Čitaj mi!

U Ramštajnu bez dogovora o slanju tenkova Ukrajini; SAD: Vagner je kriminalna organizacija

Rat u Ukrajini – 331. dan. U Ramštajnu bez dogovora o slanju teškog naoružanja Kijevu. Nije doneta odluka o isporuci tenkova, ali ne gubimo nadu, rekao je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak. Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus poručio je da će nemačka vlada biti spremna da brzo reaguje po tom pitanju ako se postigne konsenzus među saveznicima. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da su pojedine zemlje EU spremne da pošalju teške tenkove Ukrajini. Volodimir Zelnski poručio da je ostalo malo vremena da se deluje. Moskva upozorila lidere NATO-a da razmisle o rizicima svoje politike slanja vojne tehnike Kijevu. SAD poručuju da je Vagner međunarodna kriminalna organizacija.

Nemačka šalje vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 1,08 milijardi dolara

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus najavio je, na marginama sastanka u američkoj vojnoj bazi Ramštajn, paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 1,08 milijardi dolara, saopštio je portparol nemačkog ministarstva odbrane.

Portparol nemačkog ministarstva je to rekao za Si-En-En, ali nije izneo detalje o tome šta će paket pomoći uključivati.

U međuvremenu, holandska agencija ANP prenela je da će ta Holandija poslati Ukrajini dve lansirne rampe za protivvazdušne sisteme i rakete "Patriot".

Tokom današnjih razgovora u Ramštajnu dominantna tema bilo je da li će Nemačka odobriti izvoz tenkova "Leopard" koje koristi vojska NATO, ali nije došlo do pomaka po tom pitanju.

Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak rekao je da na sastanku nije doneta odluka o isporuci tenkova "leopard 2" Ukrajini, ali da je optimista da će dogovor ipak biti postignut.

(RojtersSi-En-En

Opširnije Kraće

Vagner grupa: Ne regrutujemo državljane Srbije

Ruska grupa Vagner demantovala je da regrutuje Srbe za rat u Ukrajini.

"Ne regrutujemo Srbe", izjavio je osnivač Vagner grupe Jevgenij Prigožin.

(Rojters

 

Opširnije Kraće

Zelenski: Ukrajina mora da se bori da dobije moderne tenkove

Ukrajina će i dalje morati da se bori da obezbedi savremeno teško naoružanje, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nakon što savezničke nacije nisu uspele da se dogovore da li će poslati tenkove nemačke proizvodnje "leopard".

"Svaki dan činimo sve da postane očiglednije da nema alternative donošenju odluke o tenkovima", rekao je on u večernjem video obraćanju.

Zelenski je rekao da će sastanak u Ramštajnu ojačati otpor Ukrajine i izrazio uverenje da će saveznici podržati Kijev koliko god je to moguće.

Na sastanku u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj ranije danas nije doneta odluka o slanju tenkova "leopard 2" u Ukrajinu, izjavio je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus prethodno je negirao na sastanku vojnih lidera u američkoj vazdušnoj bazi Ramštajn da Berlin jednostrano blokira isporuku tenkova "leopard" Ukrajini i dodao da će nemačka vlada biti spremna da brzo reaguje po tom pitanju ako se postigne konsenzus među saveznicima.

(Rojters)

Opširnije Kraće

EU traži pravni način za konfiskovanje zamrznute ruske imovine

EU još nije odlučila na koji način može da konfiskuje zamrznutu imovinu Ruske Federacije, kako bi ta sredstva preusmerila u obnovu Ukrajine, rekao je novinarima u Briselu neimenovani evropski zvaničnik i dodao da se raspravlja o pravnim pitanjima.

"Razgovara se o zakonskim mogućnostima na temu oduzimanja zamrznute imovine. Ovde imamo mnogo pitanja, ovo je složen proces", rekao je on, prenose RIA Novosti.

Evropski parlament je u četvrtak usvojio neobavezujuću rezoluciju kojom se poziva na korišćenje ruske državne imovine "za reparacije" Kijevu.

Ranije je EU takođe više puta izjavljivala da je spremna da iskoristi zamrznutu rusku imovinu, uključujući i privatnu, za obnovu Ukrajine nakon sukoba.

Međutim, EU za sada nema zakonodavni mehanizam za takav postupak. Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je zamrzavanje ruske imovine u Evropi "lopovluk", napominjući da ovo nije prva godina da taj fenomen postoji i da EU cilja ne samo na privatne fondove, već i na rusku državnu imovinu.

