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Kijev: Uhapšena dva muškarca, radili za rusku obaveštajnu službu

Ukrajina je uhapsila dvojicu muškaraca koji su radili za ruske obaveštajne službe i koji su planirali da ubiju ukrajinskog ministra odbrane i šefa njene vojne obaveštajne agencije, saopštila je Ukrajinska služba unutrašnje bezbednosti (SBU).

Služba bezbednosti Ukrajine osujetila je zaveru Ruske vojne obaveštajne agencije (GRU) da upotrebi diverzantsku grupu za izvršenje tri ubistva, uključujući i ubistvo istaknutog ukrajinskog aktiviste, saopštila je SBU.

Osumnjičenima, od kojih je jedan stanovnik Luganska, a drugi žitelj ukrajinske prestonice Kijeva, ruski rukovodioci obećali su do 150.000 dolara za ubistvo svake od njihovih meta, saopštila je SBU.

Muškarac iz Luganske oblasti ušao je u Ukrajinu iz Belorusije i uhapšen je u gradu Kovel na severozapadu Ukrajine zajedno sa muškarcem iz Kijeva, navodi se u saopštenju.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Zaharova: Kijev drži celu Evropu kao taoca

Moskva i Kijev nastavljaju da se međusobno optužuju za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje, pa je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla da Kijev drži celu Evropu kao taoca granatiranjem nuklearke.

"Ubistva iza ugla i pod okriljem noći karakterističan su modus operandi, da ne kažem suština, pristalica Banderove ideologije, poznate još od Velikog otadžbinskog rata", istakla je Zaharova, preneo je Tas.

Prema njenim rečima, oni su sada za metu izabrali ne samo narode Rusije i Ukrajine, već uzimaju celu Evropu za taoce i očigledno im nije strano da je "zapale" u korist svojih nacističkih idola.

Zaharova je, takođe, kazala da situacija oko nuklearke Zaporožje svakim danom postaje sve opasnija zbog akcija ukrajinskih oružanih snaga.

(Tanjug, Tas)

Opširnije Kraće

Blinken: Važno je suprotstaviti se Rusiji

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Sjedinjene Američke Države smatraju da je važno da se suprotstave Rusiji, jer je, kako je rekao, njena agresija na Ukrajinu ugrozila temeljne principe međunarodnog sistema.

"Ako dozvolimo velikoj zemlji da maltretira manju, da je jednostavno napadne i zauzme njenu teritoriju, onda će to biti otvorena sezona, ne samo u Evropi već i širom sveta", rekao je Blinken. 

On je to rekao na konferenciji za novinare zajedno sa ministrom spoljnih poslova Južne Afrike Naledijem Pandorom tokom posete koja će se nastaviti podlaskom u Demokratsku Republiku Kongo i Ruandu.

Pandor se nadovezao rečima da niko u Južnoj Africi nije podržao rat u Ukrajini, ali i da se propisi međunarodnog prava ne primenjuju ravnomerno.

"Trebalo bi da budemo podjednako zabrinuti zbog toga što se dešava narodu Palestine, kao i šta se dešava narodu Ukrajine", rekao je Pandor.

(Rojters )

Opširnije Kraće

Uljanov: Rusija spremna da pomogne IAEA u poseti nuklearki u Zaporožju

Rusija je spremna da pomogne rukovodstvu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u organizovanju posete nuklearnoj elektrani u Zaporožju, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov, a prenosi agencija RIA Novosti.

Prethodno je ukrajinski ambasador pri IAEA Jevgenij Cimbaljuk izjavio da ruske snage žele da izazovu nestanak struje u južnoj Ukrajini granatiranjem njenog nuklearnog kompleksa u Zaporožju i pozvao međunarodnu misiju da obiđe postrojenje u Zaporožju ovog meseca.

Ranije danas, načelnik vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki izjavio je da je nuklearna elektrana u Zaporožju, granatirana tokom vikenda, nastavila normalno da radi.

Kijev i Moskva optužuju jedni druge za granatiranje nuklearne elektrane u Zaporožju tokom vikenda.

(Rojters, RIA Novosti)

Opširnije Kraće

Iz Ukrajine za sedam dana otpremljeno 305.000 tona žitarica

Za sedam dana iz ukrajinskih luka otremljeno 305.458 tona žitarica putem deset komercijalnih brodova, a u okviru sporazuma o izvozu žitarica koji se sprovodi pod koordinacijom Turske s ciljem rešavanja globalne prehrambene krize.

U okviru dosad obavljene isporuke četiri broda s ukupno 170.458 tona kukuruza doplovilo je do turskih luka, dok je prvi od tih brodova, "Polarnet", koji je krenuo 5. augusta, stigao danas do luke Derince u Kocaeliju. Na brodu je 12.000 tona kukuruza, prenosi Anadolija.

Odredišta ostalih šest brodova u sklopu jednosedmične pošiljke određena su kao Italija, Kina, Irska, Velika Britanija i Liban.

