Čitaj mi!

Zelenski: Otkrivena masovna grobnica u Izjumu; Fon der Lajen: Podrška Ukrajini skupa, ali sloboda nema cenu

Dvesta četvrti dan rata u Ukrajini. Ruske snage su tokom noći pogodile hidrotehničko postrojenje u Krivom Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti, zbog čega su stanovnici nekoliko okruga ostali bez vode, tvrde lokalne vlasti. Vlasti Luganske oblasti koje su proglasile nezavisnost navele su da su ukrajinske snage sa više projektila gađale gradove Lisičansk i Stahanov. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen stigla je u Kijev. Zaharova: Isporukom raketa SAD postaju strana u sukobu.

Zelenski: Otkrivena masovna grobnica u Izjumu

Ukrajinske vlasti otkrile su masovnu grobnicu u gradu Izjumu, koji je ponovo pod njihovom kontrolom, prenosi Rojters.

Dodao je da će više informacija biti poznato u petak.

"Rusija svuda iza sebe ostavlja smrt i mora da odgovara", kaže Zelenski.

(Rojters) 

Opširnije Kraće

Grčka i Španija ratifikovale zahtev Švedske i Finske za prijem u NATO

Švedska ministarka spoljnih poslova An Linde zahvalila je Grčkoj i Španiji na ratifikaciji protokola za prijem Švedske u NATO, zajedno sa Finskom, koje su zvanično zatražile da postanu članice Severnoatlanske alijanse.

Linde je u dve odvojene objave na Tviteru zahvalila grčkim i španskim poslanicima.

Prijem Švedske i Finske još nisu ratifikovale Slovačka, Mađarska, Portugalija i Turska, a za ulazak u NATO potrebna je saglasnost svih 30 članica Alijanse.

(RTS, Tanjug)

Opširnije Kraće

Putin sa Sijem: Unipolarni svet neprihvatljiv za većinu zemalja

Pokušaji stvaranja unipolarnog sveta neprihvatljivi su za većinu zemalja, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku s kineskim predsednikom Si Đinpingom na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u Samarkandu, u Uzbekistanu.

"Pokušaji stvaranja unipolarnog sveta poprimili su o poslednje vreme apsolutno nakazne obrise i apsolutno su neprihvatljivi za ogromnu većinu država na planeti", istakao je Putin.

Dodao je da je važno da Šangajska organizacija za saradnju ojača svoju ulogu kao platforma za konstruktivnu saradnju.

Kako prenosi Sputnjik, ruski predsednik je podsetio da ova organizacija okuplja zemlje s različitim kulturnim i civilizacijskim tradicijama, spoljnopolitičkim smernicama i modelima nacionalnog razvoja.

"Ipak, izgradnja rada na principima ravnopravnosti i uzajamne koristi, poštovanja uzajamnog suvereniteta i odbijanje mešanja u unutrašnje stvari, omogućili su da se ova organizacija u kratkom istorijskom periodu pretvori u efikasan mehanizam multilateralne saradnje", rekao je Putin. 

(Fonet/Sputnjik)

Opširnije Kraće

Predsednica Evropske komisije: Podrška Ukrajini skupa, ali sloboda nema cenu

Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije rekla je u Kijevu da je podrška Ukrajini skupa, ali da je sloboda "neprocenjiva", komentarišući velike cene energenata i inflaciju u Evropi.

Ocenila je da "sankcije EU Rusiji imaju veliki i vidljiv uticaj".

Fon der Lajenova je treći put od početka rata boravila u Kijevu.

(Reuters

Opširnije Kraće

Odbor IAEA poziva ruske trupe da napuste nuklearku Zaporožje

Upravni odbor Međunarodne agencije za atomsku energiju koju čine predstavnici 35 zemalja doneo je rezoluciju kojom se zahteva da "ruske trupe okončaju okupaciju nuklearke Zaporožje u Ukrajini".

To je druga rezolucija IAEA o Zaporožju, a njihov sadržaj je veoma sličan.

Obe rezolucije predložili su predstavnici Kanade i Poljske u ime Ukrajine, koja nije u Odboru IAEA.

 U tekstu se apeluje na Moskvu da "odmah obustaviti sve akcije protiv i na zaporošku atomsku centralu i bilo koji drugi nuklearni objekat u Ukrajini".

Rezolucija je usvojena sa 26 glasova "za", dva "protiv" i sedam uzdržanih.

