Čitaj mi!

Zelenski: Ukrajinske snage oslobodile 8.000 kvadratnih kilometara; EU produžava individualne sankcije Rusiji na šest meseci

Dvesta treći dan rata u Ukrajini. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tvrdi da su snage te zemlje ovog meseca do sada oslobodile oko 8.000 kvadratnih kilometara teritorije. Interesovanje za ruski gas u zemljama u razvoju, nadomešćuje pad potražnje za tim energentom u Evropi, saopštio je Kremlj. Još pet brodova sa žitaricama isplovilo iz ukrajinskih luka.

EU produžava individualne sankcije Rusiji na šest meseci

Evropska unija produžila je za još šest meseci individualne sankcije protiv 1.206 ruskih državljana i 108 ruskih kompanija, saopšteno je iz Evropskog saveta.

"Savet je odlučio da produži trajanje restriktivnih mera usmerenih na one koji su odgovorni za podrivanje ili pretnju teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine zajoš šest meseci, do 15. marta 2023. godine", navodi se u saopštenju, preneo je Tas.

"Sankcije koje će i dalje važiti za 1.206 lica i 108 kompanija, dolaze kao odgovor na rusku neopravdanu i ničim izazvanu vojnu agresiju na Ukrajinu", navodi se u dokumentu.

Sankcije uključuju ograničenja putovanja za ljude, zamrzavanje imovine i zabranu davanja sredstava ili drugih ekonomskih resursa navedenim osobama i preduzećima.

(Tanjug/Tas)

Opširnije Kraće

Guteres: Neophodno uklanjanje prepreka u vezi sa izvozom ruskog đubriva

Generalni sekretar UN Antonio Guteres razgovarao je s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o ukrajinskom izvozu žitarica preko Crnog mora.

Istakao je da se nada da će uz posredovanje UN taj dogovor biti očuvan i proširen na ruski amonijak, prenosi Rojters.

"Uklanjanje prepreka koje još uvek postoje u vezi sa izvozom ruskih đubriva apsolutno je neophodno", rekao je Guteres nakon razgovora sa Putinom.

Olakšavanje ruskih isporuka hrane i đubriva centralni je aspekt paket aranžmana od 22. jula, uz posredstvo Ujedinjenih nacija i Turske, kojim su takođe ponovo pokrenute ukrajinske isporuke crnomorskog zrna i đubriva.

Moskva je nedavno kritikovala sporazum, žaleći se da se njen izvoz i dalje ometa.

Rojters podseća da je dogovor uključivao amonijak, ključni sastojak azotnog đubriva, čiji je transport obustavljen zbog rata.  Inače, Amonijak se cevovodom prebacuje iz ruskog regiona Volgar do ukrajinske crnomorske luke Južni.

Ujedinjene nacije sada nastoje da posreduju u obnavljanju izvoza amonijaka.

"Postoje razgovori u vezi sa mogućnošću izvoza ruskog amonijaka preko Crnog mora", rekao je Guteres i dodao da "postoji bojazan da dođe do sloma svetskog tržištu đubriva".

Naglasio je da ima vesti iz različitih delova sveta da su obrađene površine mnogo manje nego u prethodnom ciklusu.

"To znači da rizikujemo da 2022. imamo ozbiljan nedostatak hrane" naveo je Guteres i napomenuo da je bilo nekog izvoza ruske hrane i đubriva iz ruskih luka, ali da je to mnogo manje od potrebnog.

SAD su saopštile da ruska hrana i đubrivo ne podležu sankcijama uvedenim zbog rata u Ukrajini i istakle da sarađuju sa Ujedinjenim nacijama na rešavanju svih pritužbi Rusije.

Uprkos dosadašnjem uspehu, sporazuma o izvozu hrane i đubriva, Guteres je rekao da je kraj rata "još uvek daleko".

(Reuters)

Opširnije Kraće

Kuleba: Dogovor o amonijaku samo u skladu sa interesima Ukrajine

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba potvrdio je da su Ujedinjene nacije počele pregovore o ponovnom otvaranju cevovoda za amonijak od Rusije do ukrajinske crnomorske luke Odese.

Kuleba na konferenciji za novinare u Odesi dodao da vlasti u Kijevu neće odobriti bilo kakav dogovor koji je u suprotnosti sa interesima ukrajinske nacionalne bezbednosti.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Šolc: Putin još ne shvata da je napad na Ukrajinu greška

Vladimir Putin "nažalost" još nije shvatio da je odluka o invaziji na Ukrajinu greška, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc, komentarišući telefonski razgovor sa ruskim predsednikom dan ranije, prenosi Rojters.

Šolc je rekao da je i dalje važno da se Putinu naglasi da Rusija mora da se povuče iz Ukrajine.