Prvi brod koji je 1. avgusta isplovio iz ukrajinske luke Odesa plovi pod zastavom Sijera Leonea i prevozi 27.000 tona kukuruza za Liban.

Uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija, Ukrajina i Rusija su 22. jula u Istanbulu potpisale sporazum o obnovi ukrajinskih isporuka žitarica iz crnomorskih luka.

Prema dogovoru, uspostavljen je koordinacioni centar za sprovođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta.

(Tanjug, Anadolija)

Opširnije Kraće

Peskov: Još nema uslova za sastanak Putina i Zelenskog

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da još uvek ne postoje neophodni preduslovi za sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i ukrajinskog Volodimira Zelenskog kao i da se trenutno između Moskve i Kijeva ne vode razgovori.

Odgovarajući na pitanje o ponudama turskog predsednika Tajipa Erdogana da posreduje u mirovnim pregovorima, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima tokom konferencijskog poziva da bi Vladimir Putin i Vladimir Zelenski mogli da se sastanu tek nakon što pregovarači sa obe strane "odrade svoj domaći zadatak".

"Što se tiče sastanka na najvišem nivou između predsednika Putina i njegovog ukrajinskog kolege Zelenskog, on bi mogao da se održi tek nakon što pregovarači završe svoj domaći zadatak", rekao je Peskov napominjući da to još nije učinjeno tako da još uvek ne postoje neophodni preduslovi za sastanak. 

Pregovori između Moskve i Kijeva su mesecima u zastoju, a svaka strana okrivljuje drugu za nedostatak napretka.

"Ukrajinska delegacija je otišla sa radara, sada nema pregovaračkog procesa", rekao je Peskov.

(Rojters

Opširnije Kraće

Ukrajina zvanično zatražila pomoć od MMF-a

Ukrajina je zvanično zatražila novi program od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i nada se da će dobiti odgovarajuću pomoć u okviru tog aranžmana, objavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmigal.

"Očekujemo da ćemo dobiti odgovarajuću pomoć od MMF-a već u novembru-decembru ove godine", naveo je on u saopštenju objavljenom na veb sajtu vlade.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Kijev: Ruske snage žele da izazovu nestanak struje na jugu zemlje

Ruske snage žele da izazovu nestanak struje u južnoj Ukrajini granatiranjem njenog nuklearnog kompleksa u Zaporožju, izjavio je ukrajinski ambasador pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) Jevgenij Cimbaljuk i pozvao međunarodnu misiju da obiđe postrojenje u Zaporožju ovog meseca.

"Iskoristićemo sve moguće kanale diplomatije da približimo IAEA i UN u sprovođenju ove misije", poručio je Cimbaljuk novinarima u Beču.

Ranije danas, načelnik vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki izjavio je da je nuklearna elektrana u Zaporožju, granatirana tokom vikenda, nastavila normalno da radi.

Kijev i Moskva optužuju jedni druge za granatiranje nuklearne elektrane u Zaporožju tokom vikenda.

(Rojters)

Opširnije Kraće

U Tursku stigao prvi od nekoliko brodova sa ukrajinskim žitom

Prvi od nekoliko brodova koji su napustili Ukrajinu, shodno sporazumu o deblokadi izvoza žita i sprečavanju potencijalne globalne prehrambene krize, stigao je danas na svoje odredište u Turskoj, javlja agencija AP.

Brod Polarnet, pod turskom zastavom, pristao je u luci Derinče u Izmirskom zalivu nakon što je 5. avgusta krenuo iz Černomorska s tovarom od 12.000 tona kukuruza.

"Ovo šalje poruku nade svakoj porodici na Bliskom istoku, Africi i Aziji: Ukrajina vas neće napustiti. Ako se Rusija bude pridržavala svojih obaveza, 'žitni koridor' će nastaviti da održava globalnu prehrambenu sigurnost'', napisao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na Tviteru.

Ukupno 12 brodova je dobilo plovidbenu dozvolu u okviru sporazuma o žitu između Ukrajine i Rusije, u čijem su postizanju posredovali Turska i Ujedinjene nacije, pri čemu deset brodova ima dozvolu za odlazak, a dva su krenula ka Ukrajini.

Oko 322.000 tona poljoprivrednih proizvoda napustilo je do sada ukrajinske luke, najvećim delom kukuruz, ali i suncokretovo ulje i soja, dodaje američka agencija.

(Tanjug/AP)

Opširnije Kraće

Moskva ponovo optužuje Kijev za granatiranje nuklearne elektrane

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Ukrajina granatirala nuklearnu elektranu u Zaporožju u nedelju, čime su oštećene strujne linije visokog napona, a elektrana prinuđena da smanji proizvodnju.

Kijev negira da je raketirao nuklearku i prenosi krivicu na ruske snage.

Ministarstvo je saopštilo i da je oboreno 19 raketa ispaljenih iz HIMARS sistema širom istočne i južne Ukrajine.

