Čitaj mi!

Eksplozije u Nikopolju; prva pošiljka ruskog đubriva krenula za Afriku

Rat u Ukrajini – 279. dan. Granatirana Sumska oblast i Dnjepropetrovsk. Eksplozije u Nikopolju, tvrdi Kijev. Nova pomoć Vašingtona i NATO-a Ukrajini. IAEA saopštila da će povećati broj svojih zaposlenih u ukrajinskim nuklearkama. Prva pošiljka ruskog đubriva krenula za Afriku, saopšteno je iz UN.

Zelenski: Situacija na frontu teška, ruske snage pokušavaju da napreduju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da ruske snage pokušavaju da napreduju u Donbaskoj i Harkovskoj oblasti i ocenjuje da je situacija na prvoj liniji fronta i dalje teška, prenosi Rojters.

"Situacija na frontu je teška", rekao je Zelenski u video-obraćanju.

Zelenski tvrdi da ruske snage "uprkos velikim gubicima" i dalje pokušavaju da napreduju ka Donjeckoj oblasti i dobiju uporište u Luganskoj oblasti, kao i da pokušavaju da uđu u Harkovsku oblast, a, kako navodi, "planiraju nešto i na jugu".

(Rojters) 

Opširnije Kraće

Šolc: Ponuda Nemačke da pošalje PVO sisteme Poljskoj i dalje na stolu

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da ponuda njegove zemlje da pošalje protivvazdušne sisteme "Patriot" u Poljsku ostaje na stolu uprkos sugestiji Varšave da bi oni trebalo da budu poslati Ukrajini.

"Naša ponuda poljskoj vladi da zaštiti sopstvenu zemlju još nije povučena sa stola", rekao je Šolc na konferenciji za novinare u Berlinu, prenosi AP.

Zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev rekao je ranije danas da će ukoliko NATO počne da snabdeva Ukrajinu protivvazdušnim sistemima Patriot, oni odmah zajedno sa osobljem NATO postati legitimna meta ruske vojske, prenose RIA Novosti.

"Ako, kao što je (generalni sekretar NATO Jens) Stoltenberg nagovestio, NATO počne da snabdeva kijevske fanatike PVO sistemima Patriot, oni će odmah zajedno sa osobljem NATO postati legitimna meta naših oružanih snaga. Nadam se da atlantski impotenti to razumeju", napisao je Medvedev na društvenoj mreži Telegram.

Stoltenberg je, nakon prvog dana sastanaka ministara spoljnih poslova zemalja alijanse u Bukureštu, rekao da ta organizacija razgovara o mogućnosti snabdevanja oružanih snaga Ukrajine PVO sistemima Patriot.

Pentagon je istovremeno poručio da SAD ne planiraju da pošalju svoje PVO sisteme Kijevu, navode RIA Novosti.

(Tanjug)

Opširnije Kraće

Ukrajinski medij: Eksplozije odjeknule u Nikopolju

Nekoliko eksplozija ođeknulo je večeras u ukrajinskom gradu Nikopolju u Dnjepropetrovskoj oblasti, prenosi ukrajinski medij Klimenko Tajm.

Za sada nisu objavljeni drugi detalji, navodi Tas.

U Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i u Harkovskoj oblasti i u delu Donjecke oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, izdata su upozorenja o vazdušnom napadu.

(Tanjug)

Opširnije Kraće

Medvedev: Ukoliko isporuči PVO sisteme Ukrajini, NATO postaje legitimna meta

Zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da će ukoliko NATO počne da snabdeva Ukrajinu protivvazdušnim sistemima "Patriot", oni odmah zajedno sa osobljem NATO postati legitimna meta ruske vojske.

"Ako, kao što je (generalni sekretar NATO Jens) Stoltenberg nagovestio, NATO počne da snabdeva kijevske fanatike PVO sistemima 'Patriot', oni će odmah zajedno sa osobljem NATO postati legitimna meta naših oružanih snaga. Nadam se da atlantski impotenti to razumeju", napisao je Medvedev na društvenoj mreži Telegram, prenose RIA Novosti.