U devedesetominutnom telefonskom razgovoru u utorak, Šolc je pozvao Putina da pronađe diplomatsko rešenje za sukob u Ukrajini zasnovano na prekidu vatre i potpunom povlačenju ruskih trupa što je pre moguće.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Čavušoglu: Švedska i Finska još nisu ispunile naše zahteve

Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu rekao je da nova švedska vlada treba da se pozabavi bezbednosnim problemima koje je Turska postavila u zamenu za ukidanje veta na članstvo te države i Finske u NATO-u.

Dve zemlje su podnele zahtev za pridruživanje bezbednosnom savezu kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali su se suočile sa protivljenjem Turske, koja ih optužuje za uvođenje embarga na oružje Ankari i podršku grupama koje smatra teroristima.

Turska je ukinula svoj veto tokom samita NATO-a u junu u zamenu za, kako je rekla, konkretne dobitke po tom pitanju. Ali Ankara je od tada rekla da dve skandinavske zemlje nisu preduzele željene korake.

Čavušoglu je istakao da Turska nije ni očekivala da će Švedska preduzeti korake pre izbora u nedelju, ali da nova vlada u Stokholmu sada mora da napravi korak.

Švedska desničarska opozicija ima malu prednosti u odnosu na vladajući blok levog centra dok se brojanje glasova bliži kraju.

Prema rečima Čavušoglua, sastanak tri zemlje 26. avgusta pokazao je da Švedska i Finska još nisu reagovale na zabrinutosti Turske.

Tri zemlje potpisale su sporazum o ukidanju veta Ankare u zamenu za obećanja o borbi protiv terorizma, ali Turska je rekla da će blokirati kandidature za članstvo ako se obećanja ne održe. Tražila je izručenje 73 osobe iz Švedske i desetak drugih iz Finske.

Zvaničnici tri zemlje složili su se u avgustu da nastave sa sastancima u narednim mesecima kako bi razgovarali o zabrinutosti Turske.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Kremlj: Evropa nije jedini kontinent kome je potreban gas

Interesovanje za ruski gas u zemljama u razvoju, nadomešćuje pad potražnje za tim energentom u Evropi, saopštio je Kremlj.

Odgovarajući na pitanja da li bi prekid izvoza gasa Evropi bio nemoguć na duže vreme, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da bi drugi kupci mogli da nadoknade evropsku potražnju, preneo je Rojters.

"Evropa nije jedini potrošač prirodnog gasa i nije jedini kontinent kome je potreban prirodni gas", naveo je Peskov.

Prema njegovim rečima, postoje regioni koji se brzo razvijaju i koji mogu da nadoknade manjak potražnje ruskog gasa u Evropi.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Zelenski obišao Izjum

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obišao je grad Izjum u severoistočnom delu Harkovske oblasti, koji su nedavno napustile ruske snage, saopštila je ukrajinska vojna brigada.

Zelenski je zahvalio vojnicima na "oslobađanju ukrajinskih teritorija" i svečano podigao ukrajinsku zastavu iznad zgrade gradskog veća, prenosi Rojters.

(Rojters) 

Opširnije Kraće

Iz ukrajinskih luka isplovilo još pet brodova sa žitaricama

Još pet brodova natovarenih žitaricama isplovilo je iz ukrajinskih luka, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske, a prenosi agencija Anadolija.

Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisale su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske luke na Crnom moru, koje su bile blokirane ratom Rusije i Ukrajine.

U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima ove tri zemlje i Ujedinjenih nacija koji nadgledaju isporuke.

(Tanjug) 

Opširnije Kraće

Fon der Lajenova: EU ostaje solidarna sa Ukrajinom

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, u obraćanju Evropskom parlamentu, poručila je da EU ostaje solidarna sa Ukrajinom.

"Evropska solidarnost sa Ukrajinom ostaje neoboriva. Sankcije protiv Rusije će ostati na snazi i sada je vreme odlučnosti i jasnoće", naglasila je predsednica EK.

Na sednici kojoj je prisustvovala i supruga predsednika Ukrajine Olena Zelenska, Fon der Lajenova je izjavila da se "čitav kontinent krajem februara probudio uz solidarnost sa Ukrajinom".

(Rojters)

Opširnije Kraće

Fon der Lajenova: EU ostaje solidarna sa Ukrajinom

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, u obraćanju Evropskom parlamentu, poručila je da EU ostaje solidarna sa Ukrajinom.

 

"Evropska solidarnost sa Ukrajinom ostaje neoboriva. Sankcije protiv Rusije će ostati na snazi i sada je vreme odlučnosti i jasnoće", naglasila je predsednica EK.

Na sednici kojoj je prisustvovala i supruga predsednika Ukrajine Olena Zelenska, Fon der Lajenova je izjavila da se "čitav kontinent krajem februara probudio uz solidarnost sa Ukrajinom".

(Rojters)

Opširnije Kraće

Zaharova: Nisu još svi članovi delegacije dobili vize za GS UN

Većina delegata koji prate ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na sastanku Generalne skupštine UN, nisu još dobili američke vize, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenosi Tas.