(Tanjug)

 

Opširnije Kraće

SAD: Vagner je međunarodna kriminalna organizacija

Američko ministarstvo finansija proglasiće grupu "Vagner" međunarodnom kriminalnom organizacijom, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Kirbi je najavio da će protiv mreže koju je Vagner organizovao širom sveta naredne sedmice uvesti dodatne mere.

"Ovaj potez posledica je međunarodne pretnje koju, ozbiljnim kriminalnim aktivnostima, predstavlja Vagner", rekao je Kirbi.

Foto: Tanjug/AP Photo, File

Jermak: Danas nismo, ali ćemo na kraju ipak dobiti vojnu pomoć od Zapada

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Andrij Jermak izjavio je da će Kijev na kraju dobiti vojnu pomoć od Zapada, koja će pomoći da se pobedi u sukobu sa Rusijom.

"Postajemo jači. A sve što još nismo dobili, dobićemo" napisao je Jermak na svom nalogu na društvenoj mreži Telegram.

On je ovo izjavio nakon što je ranije danas poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak rekao da saveznici Kijeva nisu doneli odluku o isporuci tenkova "leopard 2" Ukrajini.

Ranije danas nemački ministar odbrane Boris Pistorijus negirao je na sastanku vojnih lidera u američkoj vazdušnoj bazi Ramštajn da Berlin jednostrano blokira isporuku tenkova "leopard" Ukrajini i dodao da će nemačka vlada biti spremna da brzo reaguje po tom pitanju ako se postigne konsenzus među saveznicima.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Bauer: Odluku o slanju tenkova mora doneti svaka država koja podržava Kijev

Šef vojnog komiteta NATO-a admiral Rob Bauer izjavio je da odluke o slanju tenkova Ukrajini mora doneti svaka država pojedinačno koja podržava Kijev, kao i da te odluke moraju biti donete blagovremeno.

"To je suverena odluka suverene države kakva je i Nemačka", rekao je Bauer na konferenciji za novinare u Lisabonu.

Bauer je istakao da je važno da Ukrajina dobije rat i da zbog toga zemlje saveznice treba ozbiljno da razmotre šta je Kijevu potrebno i da to i pošalju, ukoliko je moguće.

Na sastanku u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj danas nije doneta odluka o slanju tenkova "leopard 2" u Ukrajinu, izjavio je poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak.

Blaščak je, međutim, izrazio optimizam da će ipak biti postignut dogovor, jer su se ministri odbrane 15 zemalja sastali na marginama današnje konferencije da bi razgovarali upravo o toj temi.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je ranije danas u Madridu da su pojedine evropske zemlje spremne da pošalju teške tenkove Ukrajini i izrazio očekivanje da će odluka o tome biti doneta danas na sastanku ministara odbrane u Ramštajnu.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Kijev: Situacija u nuklearnoj elektrani Zaporožje se pogoršava

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko izjavio je da se situacija u nuklearnoj elektrani Zaporožje pogoršava zbog psihološkog stanja ukrajinskog osoblja i stanja opreme.

"Situacija se zaista pogoršava. Pogoršava se ne samo zbog mentalnog stanja preostalih ukrajinskih specijalista već i zbog stanja opreme", rekao je ukrajinskoj televiziji Galuščenko. 

Ukrajinsko osoblje je ostalo u fabrici na jugoistoku Ukrajine otkako su je ruske snage zauzele prošlog marta, ubrzo nakon invazije Moskve.

 (Rojters)

Opširnije Kraće

Ostin: Nemačka ostaje pouzdan saveznik iako još nije odobrila isporuku tenkova

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da je Nemačka pouzdan saveznik i da će nastaviti da ima vođstvo, uprkos tome što Berlin još nije odobrio prebacivanje njenih tenkova u Ukrajinu.

"Oni su pouzdan saveznik, takvi su već jako, veoma dugo i zaista verujem da će i dalje biti pouzdan saveznik", rekao je Ostin na kraju sastanka o naoružavanju Ukrajine.

Ministarstvo odbrane SAD objavilo je novi paket pomoći Kijevu u vrednosti od oko 2,5 milijardi dolara, koja će uključiti oklopna borbena vozila tipa "bredli" i oklopna borbena vozila pešadije tipa "strajker". 