Stoltenberg je, nakon prvog dana sastanaka ministara spoljnih poslova zemalja alijanse u Bukureštu, rekao da ta organizacija razgovara o mogućnosti snabdevanja oružanih snaga Ukrajine PVO sistemima Patriot.

Pentagon je istovremeno poručio da SAD ne planiraju da pošalju svoje PVO sisteme Kijevu, navode RIA Novosti.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da zapadne zemlje koje podržavaju kijevski režim ''postaju strane u sukobu''.

(Tanjug)

Opširnije Kraće

Stoltenberg: Šaljemo poruku jedinstva i podrške Ukrajini

Sa sastanka ministara inostranih poslova NATO u Bukureštu šalje se snažna poruka jedinstva Alijanse i podrške Ukrajini, izjavio je večeras u Bukureštu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je na konferenciji za novinare u Bukureštu ukazao da su ukrajinske snage ostvarile značajan napredak oslobađajući teritorije, a da Rusija koristi rakete i dronove "kako bi ostavila Ukrajinu u mraku i hladnoći".

Stoltenberg je ponovio da ruski predsednik Vladimir Putin koristi zimu kao oružje sa ciljem da natera Ukrajince da se smrzavaju ili napuste svoju zemlju.

"On želi da slomi hrabri ukrajinski narod", dodao je Stoltenberg.

Naglasio je da će NATO nastaviti da podržava Ukrajinu koliko god bude trebalo.

Preneo je da je usvojena dodatna pomoć u gorivu i agregatima kako bi se Ukrajini pomoglo u obnovi snabdevanja energijom.

Takođe je rekao da sastanak G7 ima za cilj usvajanje novih odluka o pomoći Ukrajini.

Najavio je da će večeras biti održan sastanak sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrom Kulebom i da će teme biti evroantlanske aspiracije Ukrajine, ali pre svega hitna pomoć Ukrajini u odbrani od ruske agresije.

Stoltenberg je rekao da se radi na isporuci Ukrajini dodatnih sistema protivvazdušne odbrane, ali da je važno da se već isporučeni mogu koristiti, za šta su potrebni delovi i municija.

Kazao je da se sa Ukrajinom radi na dva koloseka, kroz jačanje političkog partnerstva i pružanja praktične pomoći u prelasku sa sovjetske opreme i doktrine na NATO opremu i doktrinu.

Upitan za mirovni plan ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je da će to biti tema na sastanku ministra Kulebe sa kolegama iz NATO-a.

(Tanjug

Opširnije Kraće

Ministara spoljnih poslova članica NATO-a: Odlučni smo da pojačamo pomoć Ukrajini

NATO će pojačati svoju pomoć Ukrajini i to ne samo vojnom opremom, već i u obnovi kritične infrastrukture i povećanju zaštite od raketnih napada, istakli su ministri spoljnih poslova alijanse u izjave sa konferencije u Bukureštu.

"Okupljeni smo u Bukureštu, blizu obala Crnog mora, u vreme kada ruska invazija na Ukrajinu preti evroatlantskom miru, bezbednosti i prosperitetu. Rusija snosi punu odgovornost za ovaj rat, eklatantno kršenje međunarodnog prava i principa Povelje UN. Agresija Rusije, uključujući njene uporne i nesavesne napade na ukrajinsku civilnu i energetsku infrastrukturu, lišava milione Ukrajinaca osnovnih ljudskih potreba", navodi se u zajedničkoj izjavi dostavljenoj medijima.

To je, naglašava se, uticalo na globalne zalihe hrane i ugrozilo najugroženije zemlje i narode sveta.

Ministri NATO-a ističu da neprihvatljive akcije Rusije, "uključujući hibridne aktivnosti, energetske ucene i bezobzirna nuklearna retorika, potkopavaju međunarodni poredak zasnovan na pravilima".

Isto tako osudili su one, uključujući Belorusiju, koji aktivno pomažu u agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine.

