Čitaj mi!

Brazil ne da municiju za "leoparde"; U Rusiji blokirani sajtovi FBI i CIA

Rat u Ukrajini – 338. dan. Žestoke borbe u Ugledaru. Moskva odbacuje izvešta IAEA o situaciji oko nuklearne elektrane u Zaporožju. Kijev: Ukrajinske snage oborile ruski Su-25 i helikopter Mi-8. Mađarska ne prihvata nove sankcije EU Rusiji koje se odnose na nuklearnu energiju. Nakon Nemačke i SAD, tenkove Kijevu šalje i Kanada. Kremlj osuđuje direktnu umešanost Zapada u sukob u Ukrajini. Roskomndazor blokirao sajtove FBI i CIA u Rusiji.

Zelenski: Situacija na frontu je i dalje ekstremno teška

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je situacija na frontu i dalje "ekstremno teška", naročito na istoku Donjecke oblasti gde, kako je naveo, Rusija pojačava ofanzivu, preneo je Rojters.

Zelenski je naveo da se velike borbe vode za Ugledar i Bahmut.

"Okupatori ne napadaju samo naše pozicije, oni namerno i metodično uništavaju gradove i sela oko njih sa artiljerijom, vazdušnim napadima i projektilima", rekao je Zelenski u večernjem obraćanju.

Ukrajinski predsednik je poručio da je "razočaran" planovima Međunarodnog olimpijskog komiteta da traži načine da vrati ruske sportiste na međunarodno takmičenje. 

U obraćanju poljskim studentima, Zelenski je rekao da je Ukrajina na putu "deoligarhizacije" i hvatanja ukoštac sa korupcijom dok se bori protiv Rusije, prenosi Rojters.

Zelenski je studentima u Poljskoj poručio da se Ukrajina hvata ukoštac sa internim domaćim izazovima, kao što vodi rat i beleži napredak u razvoju i zapošljavanju u antikorupcijskim agencijama.

Ukrajinski predsednik je u utorak otpustio nekoliko viših zvaničnika u najvećem političkom potresu u zemlji od početka rata rekavši da je potrebno raščistiti interne probleme koji nanose štetu državi.

Zelenski je, između ostalog, naveo da je Ukrajina zahvalna za finansijsku i humanitarnu pomoć Evropske unije i da je važno da se podrška EU nastavi, ali i da se pojedini lideri igraju politike, ali nije nikoga imenovao. 

(Reuters)
Opširnije Kraće

Lula odbio ponudu Berlina, municija za "leoparde" ostaje u Brazilu

Brazilski predsednik Luis Ignjasio Lula da Silva odbio je da za oko pet miliona dolara proda Nemačkoj municiju za tenkove "leopard", koja bi kasnije bila prosleđena Ukrajincima, smatrajući da bi takav potez Moskva mogla da potumači kao provokaciju.

Municija koju je Brazil odbio da proda Nemcima namenjena je tenkovima "leopard 1", odnosno tipu koji prethodi modelu koju je Brlin obećao Kijevu.

Kako piše, Folja de Sao Paulo, Lula je razmišljao da, pre prodaje, zatraži garancije Berlina da municija neće dospeti u ruke Ukrajincima, ali je kasnije shvatio da bi takav zahtev bio besmislen.

Brazilski dnevnik ocenjuje i da potraga za municijom za starije "leoparde" predstavlja signal da u paket vojne pomoći, koju je Nemačka naamenila Ukrajini, ulazi borbena tehnika koja do sada nije pominjana.

Kijev će uložiti protest mađarskom ambasadoru zbog Orbanovih izjava o Ukrajini

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova pozvaće ambasadora Mađarske kako bi uložilo protest zbog "neprihvatljivih" izjava mađarskog premijera Viktora Orbana o Ukrajini, naveo je portparol ministarstva Oleg Nikolenko, preneo je Rojters.

Nikolenko je na Fejsbuku napisao da je, kako tvrdi, Orban novinarima rekao da je Ukrajina ničija zemlja i da ju je uporedio sa Avganistanom.

"Mađarska se namerno trudi da uništi bilateralne odnose", dodao je Nikolenko.

(Reuters
Opširnije Kraće

Roskomndazor blokirao sajtove FBI i CIA u Rusiji

Ruska regulatorna agencija za medije Roskomandzor ograničila je pristup sajtovima američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) i Centralne obaveštajne agencije (CIA) zbog, kako je navedeno, "širenja lažnih informacija", prenosi Izvestija.

"Roskomnadzor je ograničio pristup nizu resursa koji pripadaju državnim strukturama neprijateljskih zemalja za distribuciju materijala sa ciljem destabilizacije društvene i političke situacije u Ruskoj Federaciji", ističe se u saopštenju Roskomndazora.

Dodali su da su "na sajtovima pronađeni materijali koji sadrže nepouzdane društveno značajne informacije i diskredituju Oružane snage Rusije".