Rusija i Kina su bile zemlje koje su glasale protiv, dok su predstavnici Egipata, Južne Afrike, Senegala, Burundija, Vijetnama, Indije i Pakistana su bili uzdržani.

"Odbor izražava žaljenje zbog upornosti Ruske Federacije da sprovodi nasilne akcije protiv nuklearnih objekata u Ukrajini, uključujući stalno prisustvo ruskih snaga i osoblje Rosatoma u nuklearnoj elektrani Zaporožje", navodi se u tekstu rezolucije.

I Rusija i Ukrajina su se više puta međusobno optuživale za granatiranje centrale.

Ruska misija pri IAEA saopštila je da je "Ahilova peta rezolucije to što se ništa ne govori o sistematskom granatiranju nuklearke".

"Razlog je jednostavan – granatiranje vrši Ukrajina, koju podržavaju i štite zapadne zemlje u na svaki mogući način", navodi se u saopštenju.

U rezoluciji se dodaje da "ruska okupacija centrale značajno povećava rizik od nuklearnog akcidenta".

Ukrajinsko osoblje nastavlja da radi su uslovima u kojima im je ugrožena bezbednost, naglašava IAEA.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Fon der Lajen: Impresionirana sam napretkom Ukrajine na evropskom putu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je impresionirana brzinom kojom Ukrajina napreduje u nastojanju da postane a članica Evropske unije.

"Proces pristupanja je na dobrom putu. To je impresivno vidite brzinu, odlučnost, preciznost sa kojom ste napreduju", rekla je fon der Lajenova na konferenciji za novinare u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Fon der Lajenova, koja je se prethodno sastala sa Zelenskim, dodala je da EU treba da učini što je više moguće da Ukrajina ima "više posla i prihoda".

(Reuters)

Opširnije Kraće

Berlin šalje Kijevu još dva raketna lansera i 50 oklopnih vozila

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht rekla je da će Berlin Kijevu isporučiti još dva višecevna raketna bacača.

"Odlučili smo da isporučimo još dva raketna lansera MARS-2 koji uključuju 200 raketa", navela je Lambrehtova.

"Povrh toga, poslaćemo 50 oklopnih vozila za prevoz vojnika 'dingo'", dodala je Lambrehtova, ističući da ih je nemačka vojska koristila tokom vojne operacije NATO-a u Avganistanu.

Takođe je rekla da je razmena borbenih pešadijskih vozila između Grčke i Ukrajine skoro završena. Objasnila je da će Nemačka uskoro predati Grčkoj svojih 40 mardera, dok će Atina
zauzvrat predati Kijevu isto toliko vozila sovjetske proizvodnje.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Zaharova: Isporukom raketa SAD postaju strana u sukobu

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila je SAD da će ako isporuče Ukrajini rakete dugog dometa preći "crvenu liniju" i postati direktna strana u sukobu.

Zaharova je rekla da će Moskva u tom slučaju biti prinuđena da reaguje na odgovarajući način, prenosi Tas.

"Ako Vašington odluči da Kijevu isporuči rakete dugog dometa, preći će crvenu liniju i postati direktna strana u sukobu", navela je Zaharova na brifingu za novinare, a dodaje Interfaks.

Ona je upozorila da snabdevanje Zapada Ukrajine oružjem vodi produženju sukoba i novim žrtavama među civilima.

Ukrajina je, kako su ranije preneli mediji, tražila od Vašingtona rakete dugog dometa, uključujući taktičke balističke rakete zemlja–zemlja (ATACMS), kao i tenkove, bespilotne letelice, artiljerijske sisteme, protivbrodske rakete harpun i 2.000 raketa za sisteme Himars.

(Tanjug
Opširnije Kraće

Stremusov: Ukrajina nije uspela da prodre u Hersonsku oblast

Ukrajinske oružane snage pojačavaju svoje prisustvo duž linija fronta, ali još nisu uspele da uđu u Hersonsku oblast, saopštio je za televizijski kanal "Solovjev lajv" Kiril Stremusov, zamenik načelnika lokalne proruske vojno-civilne administracije.

"Stalno jačaju snage, ali voleo bih da ponovo naglasim da svaki put kada putujem u Kiseljivku, to se objavi na internetu. Hersonska oblast je ostala u svojim granicama. Niko nije prodro u Suhoj stavok, ili u Davidov Brod, ili u Kiseljivku, kako su pisali, to je jednostavno suprotno činjenicama", tvrdi Stremusov, prenosi Tas.