Ministri su izrazili solidarnost sa ukrajinskom vladom i narodom Ukrajine u herojskoj odbrani svoje nacije i zemlje, te odali počast svim žrtvama.

"Ostajemo nepokolebljivi u posvećenosti nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Nikada nećemo priznati ruske ilegalne aneksije, koje krše Povelju UN. Nastavićemo da jačamo političku i praktičnu podršku Ukrajini dok ona nastavlja da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet i naše zajedničke vrednosti od ruske agresije, i tu podršku ćemo pružiti koliko god bude potrebno", dodaje se u izjavi.

U tom kontekstu NATO će nastaviti da blisko sarađuje sa relevantnim akterima, uključujući međunarodne organizacije, posebno EU, kao i zemlje koje zastupaju isto mišljenje.

"Nadovezujući se na dosadašnju podršku, pomoći ćemo Ukrajini da ojača svoju otpornost, zaštiti svoj narod i suprotstavi se ruskim kampanjama dezinformacija i lažima. Saveznici će pomoći Ukrajini dok popravlja svoju energetsku infrastrukturu i štiti svoj narod od raketnih napada. Takođe ostajemo odlučni u podršci dugoročnim naporima Ukrajine na njenom putu posleratne obnove i reformi, tako da Ukrajina može da obezbedi svoju slobodnu i demokratsku budućnost, modernizuje svoj odbrambeni sektor, ojača dugoročnu interoperabilnost i odvrati buduću agresiju", poručuju ministri.

Istakli su da će nastaviti i da jačaju partnerstvo sa Ukrajinom dok ona unapređuje svoje evroatlantske aspiracije.

Ministri su ukazali da Finska i Švedska učestvuju na konferenciji kao države koje su pozvane da se pridruže alijansi.

"Njihovo pristupanje će ih učiniti sigurnijim, NATO jačim, a evroatlantski prostor bezbednijim. Njihova bezbednost je od direktnog značaja za alijansu, uključujući i tokom procesa pristupanja", naglasili su oni.

Ministri su podvukli da je NATO odbrambeni savez i da će nastaviti da štiti svoje stanovništvo i brani svaki pedalj savezničke teritorije u svakom trenutku.

Naglasili su da ostaju posvećeni odvraćanju i odbrani od neprijateljskih napada na kritičnu infrastrukturu saveznika.

"Svaki napad na saveznike naići će na ujedinjen i odlučan odgovor", poručli su ministri sa sastanka u Bukureštu.

(Tanjug)

Opširnije Kraće

UN: Prva pošiljka ruskog đubriva krenula iz Holandije u Afriku

Prva pošiljka đubriva proizvedenog u Rusiji krenula je danas iz Holandije za Malavi, u skladu sa izvoznim sporazumom koji postignut ranije uz posredovanje Ujedinjenih nacija, saopštio je portparol generalnog sekretara UN.

Pošiljka od 20.000 metričkih tona đubriva je prva u nizu koje će narednih meseci krenuti ka raznim destinacijama u Africi, rekao je on, dodajući da je današnji tovar poslat u Malavi preko Mozambika, izveštava Rojters.

Sporazum, koji je prvi put potpisan u julu i obnovljen ranije ovog meseca uz posredovanje UN, omogućava izvoz žitarica iz određenih ukrajinskih luka na Crnom moru, kao i izvoz đubriva ruskih proizvođača.

Rusija je u oktobru suspendovala učešće u tom sporazumu na četiri dana, a kasnije se ponovo pridružila.

"Donirani izvoz 260.000 metričkih tona ruskih đubriva uskladištenih u Evropi poslužiće za ublažavanje humanitarnih potreba i sprečavanje katastrofalnog gubitka useva u Africi, gde je trenutno sezona setve", rekao je portparol Antonija Guteresa, generalnog sekretara UN.

"Ujedinjene nacije nastavljaju intenzivne diplomatske napore sa svim stranama kako bi obezbedile nesmetan izvoz na svetska tržišta ključnih prehrambenih proizvoda i đubriva iz Ukrajine i Ruske Federacije, koji su izuzeti od režima sankcija", rekao je portparol UN.