(Izvestija
Opširnije Kraće

Moskva: Ambasadoru Letonije rečeno da napusti Rusiju u roku od dve sedmice

Ambasador Letonije u Moskvi Maris Riekstins mora da napusti Rusiju u roku od dve sedmice, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je navelo da je 27. januara otpravnik poslova Letonije Dace Rutka pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u vezi sa odlukom rukovodstva Letonije da smanji nivo rusko-letonskih diplomatskih odnosa, koja je naišla na snažan protest Rusije, preneo je Tas.

Letonskim otpravnicima poslova je rečeno da, pošto je doneta principijelna odluka, Rusija ne smatra potrebnim da čeka do datuma koji je odredila Riga za završetak misije ambasadora, dok je letonskom ambasadoru Marisu Riekstinsu rečeno da napusti Rusiju u roku od dve sedmice, navodi se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je da će provokativni demarš letonskih vlasti za snižavanje nivoa diplomatskih odnosa sa Rusijom doneti posledice.

"Treba razumeti da su naše bilateralne veze već narušene destruktivnom politikom letonske vladajuće elite, uključujući potpuno čišćenje informativnog prostora na ruskom jeziku, iskorenjivanje sovjetskog memorijalnog i kulturnog nasleđa i krivični progon naših sunarodnika", saopštilo je Ministarstvo.

Letonsko rukovodstvo je potpuno odgovorno za trenutnu situaciju, navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

(Tanjug/TASS
Opširnije Kraće

Kijev: Ukrajinske snage oborile ruski Su-25 i helikopter Mi-8

Iz ukrajinskog generalštaba je saopšteno da je vazduhoplovstvo tokom dana izvršilo sedam udara na područja koja su pod ruskom kontrolom, prenosi Ukrinform.

"Tokom dana, protivvazdušne raketne jedinice Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine oborile su ruski Su-25 i helikopter Mi-8", navodi se u saopštenju generalštaba ukrajinske vojske.

(Ukrinform
Opširnije Kraće

Kijev dobija još tenkova iz Varšave

Poljska će poslati dodatnih 60 tenkova Ukrajini, pored 14 "leoparda 2" nemačke proizvodnje  koje je već obećala.

Poljska je već poslala oko 250 tenkova pre pola godine.

Opširnije Kraće

Borelj: Pretorija da utiče na Moskvu da zaustavi rat

Evropska unija se nada da će Južna Afrika iskoristiti svoje dobre odnose sa Rusijom da je ubedi da zaustavi rat u Ukrajini, rekao je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

"EU ne traži od Južne Afrike da bira stranu, već samo traži od zemalja širom sveta da se pridržavaju Povelje UN", rekao je Borelj u Pretoriji.

EU smatra Južnu Afriku važnim partnerom u međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima, dodao je Borelj.

"Ne samo Južna Afrika i druge afričke zemlje moraju igrati ulogu u traženju mira", rekao je ministar spoljnih poslova Južne Afrike Naledij Pandor.

(Rojters

Opširnije Kraće

Berlin: NATO ne sme da postane učesnik rata u Ukrajini

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je u više navrata nastojala da jasno stavi do znanja da NATO ne sme da postane učesnik rata u Ukrajini, kaže portparol ministarstva, kao odgovor na negodovanje zbog njenog komentara o borbi protiv Rusije ranije ove nedelje.

"Mi vodimo rat protiv Rusije, a ne jedni protiv drugih", rekla je Berbok u utorak u Strazburu.

"Ruska propaganda neprestano uzima izjave, rečenice, stavove vlasti i naših partnera i koristi ih za svoje ciljeve", rekao je portparol nemačkog ministarstva.

Opširnije Kraće

Putin: Zločini neonacista u Ukrajini govore da su zaboravili lekcije iz istorije

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da zločini koje neonacisti sprovode nad civilima u Ukrajini govore o tome da su oni zaboravili lekcije iz istorije.

Putin je ukazao da zaboravljanje lekcija iz istorije dovodi do ponavljanja strašnih tragedija i kao dokaz za to naveo zločine nad civilima i etnička čišćenja koja sprovode neonacisti u Ukrajini.

"Protiv tog zla se sada junački, rame uz rame bore naši vojnici", naveo je Putin u telegramu koji je adresirao na organizatore i učesnike događaja posvećenih obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta i 78. godišnjice od kada je Crvena armija oslobodila zatvorenike iz koncentracionog logora Aušvic.

Opširnije Kraće

Šef UNHCR-a: Rusija krši principe zaštite dece u Ukrajini

Rusija krši "osnovne principe zaštite dece" u ratu dajući ukrajinskoj deci ruske pasoše i dajući ih na usvajanje, rekao je šef Agencije UN za izbeglice.

Govoreći u kancelarijama UNHCR-a u Kijevu nakon šestodnevne turneje po zemlji, Filipo Grandi je rekao da je ukrajinski predsednik zatražio od svoje agencije da "učini više" da pomogne deci iz okupiranih regiona kojima se to dešava.

