Čitaj mi!

G7: Ruske akcije povećavaju nuklearni rizik; Kijev: Granatiran Nikolajev

Sto šezdeset osmi dan rata u Ukrajini. Rusija i Ukrajina i dalje se međusobno optužuju za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje. Na zahtev Rusije, Savet bezbednosti UN u četvrtak o elektrani. Ruske akcije značajno povećavaju nuklearni rizik, tvrde ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7). Granatiran Nikolajev, saopštavaju ukrajinski zvaničnici. Plan EU za štednju gasa stupio na snagu.

Zelenski: Odgovorićemo na rusko granatiranje Marganeca

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da će Kijev odgovoriti na rusko granatiranje grada Marganec kao i da će razmotriti, kako je naveo, sve načine kako bi Rusiji naneo što više štete i tako brzo okončao rat.

"Oružane snage Ukrajine, naše obaveštajne i bezbednosne agencije, neće ostaviti današnje rusko granatiranje regiona Dnjepropetrovska bez odgovora", poručio je Zelenski u svom redovnom obraćanju, preneo je Rojters.

Prema tvrdnjama ukrajinske strane, 13 osoba je poginulo, dok je 10 ranjeno kada su rusko snage ispalile rakete na Marganec sa teritorije nuklearne elektrane u regionu Dnjepropetrovska koju su prethodno osvojile.

(Rojters, Tanjug) 

Opširnije Kraće

Rojters: Poverioci Ukrajine pristali na dvogodišnje zamrzavanje duga

Prekomorski kreditori Ukrajine podržali su zahtev Kijeva za dvogodišnje zamrzavanje isplate skoro 20 milijardi dolara u međunarodnim obveznicama, pokazuje današnji odgovor na regulatorni podnesak, što će omogućiti da Ukrajina izbegne neredovnost u otplatama dugovanja.

Skoro šest meseci od početka rata u Ukrajini, bez nagoveštaja da će mirovni sporazum ili prekid vatre biti uskoro postignuti, poverioci oko 75 odsto nerešenog, aktivnog dugovanja Ukrajine pristali su na zahtev Kijeva, prenosi Rojters.

"Ukrajina će uštedeti skoro šest milijardi dolara na otplatama, što će nam pomoći da održimo makrofinansijsku stabilnost, ojačamo održivost nacionalne ekonomije i poboljšamo moć naše vojske", ukazao je ukrajinski premijer Denis Šmihal u saopštenju.

Stjuart Kalverhaus, glavni ekonomista londonske konsultantske firme "Telimer" ocenio je da dvogodišnje zamrzavanje duga ima smisla, jer čak i ukoliko bi se rat uskoro završio situacija u Ukrajini se ne bi poboljšala "preko noći".

"Poverioci su čak bili iznenađeni što je Ukrajina odlučila da sve do sada bude aktivna sa obveznicama", rekao je Kalverhaus.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Ukrajina: Najmanje sedam osoba poginulo u ruskom napadu na Bahmut

Najmanje sedam civila je stradalo, a šest ranjeno u ruskom granatiranju grada Bahmut u Donjeckoj oblasti, saopšteno je iz kancelarije glavnog tužioca Ukrajine.

Oštećene su višespratnice, kuće i prodavnice, javljaju ukrajinski mediji.

(Unian)

Opširnije Kraće

Kijev ponovo pozvao EU i zemlje G7 da ne izdaju vize Rusima

Ukrajina je ponovo pozvala Evropsku uniju i zemlje G7 da prestanu da izdaju vize građanima Rusije jer, kako je navela, oni podržavaju invaziju na Ukrajinu.

"Velika većina Rusa podržava rat protiv Ukrajine. Mora im se oduzeti pravo da prelaze međunarodne granice dok ne nauče da ih poštuju", napisao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na Tviteru, preneo je Rojters.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prethodno je pozivao zapadne zemlje da zabrane ulazak svim Rusima na godinu dana.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Kijev: Granatiran Nikolajev

Gradonačelnik Nikolajeva Oleksandar Sjenkovič izjavio je da su ruske snage granatirale taj grad, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, u grantiranju tri osobe su povređene, a oštećene su i kuće.