(Tanjug)

Opširnije Kraće

Ukrajinski zvaničnik osumnjičen za podršku ruskim snagama

Ukrajinske vlasti privele su danas jednog zvaničnika Hersona zbog sumnje da je pomagao ruskim snagama koje su preuzele kontrolu nad tim gradom u martu, potvrdio je ukrajinski državni tužilac.

U saopštenju ukrajinskog tužilaštva se kaže da je uhapšeni zvaničnik Hersona, čije ime nije navedeno, sarađivao sa ruskim vlastima i pomagao u funkcionisanju javnih službi pod kontrolom Rusije.

U izveštaju Rojtersa se navodi da je tužilaštvo potvrdilo da je pritvorenom zvaničniku dozvoljeno da plati kauciju.

Ukoliko osumnjičeni zvaničnik bude krivično gonjen i proglašen krivim, preti mu kazna do 12 godina zatvora.

Ukrajina je 11. novembra proglasila oslobođenje Hersona nakon što su se ruske snage povukle iz tog grada i prešle na drugu stranu reke Dnjepar.

(Tanjug

Opširnije Kraće

Stoltenberg: Pomažemo Ukrajini; Kuleba: Potrebna brža pomoć

Poruka sa današnjeg sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a je da će saveznici nastviti da podržavaju Ukrajinu, rekao je generalni sekretar vojne alijanse Jens Stoltenberg, a šef ukrajinske diplomatije Dmitar Kuleba istakao je da je potrebna brža pomoć.

"Podržaćemo Ukrajinu sve dok bude trebalo, nećemo posustati. Tragedija bi bila za Ukrajinu ako bi Vladimir Putin pobedio, a i za svet jer bi postao opasniji. U interesu je NATO-a da podrži Ukrajinu", naglasio je Stoltenberg.

On je posle sastanka sa Kulebom rekao da su se saveznici složili da je potrebno tešnje sarađivati sa Ukrajinom.

"Podrška koju pružamo videlo se predstavlja onu razliku na terenu. Pomoć koju prižamo NATO i EU pomaže", podvukao je Stoltenberg.

Rekao je da su svi šokirani napadima Rusije na ukrajinske gradove i infrastrukturu i činjenicu da Rusija koristi zimu kao oružje.

Kuleba je podsetio da je poslednji put kada se obraćao NATO koristio tri reči „oružje, oružje, oružje".

"To oružje koje sam tada došao da tražim pomaže nam da oslobađamo naše teritorije i građane od zlostavljanja", naglasio je on.

Kuleba se zahvalio NATO-u na isporučenom oružju, ali je ukazao da je danas došao sa porukom "brže, brže, brže".

"Zahvalni smo za sve što je do sada urađeno, ali moramo nastaviti da se borimo. Dokazali smo da možemo da pobedimo Rusiju i to je u interesu svih. Ali odluke o oružju, o pokretanja novih linija proizvodnje oružja moraju biti donete brže, kao i odluke o isporuci naoružanja", poručio je on.

Rekao je da je u Bukurešt došao da razgovara o tome.

Istakao je da je važna i pomoć koja nije u oružju, nego u agregatima i ostaloj opremi.

"Ta pomoć NATO nam je važna da prođemo kroz zimu. Potrebni su nam sistemi za odbranu od raketa, potrebni su nam IRIS, Houks, Patriot, ali i agregati. Kada budemo imali sisteme za vazdušnu odbranu onda ćemo moći i našu kritičnu infrastrukturu da odbranimo", kazao je Kuleba na zajedničkom obraćanju novinarima.

(Tanjug

Opširnije Kraće

Nova pomoć Vašingtona Ukrajini za kupovinu struje i mrežnu opremu

Sjedinjene Države najavile su danas novu pomoć Ukrajini od 53 miliona dolara za kupovinu struje i nabavku mrežne opreme.

