Čitaj mi!

Kijev: Ukrajinske snage oborile ruski helikopter na istoku zemlje; Konašenkov: Oboren ukrajinski Su-25 kod Donjecka

Rat u Ukrajini - 284. dan. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u delovima centralne i istočne Ukrajine. Vanredna isključenja struje u Kijevu i Kijevskoj oblasti i dalje su na snazi. Obaveštajna zajednica SAD očekuje smanjeni tempo borbi narednih meseci, izjavila je direktorka Nacionalne obaveštajne službe SAD Avril Hejns.

Blinken: SAD traže načine da Rusiju proglase "zemljom sponzorom terorizma"

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Kongres SAD radi na alternativama kojima bi se prevazišle prepreke da se Ruska Federacija proglasi "zemljom sponzorom terorizma".

"Stalno razmatramo različite mere koje možemo preduzeti da, po potrebi, povećamo pritisak. Trenutno radimo sa Kongresom na zakonu koji bi nam pomogao da zaobiđemo neke od izazova. Korišćenja oznake 'državnog sponzora terorizma', kao što ste rekli, ima neke neželjene posledice", rekao je Blinken za Si-En-En.

Američki Senat je 27. jula usvojio rezoluciju kojom se američki Stejt department poziva da proglasi Rusiju za "državu sponzora terorizma" zbog događaja u Gruziji, Siriji, Čečeniji i Ukrajini.

U septembru je Bela kuća saopštila da SAD neće proglasiti Rusiju kao "zemlju sponzora terorizma", jer bi takva odluka "vezala ruke" svetskoj zajednici u potrazi za načinima za rešavanje krize oko Ukrajine.

(Tanjug, CNN
Opširnije Kraće

Kijev: Vazduhoplovstvo na istoku Ukrajine oborilo ruski helikopter

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine saopštilo je da je na istoku Ukrajine danas oboren ruski helikopter Ka-52.

Prema navodima ukrajinskog vazduhoplovstva, helikopter je oborila jedinica Dnjeprovske protivvazdušne raketne brigade Vazduhoplovne komande Istok, prenosi Interfaks Ukrajina.

(Interfaks Ukrajina
Opširnije Kraće

Ankara: Turska ne odustaje od napora za organizovanje pregovora Moskve i Kijeva

Turska će nastaviti da ulaže napore pokušavajući da organizuje pregovore između Rusije i Ukrajine o rešavanju aktuelne krize, izjavio je danas Ibrahim Kalin, portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

"Uzevši u obzir trenutnu situaciju, malo je verovatno da će do razgovora doći odmah, ali mislimo da su oni mogući i zato ćemo nastaviti da radimo na ovom pitanju", rekao je Kalin u intervjuu za katarsku TV Al Džazira, preneo je Tas.

Prema njegovim rečima, Turska održava bliske odnose i sa Rusijom i Ukrajinom, i nije zainteresovana za nastavak sukoba između te dve zemlje.

"Naprotiv, poručujemo svima da će regionalni mir i stabilnost zadovoljiti interese svih, pa hajde zato da potražimo rešenje. Nastavićemo da delujemo u tom pravcu", naglasio je Kalin.

(Tanjug/Tas
Opširnije Kraće

Konašenkov: Oboren ukrajinski Su-25 iznad Donjecke oblasti

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su ukrajinski Su-25 iznad Donjecke oblasti, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Naveo je da su ruske trupe uništile tri ukrajinske "diverzantske grupe" u Luganskoj oblasti, preneo je Tas.

Konašenkov je rekao i da su ruske oružane snage izvele napad na centar za privremeno razmeštanje ukrajinske nacionalističke formacije u Donjeckoj oblasti.

Naglasio je i da su ruske trupe presrele pokušaj ukrajinskih oružanih snaga da ih napadnu u blizini naselja Kuzjomovka na Kupjanskom frontu.

"Ruske trupe su odbile sve napade ukrajinskih oružanih snaga na frontu Krasni Liman, pri čemu su gubici protivnika iznosili više od 80 žrtava", rekao je Konašenkov.

(Tanjug, Tas)

Opširnije Kraće

Danilov: Neophodno je garantovati bezbednost svetu od Rusije

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov smatra da je sada neophodno garantovati bezbednost svetu od Rusije, a ne obrnuto.

Danilov je, reagujući na izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da buduća evropska bezbednosna arhitektura mora uključiti i bezbednosne garancije za Rusiju, ocenio da je "denuklearizovana i demilitarizovana Rusija" najbolja garancija mira za Evropu i svet, prenosi Unian.

Danilov je na Fejsbuku napisao da se bezbednosnom garancijom za Rusku Federaciju može smatrati, kako je naveo, "činjenica da je evropski pravosudni sistem human i da presuda u Hagu ne predviđa smrtnu kaznu".

Predsednik Francuske Emanule Makron izjavio da buduća evropska bezbednosna arhitektura mora uključiti i bezbednosne garancije za Rusiju. 

(Unian)

 

Opširnije Kraće

Sirene za vazdušnu opasnost u delovima centralne i istočne Ukrajine

Uzbuna za vazdušni napad proglašena je u više oblasti u centralnoj i istočnoj Ukrajini, objavila je zvanična služba za uzbunjivanje.

Sirene za vazdušni napad oglašavaju se u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Harkovskoj oblasti, kao i u delovima Zaporoške oblasti, prenela je agencija Tas.