Sredinom marta, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je Hersonska oblast u potpunosti pod kontrolom ruskih trupa, a da je krajem aprila formirana vojno-civilna administracija koja će upravljati regionom.

Ukrajina poslednjih dana tvrdi da postiže uspehe u kontraofanzivi u toj oblasti.

(Tanjug/Tas
Opširnije Kraće

Ursula fon der Lajen stigla u Kijev

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen stigla je u Kijev.

Najavila je da će razgovarati sa predsednikom Volodimirom Zelenskim i premijerom Denisom Šmigaljom i o evropskim integracijama Ukrajine.

"U Kijevu treći put, toliko toga se promenilo. Ukrajina je sada kandidat za članstvo u EU", navela je ona na Tviteru po dolasku u Kijev.

Lokalne vlasti: Ukrajinske snage gađale Lisičansk i Stahanov

Vlasti Luganske oblasti koje su proglasile nezavisnost navele su da su ukrajinske snage sa više projektila gađale gradove Lisičansk i Stahanov, prenosi Izvestija.

Kako navode, granatiranje Lisičanska se dogodilo oko 2.40 po lokalnom vremenu, dok je Stahanov gađan dvadeset minuta kasnije.

Dodaju da su u oba napada korišćeni projektili iz sistema Himars.

(iz.ru
Opširnije Kraće

Kijev: Ruske snage gađale hidrotehničko postrojenje u Krivom Rogu

Ruske snage su tokom noći pogodile hidrotehničko postrojenje u Krivom Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti, zbog čega su stanovnici nekoliko okruga ostali bez vode, tvrde lokalne vlasti, prenosi Unijan.

Predsednik Dnjepropetrovske regionalne vojne uprave Valentin Rezničenko naveo je na Telegramu da je na Krivi Rog ispaljeno sedam raketa i da je u tom napadu oštećeno hidrotehničko postrojenje, a da žrtava nije bilo.

(Unijan
Opširnije Kraće

Unijan: Zelenski imao saobraćajnu nesreću

Automobil u kojem je bio Volodimir Zelenski sudario se u Kijevu sa drugim vozilom posle njegove posete Harkovu, ali ukrajinski predsednik nije ozbiljno povređen, prenosi Unijan.

"U Kijevu se automobil sudario sa automobilom predsednika Ukrajine. Lekari u pratnji šefa države pružili su hitnu pomoć vozaču automobila i prebacili ga u vozilo hitne pomoći", naveo je portparol Zelenskog Sergej Nikiforov.

Istraga je u toku, rekao je Nikiforov. 

Ukrajinski predsednik je imao radnu posetu Harkovskoj oblasti, gde je održao sastanak o pitanjima energetske bezbednosti Harkovske oblasti.

(Unijan) 

Opširnije Kraće

Lokalne vlasti saopštile su da su u masovnom grantiranju Nikolajeva stradale dve osobe. Oko 4.000 kvadratnih kilometara teritorije oslobodile su ukrajinske snage, a na još toliko se radi na "stabilizaciji situacije", kaže ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. U ponedeljak je rekao da je na istoku i jugu zemlje ukrajinska vojska oslobodila 6.000 kvadratnih kilometara.

Sa druge strane, Moskva ponavlja da ukrajinska vojska svakodnevno trpi velike gubitke u ljudstvu i tehnici. Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je za jedan dan poginulo 250 ukrajinskih vojnika u Donjeckoj oblasti.  

Ministarstvo odbrane Turske, uz čije posredovanje je postignut sporazum o izvozu žita, saopštilo je da je još pet brodova isplovilo iz ukrajinskih luka.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres rekao je u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da je apsolutno nepohodno da se uklone prepreke koje još postoje u vezi sa izvozom ruskog đubriva, dodavši da se nada da će se produžiti sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine.

Odgovarajući na pitanja da li bi prekid izvoza gasa Evropi bio nemoguć na duže vreme, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da bi drugi kupci mogli da nadoknade evropsku potražnju.

Prema njegovim rečima, postoje regioni koji se brzo razvijaju i koji mogu da nadoknade manjak potražnje ruskog gasa u Evropi.

Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu rekao je da nova švedska vlada treba da se pozabavi bezbednosnim problemima koje je Turska postavila u zamenu za ukidanje veta na članstvo te države i Finske u NATO-u. 

Čavušoglu je istakao da Turska nije ni očekivala da će Švedska preduzeti korake pre izbora u nedelju, ali da nova vlada u Stokholmu mora da napravi iskorak.