U saopštenju Stejt departmenta se navodi da su zbog ruskih napada na objekte elektro-energetske infrastrukture milioni građana Ukrajine bez struje i grejanja.

"Ova oprema će brzo biti isporučena kako bi se Ukrajincima pružila pomoć da istraju tokom zime", navodi se u saopštenju Stejt departmenta i precizira da će ovim paketom biti obuhvaćena nabavka razvodnih transformatora, elektro-sklopke i prekidači, odvodnici prenapona i druga elektro oprema.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Rjabkov: Razmena zarobljenika unapredila bi odnose sa SAD

Razmena zarobljenika između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država poslužila bi kao pozitivan signal za bilateralne odnose između naše dve zemlje, poručio je na konferenciji za novinare zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

"Rekao bih da mi trenutno nemamo dijalog i ne možemo u potpunosti da osetimo dinamiku (naših odnosa). Želim da naglasim, ako bi se ta razmena zarobljenika dogodila, to bi svakako poslužilo kao pozitivan pokazatelj da odnosi Rusije i Sjedinjenih Država nisu toliko beznadežni", rekao je ruski diplomata novinaru Tasa.

Prema rečima Rjabkova, Sjedinjene Države su po tom pitanju zloupotrebljavale diplomatske metode.

(Tanjug)

Opširnije Kraće

Grosi: IAEA će povećati broj svojih zaposlenih u ukrajinskim nuklearkama

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je da će ta agencija povećati broj svojih zaposlenih u ukrajinskim nuklearnim elektranama kako bi zaštitila energetsku infrastrukturu.

Pored toga, Grosi je na Tviteru objavio da se sastao sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom.

"Nastavićemo da radimo zajedno na stvaranju zone nuklearne bezbednosti oko nuklearne elektrane Zaporožje po hitnom postupku", naveo je Grosi uz fotografiju sa Kulebom.

Opširnije Kraće

Rjabkov: U pripremanju START komisije SAD nisu uzele u obzir prioritete Rusije

Pripremajući sastanak bilateralne konsultativne komisije o programu START, SAD nisu htele da uzmu u obzir prioritete Ruske Federacije, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov povodom odlaganja rada bilateralne savetodavne komisije o Sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju (START) i istakao da je na to uticala i situacija oko Ukrajine.

"Suočili smo se sa situacijom da su naše američke kolege u nizu oblasti pokazale ne samo nespremnost da uoče naše signale i da vode računa o našim prioritetima, već su delovali u suprotnom smeru", rekao je Rjabkov novinarima na marginama Fonda za javnu diplomatiju i naglasio da je na to uticala situacija u Ukrajini i oko nje, prenela je agencija RIA.

Rjabkov je ukazao da kontrola naoružanja i dijalog u ovoj oblasti ne mogu biti izuzeti od vega što se događa i predočio da je odluka o odlaganju bila je politička.

"Uglavnom, situacija se razvijala tako da nismo imali drugog izbora, odluka je doneta na političkom nivou. Bili smo suočeni sa situacijom da su naše američke kolege u nizu oblasti pokazale nespremnost da percipiraju naše signale i računaju sa našim prioritetima", rekao je on novinarima u Moskvi, prenosi Interfaks.

(Tanjug)

 

Opširnije Kraće

Ambasada Ukrajine u Beogradu: Hvala Vladi Srbije na donaciji dva ambulantna vozila

Ambasada Ukrajine u Beogradu objavila je na svom Fejsbuk nalogu da je Vlada Srbije toj zemlji uručila dva ambulantna vozila.

Dodaje se da je dva vozila hitne pomoći, koja su dogovorena tokom telefonskog razgovora između prve dame Ukrajine Olene Zelenske i supruge predsednika Republike Srbije Tamare Vučić, Ukrajini poklonila Vlada Republike Srbije.

Opširnije Kraće

Kijev: Granatirana Sumska oblast

Ukrajinske vlasti navode da su ruske snage sa svoje teritorije gađale pograničnu Sumsku oblast u Ukrajini, prenosi Ukrinform.