(Rojters)

Opširnije Kraće

G7: Ruske akcije povećavaju nuklearni rizik

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) izrazili su duboku zabrinutost zbog, kako su naveli, ozbiljne pretnje koju predstavljaju ruske akcije oko nuklearne elektrane Zaporožje.

U saopštenju su naveli da akcije ruskih oružanih snaga značajno povećavaju rizik od nuklearnog incidenta i ugrožavaju stanovništvo Ukrajine, susednih država i međunarodne zajednice, preneo je Bi-Bi-Si.

Osudili su rusko preuzimanje kontrole nad nuklearnom elektranom Zaporožje, te pozvale Moskvu da "odmah vrati punu kontrolu" Ukrajini.

"Ukrajinsko osoblje koje upravlja elektranom mora da bude u stanju da obavlja svoje dužnosti bez pretnji ili pritisaka. Kontinuirana kontrola Rusije nad elektranom ugrožava region", navodi se u saopštenju ministara spoljnih poslova G7.

(Bi-Bi-Si)

Opširnije Kraće

IAEA: Granatiranje nuklearke Zaporožje prekršilo gotovo sve nuklearne standarde

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da je granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje prekršilo gotovo svih sedam standarda nuklearne bezbednosti i sigurnosti.

Stručnjaci IAEA veruju da granatiranje nije izazvalo neposrednu pretnju nuklearnoj bezbednosti, na osnovu informacija koje je pružila Ukrajina, prenosi Bi-Bi-Si.

"Sve vojne aktivnosti koje ugrožavaju nuklearnu bezbednost moraju da budu zaustavljene", ponovio je Grosi.

Najveća evropska nuklearna elektrana, pod kontrolom je ruskih vlasti od početka marta, iako ukrajinski tehničari i dalje upravljaju njome, navodi Bi-Bi-Si.

(Bi-Bi-Si) 

Opširnije Kraće

Transnjeft: Nafta od danas će ponovo poteći kroz "Družbu"

"Transnjeft" je saopštio da će se trasport nafte kroz južni krak naftovoda "Družba" u 16.00 časova po moskovskom vremenu (15 po srednjevropskom), javlja agencija RIA Novosti.

Ukrajinski zvaničnici potvrdili su da je primili uplati za tranzit ruske nafte preko njene teritorije do Mađarske i Slovačke.

Ukrajina je zaustavila isporuke nafte preko Družbe 4. avgusta nakon toga sankcije Zapada sprečile da prima naknade za tranzit od Moskve, navodi se saopštenju "Transnjefta".

(Reuters)

Opširnije Kraće

Kijev: Ruske snage koriste svoj položaj u nuklearki Zaporožje za raketne napade

Kijev je optužio Moskvu da iskorišćava svoj položaj u nuklearnoj elektrani Zaporožje, odakle je, kako tvrdi, raketama napadnut obližnji grad i tom prilikom je poginulo najmanje 13 ljudi, a mnogo drugih je teško ranjeno.

Kako navodi Rojters, cilj ruskih snaga je Marhanec – jedan od gradova koji su navodno služili ukrajinskim snagama za granatiranje ruskih položaja u nuklearki Zaporožje koju su zauzeli u martu.

Ukrajina i Rusija optužuju jedna drugu za ugrožavanje bezbednosti najveće atomske centrale u Evropi.

Rafael Grosi, šef Međunarodne atomske energije Agencija (IAEA) pozvao je obe strane na uzdržanost, upozoravajući na "veoma realan rizik od nuklearne katastrofe".

I ministri spoljnih poslova iz Grupe sedam saopštili su da zahtevaju da Rusija odmah vrati kontrolu nad postrojenjem.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres rekao je u ponedeljak da želi da nuklearni inspektori UN-a dobiju pristup Zaporožju, ocenjujući svaki napad na atomsku elektranu kao "samoubilački".

(Reuters)

Opširnije Kraće

U Albaniju stigao brod iz Ukrajine sa 6.000 tona žita

Brod sa 6.000 tona žitarica iz Ukrajine uplovio je u luku Drač, na jadranskoj obali Albanije, preneo je "Albenijen dejli njuz".