"Davanje državljanstva ili njihovo usvajanje protivno je osnovnim principima zaštite dece u situacijama rata. To je nešto što se dešava u Rusiji i ne sme da se desi", rekao je Grandi.

Grandi je rekao da njegova agencija nije u stanju da proceni broj dece koja su dobila pasoše ili su data na usvajanje, jer je pristup u Rusiji bio izuzetno ograničen.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Kremlj: Bajden ima ključ za okončanje sukoba u Ukrajini

Kremlj je saopštio da američki predsednik Džozef Bajden ima ključ za okončanje sukoba u Ukrajini, ali da Vašington do sada nije bio voljan da to iskoristi.

"Ključ kijevskog režima je uglavnom u rukama Vašingtona. Sada vidimo da lider Bele kuće ne želi da koristi ovaj ključ. Naprotiv, on bira put daljeg upumpavanja oružja u Ukrajinu", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Opširnije Kraće

Eksplozije blizu nuklearne elektrane Zaporožje, Rusija odbacuje izveštaj IAEA

Predsednik Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi izjavio je u četvrtak da su se blizu nuklearne elektrane Zaporožje čule eksplozije i ponovo pozvao na stvaranje bezbednosne zone oko te nuklearne elektrane.

Savetnik šefa Rosatoma Renat Karča odbacio je, međutim, Grosijeve komentare kao neosnovane.

Karča je dodao da takva informacija mora da bude proverena pre nego što je puštena u javnost, jer može da bude zasnovana na glasinama.

"S jedne strane, hoće da pokažu da rade nešto korisno. Sa druge, opet unose sumnju u zapadno javno mnjenje, sugerišući da Rusija ne može da se izbori sa održavanjem nuklearne bezbednosti," izjavio je Karča.

(Rojters

Opširnije Kraće

Mađarska će staviti veto na sankcije EU Rusiji za nuklearnu energiju

Mađarska će staviti veto na sve sankcije Evropske unije Rusiji koje utiču na nuklearnu energiju, rekao je premijer Viktor Orban za državni radio.

Ukrajina je pozvala 27-članu EU da uključi rusku državnu nuklearnu energetsku kompaniju "Rosatom" u sankcije, ali je Mađarska, koja ima nuklearnu elektranu koju je izgradila Rusija, koju planira da proširi, to blokirala.

Orban je u intervjuu ponovio da se na sankcije nuklearnoj energiji "očigledno mora staviti veto".

"Nećemo dozvoliti da se implementira plan da se nuklearna energija uključi u sankcije", rekao je mađarski premijer.

(Rojters

Opširnije Kraće

Zelenski poziva na dalje sankcije i više oružja

Nakon poslednjih ruskih raketnih udara, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je pozvao na dalje sankcije Rusiji i od saveznike  zatražio da isporuče Ukrajini više oružja.

"Ruska agresija može i treba da se zaustavi samo adekvatnim oružjem. Teroristička država ništa drugo neće razumeti. Oružje na bojnom polju. Oružje koje štiti naše nebo.Nove sankcije Rusiji, odnosno političko i ekonomsko oružje. I pravno oružje - treba još više raditi na uspostavljanju Tribunala za ruske zločin u Ukrajini", rekao je u svom noćnom obraćanju ukrajinski predsednik.

(Gardian

Opširnije Kraće

Ukrajinske vlasti optužile su ruske trupe za masovne raketne napade na desetak oblasti Ukrajine, uključujući Kijev.

Navode da je u napadima stradalo najmanje 11 ljudi, a da je isto toliko povređeno. Ističu da je meta bila kritična infrastruktura.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da će tenkovi "leopard 2", koje je Berlin obećao Ukrajini, biti isporučeni pre kraja marta. Iz Pentagona poručuju da bi isporuke američkih tenkova Abrams mogle potrajati mesecima. Tenkove je obećala i Kanada.

Anita Anand, ministarka odbrane, potvrdila je da će Kanada uskoro prebaciti četiri tenka "leopard 2 A4" u Ukrajinu i da će poslati kanadske trupe u Evropu da pomognu u obuci ukrajinske vojske.

Moskva odgovara da će nemački tenkovi u Ukrajini će doživeti sudbinu svojih prethodnika ─ biće uništeni i spaljeni.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva vidi da je mešanje SAD i zapadnih zemalja u ukrajinski konflikt sve veće.

"Ponavljale su se izjave sa Zapada i SAD da slanje raznih oružanih sistema, uključujući tenkove, nikako ne znači mešanje tih zemalja, ili NATO-a, u rat u Ukrajini. Apsolutno se ne slažemo sa ovim. Moskva te korake vidi kao direktno mešanje u konflikt, i to mešanje je sve veće", rekao je Peskov.

Vašington uvodi nove sankcije ruskoj privatnoj vojnoj grupi "Vagner".