Lideri NATO-a i predstavnici iz oko 50 zemalja sastali su se danas u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn, u poslednjem u nizu sastanaka na kojima se dogovaraju paketi oružane pomoći Kijevu.

Glavni fokus sastanka bio je na tome da li će Nemačka poslati borbene tenkove tipa "leopard" u Ukrajinu ili će barem odobriti njihov transfer iz trećih zemalja.

Međutim, na sastanku nije postignut dogovor, Berlin još nije odobrio prebacivanje njenih tenkova u Ukrajinu. 

"Leopard" tenkovi se smatraju posebno pogodnim za slanje Kijevu jer su u širokoj upotrebi, što znači da bi nekoliko zemalja moglo da ih pošalje Ukrajini u okviru vojne pomoći.  

(Rojters)  

Opširnije Kraće

Zvaničnici SAD pozivaju Kijev da odustane od ofanzive dok ne dobije oružja

Visoki američki zvaničnici pozivaju Ukrajinu da odustane od pokretanja velike ofanzive protiv ruskih snaga dok se ne nabavi najnovije snabdevanje američkog oružja i obuka ne bude obezbeđena, rekao je u petak visoki zvaničnik Bajdenove administracije.

Zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da se Sjedinjene Američke Države čvrsto drže svoje odluke da u ovom trenutku Ukrajini ne daju tenkove "abrams", usred kontroverze sa Nemačkom oko tenkova.

(Rojters

Opširnije Kraće

Devet evropskih država obećalo Ukrajini nove pakete naoružanja

Grupa od devet evropskih država obećala je da će isporučiti više oružja Ukrajini, a pored ostalog poslaće joj borbene tenkove, tešku artiljeriju, protivvazdušnu odbranu, municiju i borbena vozila pešadije.

Zemlje koje su izdale saopštenje iz Estonije i nazvale ga Talinskim obećanjem, istakle su da će pozvati druge saveznike da doprinesu paketu, preneo je Rojters.

Inače, tih devet država Estonija, Britanija, Poljska, Letonija, Litvanija, Danska, Češka, Holandija i Slovačka i svaka od njih daće neki doprinos Ukrajini.

Tako će Danska, koja je donirala ili finansirala vojnu pomoć Kijevu u vrednosti od blizu 600 miliona evra, nastaviti da obučava ukrajinske snage. Češka je saopštila da radi sa svojom odbrambenom industrijom na povećanju proizvodnih kapaciteta kako bi pružila veću podršku Kijevu, posebno u proizvodnji municije velikog kalibra, haubica i oklopnih transportera, a ključna komponenta biće održavanje već isporučene opreme.

Estonski paket pomoći sastoji se od desetina haubica 155 mm FH-70 i 122 mm D-30, hiljade metaka artiljerijske municije, vozila za podršku artiljerijskim jedinicama, stotine protivtenkovskih bacača granata sa municijom, a nastaviće da pruža osnovnu i specijalističku obuku stotinama pripadnika oružanih snaga Ukrajine.

Letonija priprema nove donacije sa dodatnim desetinama prenosivih protivvazdušnih sistema Stinger i dodatnim elementima protivvazdušne odbrane, dva M- 17 helikoptera, desetine mitraljeza sa municijom, nekoliko desetina bespilotnih letelica i rezervni delovi za haubice M109.

Ova država planira da ove godine obuči oko 2.000 ukrajinskih vojnika od osnovne pešadijske obuke do specijalizovanih kurseva.

Novi litvanski paket sastoji se od desetina protivavionskih topova L-70 sa desetinama hiljada municije i dva helikoptera Mi-8, ukupne zamenske vrednosti 85 miliona, a ta zemlja uložiće u 2023. još 40 miliona evra za podršku ukrajinskoj vojsci u vidu anti-dronova, optike, termo-vizuelnih uređaja i dronova.

Poljska pomoć Ukrajini čine protivavionski topovi S-60 sa 70.000 komada municije, a Varšava je već donirala 42 borbena vozila pešadije i nastavlja da isporučuje haubice Krab i drugo.

Slovačka će nastaviti intenzivne razgovore sa saveznicima kako bi se otključali dalje donacije opreme, sada fokusirane na tenkove, borbena vozila pešadije, sisteme protivvazdušne odbrane...

Britanski ubrzani paket sastoji se od eskadrile tenkova "čelendžer 2" sa oklopnim vozilima za oporavak i popravku, zatim od samohodnih topova kalibra 155 mm i još stotina oklopnih i zaštićenih vozila, desetina vazdušnih sistema bez posade za podršku ukrajinskoj artiljeriji i još mnogo toga.