Brod 'Jaohar Ranim' stigao je jutros oko 08.37 časova u Drač, navodi se u izveštaju.

Kako je precizirano, utovar broda je završen 28. jula.

(Tanjug)

Opširnije Kraće

Izvoz žitarica iz Ukrajine porastao za više od 20 odsto

Ukrajinski izvoz žitarica, uljarica i biljnog ulja porastao je za 22,7 odsto u julu na mesečnom nivou, na 2,66 miliona tona, zahvaljujuči većim isporukama pšenice i ječma, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo poljoprivrede.

Izvoz žitarica iz Ukrajine je od početka rata drastično je pao pošto su crnomorske luke , ključna izvozna ruta, bile zatvorene, podstakavši rast globalnih cena hrane i izazvalo strah od nestašica u Africi i na Bliskom istoku.

Moskva i Kijev su prošlog meseca zaključili sporazum o deblokadi ukrajinskih luka na Crnom moru.

U julu je iz Ukrajine izvezeno 412.000 tona pšenice, 183.000 tona ječma, 1,1 milion tona kukuruza, 362.100 tona suncokretovog semena i više tona druge robe, objavilo je tamošnje ministarstvo, prenosi Rojters.

U odvojenom saopštenju, ministarstvo je navelo da je ukrajinski izvoz žitarica u dosadašnjem toku sezone 2022/23, koja završava narednog juna, manji za skoro 52 odsto na godišnjem nivou.

Prema informaciji Ministarstva poljoprivrede, iz morskih luka je, nakon njihove deblokade, izvezeno 370.000 tona žitarica.

Vlada u Kijevu saopštila je da ovogodišnji prinos žitarica mogla da bude najmanje 50 miliona tona, u poređenju sa rekordnih 86 miliona tona u 2021, usled gubitka dela teritorije koji su zauzele ruske snage i nižih prinosa.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Moskva: Uništen nemački laki PVO sistem, oboreno sedam raketa sa HIMARS-a

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su snage te zemlje u regionu Nikolajeva uništile samohodni laki PVO sistem "gepard".

U svom dnevnom brifingu, Ministarstvo odbrane je takođe reklo da su oborena tri ukrajinska lovca u rejonu Mikolajeva, kao i sedam projektila sistema HIMARS u susednomoj oblasti kod Hersona.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Rezničenko smanjio bilans poginulih u Dnjepropetrovsku

Lokalni načelnik ispravio je svoje navode o broju poginulih u ruskom granatiranju centralnog, Dnjepropetrovskog regiona.

Valentin Rezničenko je prvobitno naveo da je broj žrtava bio 21, smanjivši taj broj na 11 u naknadnoj poruci na Telegramu, bez pojašnjenja o razlozima za objavljivanje netačnih podataka.

Potom je dodao da su još dve osobe podlegle povredama. 

(Reuters)

Opširnije Kraće

Na zahtev Rusije Savet bezbednosti UN u četvrtak o nuklearki Zaporožje

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski potvrdio je zahtev Moskve da se 11. avgusta održi sastanak Saveta bezbednosti UN, na kojem bi se razgovaralo o pitanju ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje.

Zatražili smo sastanak o ukrajinskom granatiranju nuklearne elektrane Zaporožje. Ovo pitanje zahteva detaljan razgovor sa našim kolegama iz Saveta bezbednosti. Ukrajinske provokacije ne smeju se sakriti od javnosti, napisao je ruski zvaničnik na svom Telegram kanalu, komentarišući informacije koje je ranije objavio anonimni izvor u Ujedinjenim nacijama, prenosi Tas.

U martu 2022. godine, ruske snage zauzele su Zaporožje, najveću nuklearnu elektranu u Evropi sa šest reaktora koji su u aktivni, a postrojenje sada radi sa 70 odsto svojih kapaciteta.

Moskva i Kijev se međusobno optužuju za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje, a portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je u ponedeljak da Kijev drži celu Evropu kao taoca granatiranjem ovog postrojenja.