(Reuters)

Nuklearna elektrana u Zaporožju normalno funkcioniše

Nuklearna elektrana u Zaporožju, koja je bila granatirana tokom vikenda, normalno funkcioniše, saopštila je lokalna administracija koju je Moskva postavila.

Za to vreme šef ukrajinskog državnog preduzeća zaduženog za nuklearnu energiju "Energoatom" traži da ta nuklearna elektrana bude zona bez prisustva vojske i da mirovne snage budu na terenu.

Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za granatiranje najveće nuklearne elektrane u Evropi, koja se nalazi na jugu Ukrajine, koji je pod kontrolom ruskih snaga.

(Reuters)

Medvedev: Rusija će ostvariti svoje ciljeve u Ukrajini

Jedan od najbližih saveznika ruskog predsednika Dmitrij Medvedev rekao je u intervjuu za Tas da će Rusija ostvariti svoje ciljeve u Ukrajini, upozoravajući da Zapad ima dugoročni plan da uništi Rusiju.

"Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i tražićemo da mir bude postignut pod našim uslovima", rekao je Medvedev koji je zamenik predsedavajućeg ruskim Savetom za bezbednost.

Prema njegovim rečima, "specijalna vojna operacija je teška, ali pažljivo promišljen" odgovor na politiku kolektivne zapadne rusofobije.

Zbog toga će, kako je rekao, Rusija upotrebiti sva sredstva koja joj stoje na raspolaganju da osigura svoje interese.

Ocenio je da ambicija NATO da ojača svoje pozicije u blizini granica Rusije liči na razvoj karcinoma i da je već postala globalni problem.

(Reuters, Tanjug/Tass)

Opširnije Kraće

Ukrajinske snage tvrde da su uništile ruske baze, gađana dva mosta

Iz pres centra ukrajinske vojske saopšteno je da je naneta velika šteta na Antonovskom i na Kahovskom mostu, kao i da je na jugu zemlje uništeno nekoliko ruskih baza.

U noći 27. jula Oružane snage Ukrajine izvršile su precizne udare na Antonovski most, koji se nalazi u blizini Hersona koji su zauzeli Rusi. Oružane snage Ukrajine nisu tada uništile most, ali su uništeni logistički i transportni putevi osvajača.

Zamenik načelnika privremene administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov naveo je da je oštećena oprema koja se koristi za rekonstrukciju nakon prethodnog raketiranja, pa je ponovno otvaranje mosta odloženo.

Antonovski most je jedini preko Dnjepra u Hersonu i povezuje taj grad sa levom obalom Dnjepra. 

(Unian, Interfaks)

Kijev: Devet stambenih objekata pogođeno u Dnjepropetrovskoj oblasti

Predsednik Dnjepropetrovske oblasne vojne uprave Valentin Rezničenko saopštio je da je usled noćnog granatiranja u Dnjepropetrovskoj oblasti oštećeno devet stambenih objekata - prostorije poljoprivrednog preduzeća, njegov magacin, oprema i vozila.

Pored toga, u selu je oštećeno devet kuća, naveo je Rezničenko.

Ruska vojska je pogodila dva okruga - Nikopoljski i Krivoj Rog, precizirao je Rezničenko.

(Unian)

Isplovila još dva broda sa žitom

Još dva broda sa žitaricama isplovila su iz ukrajinskih luka u Crnom moru, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane.

"Sakura", brod koji je krenuo iz Južnog, prevozi 11.000 tona soje u Italiju, dok "Arizona", brod koji je napustio Černomorsk, nosi 48.458 tona kukuruza u južnu Tursku.

(Reuters)

Na istoku zatišje, na jugu Rusija gomila trupe. Britanska obaveštajna služba smatra da rat u Ukrajini ulazi u novu, žešću fazu - borbe se vode na 350 kilometara dugom frontu od Zaporožja do Hersona.

Ruska avijacija i artiljerija bile su veoma aktivne, ministarstvo odbrane tvrdi da će ciljevi specijalne operacije biti ostvareni.

Dve strane međusobno se optužuju za granatiranje Zaporoške nukelarne elektrane, najveće u Evropi. Rusi kažu da je ponovo pogođeno skladište nuklearnog goriva, ugašeni su svi požari i opasnosti nema.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski traži od predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela da međunarodna zajednica oštrije reaguje i uvede sankcije i ruskoj nukleranoj industriji.

Uspešno se sprovodi dogovor Rusije i Ukrajine o izvozu žitarica postignut uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija. Sve nadgleda Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu, posle provere, odobrili su isplovljavanje drugog konvoja brodova kroz crnomorski koridor.

Četri broda sa 170.000 tona žitarica krenula su iz Odese i Černomorska, u ukrajinsku luku stigao je prvi strani teretni brod od početka rata i čeka utovar žita.

Za Papa Franju izvoz ukrajinskih žitarica je znak nade i putokaz kako da se pokrene dijalog kojim bi se okončao rat.