(Tanjug

 

 

Opširnije Kraće

Američki general: Ukrajina će teško ove godine proterati sve ruske trupe

Američki general Džordž Braun izjavio je na samitu vojnih čelnika NATO-a i država saveznika u vojnoj bazi SAD u Nemačkoj, Ramštajn, da će Ukrajina ove godine teško proterati sve ruske trupe.

"Sa vojnog stanovišta, ove godine će biti jako teško da Ukrajina protera sve ruske snage iz okupiranih delova teritorije", rekao je Braun.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Poljski ministar: Nema dogovora o isporuci tenkova Kijevu, ali ne gubimo nadu

Na sastanku saveznika u nemačkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn nije doneta odluka o isporuci tenkova "leopard 2" Ukrajini, rekao je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak.

Blaščak je, međutim, izrazio optimizam da će dogovor ipak biti postignut jer su se ministri odbrane 15 zemalja sastali na marginama današnje konferencije u nemačkoj vojnoj bazi Ramštajn da bi razgovarali o toj temi.

"Nada potiče iz činjenice da su se ministri odbrane 15 zemalja sastali na marginama današnje konferencije i da smo razgovarali o ovoj temi", rekao je Blaščak novinarima u Ramštajnu.

"Uveren sam da će se izgradnja koalicije završiti uspehom", rekao je Blaščak.

Blaščak je dodao da će Poljska obezbediti Ukrajini dodatne tenkove T-72 sovjetske proizvodnje i neka pešadijska vozila, ne navodeći njihov tip.

"Moramo učiniti sve da pomognemo Ukrajini, kako se rat ne bi prelio na teritoriju NATO-a", rekao je Blaščak.

(Rojters)

Mariuš Blaščak Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK
Opširnije Kraće

Berlin traži konsenzus saveznika o isporuci tenkova Ukrajini

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus negirao je na sastanku vojnih lidera u američkoj vazdušnoj bazi Ramštajn da Berlin jednostrano blokira isporuku tenkova "leopard" Ukrajini i dodao da će nemačka vlada biti spremna da brzo reaguje po tom pitanju ako se postigne konsenzus među saveznicima.

Obraćajući se novinarima na sastanku lidera NATO-a i odbrane u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, Pistorijus je negirao da je Berlin jedini koji se drži nakon što su Poljska i druge zemlje rekle da čekaju da Nemačka ukine svoj veto.

Kako je istakao, postoje i argumenti za i argumenti protiv isporuka i mišljenja saveznika se razilaze.

"Ima dobrih razloga za isporuku, kao i dobrih razloga protiv, a imajući u vidu celokupnu situaciju, i da rat traje skoro godinu dana, svi razlozi za i protiv moraju biti pažljivo izvagani", rekao je Pisotrijus.

Ranije danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je ranije danas u Madridu da su pojedine evropske zemlje spremne da pošalju teške tenkove Ukrajini i izrazio očekivanje da će odluka o tome biti doneta danas na sastanku ministara odbrane u vazdušnoj bazi SAD Ramštajn u Nemačkoj.

NATO i vojni lideri iz oko 50 zemalja sastali su se danas u Ramštajnu, a glavni fokus u razgovorima bio je na tome da li će Nemačka dozvoliti isporuku Ukrajini tenkova "leopard 2" koje koriste vojske širom Evrope.

Ukrajina je saopštila da očekuje odluke NATO-a i drugih zemalja da upute veliku vojnu pomoć.

(Rojters)

Boris Pistorijus Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK
Opširnije Kraće

U Nemačkoj zatvorena kompanija koja je trebalo da upravlja Severnim tokom 2

Nemačka kompanija "Gas for Europe", koja je bila podružnica "Nord Stream 2 AG", prestala je da postoji od 1. januara 2023. godine, objavio je u petak novinski portal T-online, pozivajući se na izvod iz trgovinskog registra, preneo je Tas.

Kompanija "Gas for Europe", registrovana je 26. januara 2022. godine kao preduslov za sertifikaciju gasovoda prema nemačkim zakonima. "Nord Stream 2 AG", operater podmorskog gasovoda Severni tok 1 od Rusije do Nemačke, sa sedištem u Švajcarskoj, bio je u obavezi da osnuje podružnicu u Nemačkoj i na nju prenese glavni kapital nemačkog segmenta gasovoda.