(Tanjug, Tas)

Opširnije Kraće

Havisto: Finska se prijavila u NATO zbog ruske nuklearne retorike

Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto izjavio je da iza apliciranja Helsinkija za prijem u NATO stoji "ruska nuklearna retorika kao glavni faktor".

"Ruska invazija na Ukrajinu znači da se bezbednosna realnost u Evropi promenila", rekao je Havisto za agenciju Kjodo, na marginama ministarskog saveta OEBS održanog ove nedelje u poljskom Lođu.

"Naveo je da su nuklearne pretnje Moskve ostavile Finsku, koja deli 1.300 dugu granicu sa Rusijom, da razmisli kako da odgovori na pretnje i odakle da pronađe podršku ukoliko bude na udaru takve retorike.

Ova zabrinutost je među razlozima zašto je Finska napravila 'istorijski zaokret' u bezbednosnoj politici i prijavila se za članstvo u Severnoatlanskoj alijansi", istakao je Havisto.

(Tanjug) 

Opširnije Kraće

Regionalni načelnik: Raketirana Zaporoška oblast

Ruske snage tokom noću izvele su novi raketni napad na Zaporošku oblast, saopštio je na svom Telegram kanalu načelnik regionalne vojne uprave Oleksandar Staruh.

Prema njegovim rečima, zabeleženo je više "dolazaka" u jednom selu u toj oblasti, a usled eksplozija oštećene su privatne kuće.

(Ukrinform) 

Opširnije Kraće

Vanredna isključenja struje u Kijevu i Kijevskoj oblasti

U Kijevu i Kijevskoj oblasti i dalje su na snazi vanredna isključenja struje, saopštila je ukrajinska kompanija za proizvodnju električne energije DTEK.

Nadležni čine sve da se situacija što pre stabilizuje, prenosi Ukrinform.

(Ukrinform)

Opširnije Kraće

Lukašenko: Rat se neće završiti ako Zapad razmatra nastavak vojnih aktivnosti

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko tvrdi da Zapad trenutno razmatra opcije za nastavak vojnih aktivnosti u Ukrajini, poručivši da se time obezbeđuje nastavak "specijalne vojne operacije" Rusije.

"Verujemo da razmišljaju o načinima da nastave sa ratom. Ako je tako, specijalna operacija se neće završiti", rekao je Lukašenko na sastanku sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

Lukašenko smatra i da ruski protivnici ne žure da se uključe u pregovore, napominjući da ni Rusija ni Belorusija nikada nisu želele rat.

(Tanjug, Tas)

Opširnije Kraće

Hejns: Američki obaveštajci očekuju smanjeni tempo borbi narednih meseci

Američka obaveštajna služba očekuje da će se smanjeni tempo borbi u Ukrajini nastaviti u narednim mesecima, izjavila je direktorka Nacionalne obaveštajne službe SAD Avril Hejns.

Istakla i da američka obaveštajna zajednica ne vidi dokaze o smanjenoj volji ukrajinskih snaga za otpor, preneo je Rojters.

Hejns je, govoreći na godišnjem Regan forumu nacionalne odbrane u Kaliforniji, navela da se već vidi smanjen tempo sukoba u Ukrajini, te da se i ukrajinska i ruska vojska pripremaju za kontraofanzivu posle zime. 

(Rojters)

Opširnije Kraće

Vršilac dužnosti načelnika Zaporoške oblasti Jevhen Balicki ističe da ruske trupe drže linija fronta na tom području.

Rusija konsoliduje svoje vojno prisustvo u osvojenom lučkom gradu Marijupolju na jugu Ukrajine izgradnjom velike vojne baze, pokazuju satelitske fotografije kompanije "Maksar", piše Bi-Bi-Si.

Novi kompleks u obliku latiničnog slova "U" nalazi se u blizini centra grada. Na njegovom krovu vide se crveno-plava zvezda ruske vojske na beloj pozadini sa natpisom: "Za narod Marijupolja".

Moskva odbacuje zapadno ograničenje cene ruske nafte koja se transportuje morem na 60 dolara po barelu. "Nećemo prihvatiti ovo ograničenje", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Dodao je da će analiza biti brzo obavljena i da će Moskva tada reći kako će reagovati.

Rusija će prestati da isporučuje naftu evropskim zemljama, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

"Počevši od ove godine, Evropa će živeti bez ruske nafte. Moskva je već jasno stavila do znanja da neće isporučivati naftu onim zemljama koje podržavaju antitržišno ograničenje cena", napisao je Uljanov na Telegramu.

Sa druge strane, ni Kijev nije zadovoljan odlukom, ali iz potpuno drugog rzloga. Savetnik ukrajinskog predsednika Andrij Jermak smatra da bi ograničenje trebalo da bude dvostruko niže, 30 dolara po barelu, kako bi se još teže pogodila ruska ekonomija.

Na to se nadvezuje izjava Volodimira Zelenskog koji naglašava da ta odluka "nije ozbiljna", jer neće odvratiti Moskvu od vođenja rata.

Francuski predsednik Emanuel Makron kaže da bi Zapad trebalo da razmotri kako da odgovori na potrebe Rusije za bezbednosnim garancijama ako predsednik Vladimir Putin pristane na pregovore o okončanju rata u Ukrajini.

U intervjuu za kanal TF1 snimljenom tokom njegove posete SAD, Makron je rekao da Evropa treba da pripremi svoju buduću bezbednosnu arhitekturu.