Ukrajinska vojska je na Fejsbuku objavila da je u mestu Manuhivka zabeleženo oko 29 pogodaka.

(Ukrinform
Opširnije Kraće

Peskov: Ukrajina mora da pokaže spremnost da razgovara o zahtevima Rusije

Ukrajina mora da ima političku volju i spremnost da razgovara o zahtevima koje je Rusija već iznela, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje koje uslove Ukrajina mora da ispuni da bi počeli pregovori između dve zemlje.

"To treba da bude politička volja, spremnost da se razgovara o zahtevima Rusije koji su dobro poznati", rekao je Peskov, prenosi RIA Novosti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u nedavnom onlajn obraćanju na samitu G20 predstavio svoj plan od 10 tačaka za postizanje mira u Ukrajini.

(Tanjug
Opširnije Kraće

Stoltenberg: NATO će nastaviti da bude uz Ukrajinu koliko god je potrebno

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je uoči sastanka NATO-a u Bukureštu da taj savez neće povući svoju podršku Ukrajini pozivajući partnere da tokom zime dodatno doprinesu pomoći Kijevu zbog problema u snabdevanju električnom energijom, preneo je Rojters

"NATO će nastaviti da bude uz Ukrajinu koliko god je potrebno. Nećemo se povući", rekao je Stoltenberg.

Poručio je da je glavni fokus na podršci Ukrajini, kao i na obezbeđivanju da Putin ne pobedi, preneo je Rojters.

Šefovi diplomatija članica NATO-a sastaju se u Bukureštu sa fokusom na obezbeđivanje vojne pomoći Ukrajini, poput PVO sistema i municije, ali i na obezbeđivanju goriva, medicinskih sredstava i zimske opreme.

(Reuters
Opširnije Kraće

Vanredna isključenja struje u Kijevu

U Kijevu su uvedena vanredna isključenja električne energije. Vanredna isključenja su počela u skladu sa uputstvima ukrajinske nacionalne kompanije Ukrenergo, prenosi Ukrinform.

Ranije je saopšteno da nadležni čine sve što je moguće kako bi svi korisnici imali struju od dva do tri sata dva puta dnevno.

(Ukrinform
Opširnije Kraće

Kijev: Tokom noći raketiran Dnjepropetrovsk

Ruske snage ispalile su noćas na Dnjepropetrovsk četiri projektila, ali nije bilo povređenih, naveo je na Telegramu načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne uprave Valentin Rezničenko, prenosi Ukrinform.

Naveo je da je napad doveo do ozbiljnih oštećenja i da je izbio požar, koji su vatrogasci ugasili.

Prema navodima Rezničenka, ruske snage gađale su Nikopoljski okrug iz višecevnih raketnih bacača i teške artiljerije.

(Ukrinform
Opširnije Kraće

Pred Ukrajincima je teška zima, uz svakodnevne restrikcije struje i grejanja. Distributer struje "Ukrenergo" saopštio je da je deficit u energetskom sistemu povećan na 27 odsto.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine tvrdi da je ukrajinskim radnicima koji su odbili da potpišu ugovor sa ruskom državnom agencijom za atomsku energiju "Rosatom", zabranjeno da uđu nuklearnu elektranu Zaporožje, koja je pod ruskom kontrolom.

Kancelarija glavnog državnog tužioca Ukrajine saopštila je da je 440 dece poginulo u ratu, kao i da je 851 dete prijavljeno kao povređeno. 

Kršenje restriktivnih mera prema Rusiji tretiraće se kao krivično delo, odlučio je Savet Evropske Unije.

S druge strane, ruska Federalna služba bezbednosti saopštila je da je sprečila niz terorističkih napada u Zaporožju koje su, navodi, planirala tri ukrajinska državljanina po instrukcijama ukrajinskih tajnih službi.

Vojna uprava Energodara odgovorila je, u međuvremenu, da nuklearka Zaporožje ostaje pod ruskom kontrolom, nakon što je visoki ukrajinski zvaničnik sugerisao da se ruske snage spremaju da je napuste.