Podružnica je trebalo da postane jedini operater deonice gasovoda u Nemačkoj u skladu sa zakonodavstvom te zemlje i evropskim standardima.

Zatvaranje kompanije formalno znači da čak i da se Severni tok 2 popravi i odnosi između Zapada i Rusije normalizuju, sertifikacija bi i dalje bila nemoguća sa pravne tačke gledišta.

 (Tanjug)

Opširnije Kraće

Stoltenberg: Kijevu osim novog oružja potrebno održavanje starih sistema

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je da države koje podržavaju Ukrajinu moraju da budu fokusirane ne samo na slanje novog oružja Kijevu, već i na isporuku municije za starije sisteme i pomoć u njihovom održavanju.

"Takođe moramo da budemo svesni da se osim na nove sisteme, moramo fokusirati i da obezbedimo da sve platforme koje već postoje mogu da funkcionišu kako treba", rekao je Stoltenberg.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Lavrov predsednici MKCK: Kijev flagrantno krši međunarodno humanitarno pravo

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u Moskvi u razgovoru sa predsednicom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Mirjanom Špoljarić, da Ukrajina flagrantno krši međunarodno humanitarno pravo.

"Dokazi o tim kršenjima su dokumentovani i mogu se naći čak i na društvenim mrežama i dobiti iz drugih izvora informacija", rekao je Lavrov.

On je izrazio očekivanje da će MKCK nastaviti i pojačati napore u rešavanju problema poseta zarobljenim Rusima i obezbeđivanju njihovih prava.

Mnogi od zarobljenih Rusa su podvrgnuti mučenju i drugim nehumanim metodama ukrajinskog režima, rekao je Lavrov. Prema njegovim rečima, bataljoni u službi kijevskog režima ne oklevaju da postavljaju video snimke svojih zločina nad Rusima, uključujući i zloglasni video snimak pogubljenja nenaoružanih ratnih zarobljenika.

Opširnije Kraće

Borelj: Pojedine zemlje EU spremne da pošalju teške tenkove Ukrajini

Pojedine evropske zemlje su spremne da pošalju tenkove Ukrajini, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, dodajući da se nada da će ta odluka biti ubrzo doneta.

"Mislim da su Ukrajini potrebni ofanzivno oružje i teški tenkovi koje je tražila. Neke od evropskih zemalja su spremne da im to i pošalju", kazao je Borelj u Madridu.

(Rojters)

Opširnije Kraće

UN: Prvi konvoj pomoći stigao blizu ukrajinskog Soledara

Portparol Kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova Jens Lerke saopštio je da su tri kamiona humanitarne pomoći za oko 800 ljudi dopremljena blizu Soledara u istočnom ukrajinskom regionu Donjecka.

Zalihe hrane, vode, higijene i lekova se nalaze u prvom konvoju pomoći koji su UN poslale do područja koje je bilo izloženo intenzivnim borbama između ukrajinskih i ruskih snaga.

Lerke je rekao je da su vozila, koja su krenula iz Dnjepra, istovarena u oblastima koje kontroliše ukrajinska vlada, ne navodeći tačnu lokaciju.

(Rojters

Opširnije Kraće

Ostin: Rusija vrši pregrupisavanje, vreme je da dodatno podržimo Ukrajinu

Američki ministar odbrane Lojd Ostin poručio je sa sasatanka sa zvaničnicima NATO-a i drugih zemalja u vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj saveznici treba dodatno da podrže Ukrajinu u ratu protiv Rusije.

"Rusija vrši pregrupisavanje, regrutuje i pokušava da se ponovo opremi. Ovo nije trenutak za usporavanje. Vreme je da kopamo dublje. Ukrajinski narod nas posmatra", rekao je Ostin.

Lideri NATO-a i predstavnici iz oko 50 zemalja sastali su se u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn, u poslednjem u nizu sastanaka na kojima se dogovaraju paketi oružane pomoći Kijevu.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Peskov: Odnosi sa SAD na najnižoj tački u istoriji

Odnosi Rusije i SAD su na istorijski najnižoj tački i nema nade za njihovo poboljšanje, ocenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Bilateralni odnosi su sada, nažalost, verovatno na istorijski najnižoj tački. Nema nade za poboljšanje u doglednoj budućnosti", rekao je Peskov.