Ruska vojno-civilna uprava Energodara, gde je nuklearna elektrana, saopštila je da je "kijevski režim 7. avgusta ispalio raketu ‘uragan‘ kalibra 220 milimetara sa kasetnom bojevom glavom, čiji su delovi oštetili upravne zgrade i okolnu teritoriju spremišta" i da je pre toga ukrajinska vojska bombardovala Zaporožje 5. i 6. avgusta.

Moskva očekuje da generalni sekretar UN Antonio Guteres preduzme korake kako bi se omogućila poseta predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani u Zaporožju, saopštio je juče predstavnik ruskog ministarstva za neširenje i kontrolu oružja Igor Višnjevski.

Ukrajinski ambasador pri IAEA Jevgenij Cimbaljuk rekao je u ponedeljak da ruske snage žele da izazovu nestanak struje u južnoj Ukrajini granatiranjem njenog nuklearnog kompleksa u Zaporožju.

I on je pozvao IAEA da obiđe postrojenje u Zaporožju ovog meseca.

U planu proruskih vlasti je da se deo električne energije proizvedene u zaporoškoj elektrani usmeri na Krim, navodi Tas.

(Tanjug/Tas)

Opširnije Kraće

Podoljak o eksplozijama na Krimu: Šta mi imamo sa tim?

Kijev nije odgovoran za jučerašnje eksplozije u ruskoj vazdušnoj bazi na Krimu, saopštio je Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, sugerišući da se možda radi o diverzantskim akcijama partizanskih jedinica.

Na pitanje novinara da li Ukrajina preuzima odgovornost za eksplozije na Krimu, Podoljak je odgovorio: "Naravno da ne. Šta mi imamo sa tim?", navodi britanska agencija.

Jedna osoba je poginula, a osam je povređeno u incidentu na aerodromu na Krimu, saopštilo je juče lokalno ministarstvo zdravlja.

Rusko ministarstvo odbrane ranije je saopstilo da je municija eksplodirala na aerodromu na Krimu, ali da nije bilo nikakvog napada, i da nijedan avion nije oštećen, preneo je Tas.

(Tanjug/Tass, Reuters)

Opširnije Kraće

Rezničenko: Tokom noći u Dnjepropetrovsku ubijena 21 osoba

Načelnik Dnjepropetrovska Valentin Rezničenko saopštio je da je u ruskom granatiranju te oblasti tokom noći stradala 21 osoba.

Jedanaest osoba je ubijeno u Nikopolju, a deset u Marganetu, naveo je Rezničenko.

(Reuters)

Ukrajinska vojska: Uništeno rusko skladište municije na jugu

Operativna komanda ukrajinske vojske "Jug" saopštila je da su tokom jučerašnjeg dana uništili skladište municije i komandno-osmatračnički punkt. Prema njihovim navodima, ubijeno je 35 ruskih vojnika.

Ukrajinska vojska navodi da ruske snage nastavljaju sa akcijama duž zauzete linije odbrane, ali bez značajnijih promena.

(Unian)

Nastavljaju se borbe u Donjecku. Dve strane međusobno se optužuju za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje, najveće u Evropi.

Protivvazdušna odbrana oko elektrane biće ojačana, izjavio je načelnik vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki.

Rusi tvrde da je Služba Ujedinjenih nacija za bezbednost i sigurnost u poslednjem trenutku otkazala posetu misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani.

Detonacije odjeknule na Kremu, saopštava proruska administracija na tom poluostrvu. Moskva tvrdi da je eksplodirala avio-municija na teritoriji aerodroma "Saki" kod naselja Novofjodorovka.

Plan Evropske unije da smanji potrošnju gasa za 15 odsto stupio je na snagu. Moskva, s druge strane, tvrdi da je Ukrajina prekinula isporuke ruske nafte u EU, te da su zaustavljene tranzitne isporuke za Mađarsku, Češku i Slovačku.

Dok Moskva saopštava da nema uslova za sastanak Putina i Zelenskog, ukrajinski predsednik poziva zapadne zemlje da zabrane ulazak svim Rusima na godinu dana.