"U drugoj grupi su pratioci. Neki od njih su dobili vize, dok je većina ljudi još bez vize", izjavila je Zaharova za ruske medije.

Prema njenim rečima, članovi ruske delegacije se, takođe, suočavaju sa logističkim poteškoćama prilikom putovanja u SAD zbog sankcija koje je Vašington uveo ruskim avio-kompanijama.

"Očekujemo da će američka strana rešiti logističke prepreke, jer ih je sama postavila", zaključila je Zaharova.

Ruskom ministru Sergeju Lavrovu i jednom broju članova ruske delegacije na 77. zasedanju Generalne skupštine UN, koje počinje 20. septembra, izdate su vize za putovanje u Njujork, rečeno je Tasu u ruskom ministarstvu spoljnih poslova.

(Tanjug, Tas) 

Opširnije Kraće

Zelenski: Ukrajinske snage oslobodile 8.000 kvadratnih kilometara

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da su ukrajinske snage ovog meseca do sada oslobodile oko 8.000 kvadratnih kilometara teritorije, koja je bila pod ruskom kontrolom, u severoistočnoj Harkovskoj oblasti.

"Stabilizacione mere su završene na otprilike polovini te teritorije, a na oslobođenom području približno iste veličine, mere stabilizacije su još u toku", rekao je Zelenski.

Naveo je i da Ukrajina sada ima punu kontrolu nad više od 4.000 kvadratnih kilometara koje je povratila od ruskih snaga, a nad još 4.000 stabilizuje i uspostavlja kontrolu. 

Ukrajinski predsednik je u ponedeljak saopštio su ukrajinske snage ponovo zauzele 6.000 kvadratnih kilometara na jugu i istoku zemlje.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Kijev: Granatiran Nikolajev, dve osobe stradale

Ruske snage tokom noći izvele su masovno grantiranje Nikolajeva, saopštio je gradonačelnik Oleksandar Sjenkovič, prenosi Unijan

Prema njegovim rečima, oštećene su stambene zgrade.

Načelnik Nikolajevske oblasti Vitalij KiM kasnije je saopštio na Telegramu da su najmanje dve osobe stradale u ruskom granatiranju grada, a da je šest povređeno. 

(Unijan)

Opširnije Kraće

Bajden: Napredak Ukrajine u kontraofanzivi, rat će se odužiti

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio da je Ukrajina postigla značajan napredak u kontraofanzivi protiv ruske vojske, ali da nije moguće reći da li je rat na prekretnici.

Na pitanje novinara da li je rat u Ukrajini na prekretnici, Bajden je juče rekao da je teško na to odgovoriti, ali da misli da će se sukob odužiti, prenosi Rojters.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Na severoistoku Ukrajine, sve je više mesta koja su ponovo pod ukrajinskom kontrolom.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da su ukrajinske snage ponovo zauzele 6.000 kvadratnih kilometara teritorije koja je bila pod kontrolom ruskih snaga od početka septembra na istoku i jugu zemlje.

Sa druge strane, zamenica ministra odbrane vlasti u Kijevu Hana Malar kaže da je u kontraofanzivi ukrajinske vojske u oblasti Harkova od 6. septembra povratile 3.800 kvadratnih kilometara, dodavši da je cilj potpuno oslobađanje tog regiona.

Značajan ali sporiji, napredak ukrajinskih vojnika teče južno, u regionu Hersona, koji se graniči sa Krimom.

O tome da je napredovanje ukrajinske vojske planirano i značajno govori i američki državni sekretar. Entoni Blinken smatra da je tome doprinela pomoć u naoružanju i opremi od SAD i drugih zemalja. Ipak, kaže da je prerano za proglašavanje pobede.

Rusko ministarstvo odbrane saopštava da su pokrenuli masovne napade na sve prve borbene linije u Ukrajini. Ističe se da je u jednom danu u dejstvima ruske avijacije poginulo je preko 800 ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika. Zapadni mediji, međutim, govore o rasulu u ruskoj vojsci i da je sve veći broj onih koji kritikuju Vladimira Putina.

Sva tri rezervna dalekovoda za snabdevanje strujom nuklearke Zaporožje u Ukrajini su obnovljena, saopštila je Međunarodna agencija za nuklarnu energiju (IAEA).

Kako se dodaje, jedan od njih, dalekovod od 750 kilovolti, sada obezbeđuje atomsku centralu spoljnom električnom energijom koja joj je potrebna za hlađenje reaktora i druge bitne sisteme.

Šef ruske diplomatije kaže da je cilj Zapada da uništi rusku ekonomiju, gurne zemlju na marginu svetske politike i uz pomoć sankcija podrije stabilnost Rusije.

Prema rečima Sergeja Lavrova, sada se sve više u svetu govori o formiranju novih ekonomskih mehanizama koje Zapad ne kontroliše.