Prema mišljenju Peskova, sukob u Ukrajini je na uzlaznoj liniji, a Zapad je privržen zabludi da Kijev može da ostvari uspeh na bojnom polju. Dodao je da će zbog te dramatične zablude Zapad zažaliti.

Prema rečima Peskova, Kremlj smatra da ne treba preuveličavati značaj moguće isporuke NATO tenkova Kijevu. 

(Ria Novosti)

 

Opširnije Kraće

Grosi: Nuklearka u Zaporožju i dalje u opasnosti

Nuklearna elektrana u Zaporožju i dalje je u opasnoj situaciji, rekao je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi.

"Mi smo pod ogromnom opasnošću. Postoji nešto što možemo da uradimo u vezi sa tim. To bi bio veliki korak napred jer je potreban visok nivo političke posvećenosti da se ne napadne elektrana", rekao je Grosi.

Opširnije Kraće

Zelenski saveznicima u Ramštajnu: Ima malo vremena, mora brzo da se deluje

U svom govoru preko video veze sa kontakt grupom za odbranu Ukrajine u Ramštajnu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da Rusija nastoji da uništi nacije. Rekao je da ima malo vremena i da mora brzo da se deluje.

On je rekao da se sukob vodi oko toga "u kakvom ćemo svetu živeti" i da Kremlj mora da izgubi.

"Vi ste snažni ljudi moćnih zemalja. Podstičem vas da donosite takve odluke koje ruskom zlu mogu da oduzmu bilo kakvu moć. U vašoj je moći da obezbedite artiljeriju i avione koji će slomiti teror. U vašoj je moći da odnesete pobedu", poručio je Zelenski.

Zelenski očekuje snažne odluke na sastanku saveznika Kijeva u Nemačkoj

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da njegova vlada očekuje "snažne odluke" lidera odbrane NATO-a i drugih zemalja koji se sastaju kako bi razgovarali o jačanju sposobnosti Ukrajine da se suoči sa ruskim snagama savremenim borbenim tenkovima.

Sastanak u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj poslednji je u nizu otkako je Rusija napala Ukrajinu pre 11 meseci, i na kojem će se razgovarati o budućim isporukama oružja, posebno nemačkih tenkova "leopard 2" koje koriste vojske širom Evrope.

Berlin ima pravo veta na bilo koju odluku o izvozu tenkova, a izgleda da vlada kancelara Olafa Šolca do sada nije voljna da to odobri iz straha da ne provocira Rusiju.

Opširnije Kraće

U Donbasu su nastavljeni žestoki sukobi za Bahmut i Kreminu, gde ruske snage pokušavaju da prodru. Ukrajinska vojska je granatirala 11 naselja u Donjecku. Kijev upozorava da životima plaća rasprave Zapada o slanju tenkova. Predsednik Volodimir Zelenski je apelovao da požure sa isporukom teškog naoružanja ističući da mnoge zemlje čekaju dozvole proizvođača.

U skladu sa tim, nemačke namenske kompanije saopštile su da su spremne su da isporuče više od 100 borbenih tenkova Ukrajini, uključujući "leoparde" i reparirane britanske tenkove "čelendžer 1", preneo je list Handelsblat.

I danski ministar odbrane Jakob Eleman-Jensen saopštio da će pokloniti Ukrajini 19 haubica "cezar" francuske proizvodnje, odgovarajući na pozive Zelenskog.

Jedanaest zemalja u zajedničkom saopštenju poručilo je da će donirati desetine ručnih raketnih lansera "stinger", protivavionske topove S-60, mitraljeze i obuku, uoči sastanka u Nemačkoj gde će se precizirati tip i količina naoružanja.

I predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel istakao je u Kijevu da Ukrajina može da računa na veću vojnu pomoć EU i pozvao saveznike pozvao saveznike da Kijevu isporuče više oružja što pre.

Moskva je upozorila NATO lidere da bi poraz Rusije u Ukrajini mogao da izazove nuklearni rat.

Kremlj je osudio zapadne zemlje da preko Ukrajine vode posredni rat sa Rusijom.

''Zapad je od Ukrajine napravio 'anti-Rusiju', da bi naudio interesima Rusije i ugrozio njen teritorijalni integritet. Uradićemo sve da se naše kolege iz NATO-a i EU 'što pre otrezne'", naglasio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Na sastanku u američkoj vojnoj bazi Ramštajn, u Nemačkoj predstavnici zemalja kontakt grupe za Ukrajinu danas će razgovarati o daljem naoružavanju Ukrajine.