Čitaj mi!

Kijev apeluje na EU: Podržite plan za kupovinu granata; Stoltenberg: Nije poznato ko stoji iza napada na "Severni tok"

Rat u Ukrajini – 377. dan. Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov apelovao je danas na kolege iz Evropske unije da podrže plan o kupovini milion artiljerijskih granata. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je da i dalje nije razjašnjeno ko je odgovoran za eksplozije na gasovodima "Severni tok" prošle godine.

Stoltenberg: Mogući pad Bahmuta ne znači prekretnicu toka rata

Stoltenberg je, pred sastanak sa ministrima odbrane zemalja članice Evropske unije u Stokholmu, naveo da je potrebno da se nastavi sa vojnom podrškom Ukrajini, prenosi Blumberg.

Komandant kopnenih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski ranije ove sedmice posetio je ukrajinske položaje u blizini Bahmuta, a ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je da milijardu evra pomoći EU, koliko bi Ukrajina iskoristila za kupovinu municije i naoružanja, neće biti dovoljno, i ocenio da je njegovoj zemlji potrebno oko četiri puta više novca.

(Tanjug) 

Opširnije Kraće

Borelj predložio da EU izdvoji još milijardu evra za municiju za Ukrajinu

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj saopštio je da je na sastanku ministara odbrane zemalja EU u Stokholmu predložio da taj blok izdvoji milijardu evra za zajedničku nabavku municije za Ukrajinu i za popunjavanje sopstvenih zaliha.

"Predlažem da se izdvoji još milijardu evra", rekao je Borelj novinarima posle sastanka.

Borelj je ranije danas izjavio da rat i dalje besni i da Ukrajini treba više municije.

Boreljov predlog je izrađen u saradnji sa Evropskom službom za spoljne poslove, sa Evropskom odbrambenom agencijom i sa Evropskom komisijom.

(Tanjug

Opširnije Kraće

Stoltenberg: Nije razjašnjeno ko stoji iza napada na "Severni tok", najbolje sačekati okončanje istraga

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da i dalje nije razjašnjeno ko je odgovoran za eksplozije na gasovodima "Severni tok" prošle godine i da istrage na nacionalnom nivou tek treba da budu zaključene, preneo je Rojters.

"Znamo da je bilo napada na gasovode 'Severni tok', ali nismo bili u mogućnosti da utvrdimo ko stoji iza toga", rekao je Stoltenberg uoči sastanka sa ministrima odbrane EU u Stokholmu.

Poručio je da je najbolje sačekati završetak istraga pre nego što se kaže više o tome ko je odgovoran. 

(Reuters
Opširnije Kraće

Reznikov apeluje na EU: Podržite plan o kupovini granata

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov apelovao je danas na kolege iz Evropske unije da podrže plan o kupovini milion artiljerijskih granata, kojim bi pomogli Ukrajini da se odbrani od ruskog napada.

Govoreći pred novinarima uoči ministarskog sastanka u Stokholmu, Reznikov je rekao da su Ukrajini hitno potrebne granate da se odbrani od ruskih snaga i da pokrene kontranapad, preneo je Rojters.

Naveo je da je podržao predlog Estonije zemljama EU da zajedno prikupe novac za kupovinu 155-milimetarskih granata za Ukrajinu ove godine, što bi ukupno koštalo četiri milijarde evra.

Reznikov je rekao da je Ukrajina želela 90.000 do 100.000 granata mesečno.

Ukrajinska vojska troši granate brže nego što saveznici mogu da ih naprave, upozorili su zvaničnici.

"Moramo da delujemo što pre", rekao je Reznikov u prisustvu estonskog kolege Hana Pevkure.

Pevkur je istakao da kolege iz EU treba da pruže dodatni novac kao inicijativu, umesto što koriste sredstva koja već imaju za ranije određenu vojnu namenu.

Nasuprot tome, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj predložio je plan u kojem bi se koristio novac koji je već odvojen za Evropski fond za mir.

Upitan o predlogu Estonije za dodatni novac, Borelj je odgovorio da "novac ne pada s neba".

"Jedna država članica kaže da treba da sakupimo više novca, a novac se neće stvoriti nekim čudom", poručio je Borelj.

(Reuters
Opširnije Kraće

Kremlj: Koordinisano širenje dezinformacija o eksplozijama na "Severnom toku"

Saznanja listova Njujork tajms i Cajt o eksplozijama na gasovodima "Severni tok" i "Severni tok 2" deo su koordinisanog širenja dezinformacija u medijima, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Očigledno je da oni koji su odgovorni za teroristički napad žele da skrenu pažnju. Očigledno je da se radi o koordinisanom širenju dezinformacija u medijima", rekao je Peskov za Sputnjik.

Dodao je da mu nije jasno kako američki zvaničnici na koje se listovi pozivaju "mogu nešto da pretpostavljaju o terorističkim napadima na gasovode 'Severni tok' bez istrage".

Peskov je takođe podsetio da Rusiji i dalje nije dozvoljeno da učestvuje u istrazi, a pre nekoliko dana Moskva je obaveštena o tome iz Kopenhagena i Stokholma.

"To sve ne samo da je čudno već 'miriše' na monstruozan zločin. U najmanju ruku bi zemlje-akcionari gasovoda 'Severni tok' i UN trebalo da zahtevaju hitnu transparentnu istragu u kojoj bi učestvovali svi koji bi mogli da rasvetle okolnosti napada", dodao je portparol Kremlja.

(Tanjug
Opširnije Kraće

Pistorijus: Optužbe u vezi sa napadom na "Severni tok" preuranjene

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus upozorio je na preuranjene optužbe nakon što je u medijima navedeno kako su obaveštajni podaci koje su pregledali američki zvaničnici pokazali da se iza napada na gasovod "Severni tok" nalazi proukrajinska grupa, preneo je Rojters.

"To može biti i lažna operacija inscenirana kako bi se okrivila Ukrajina, što je mogućnost koja je takođe pomenuta u medijima", rekao je Pistorijus tokom sastanka ministara odbrane EU u Stokholmu i dodao da je da je za obe opcije verovatnoća podjednaka.

Njujork tajms je juče objavio da novi obaveštajni podaci koje su pregledali američki zvaničnici sugerišu da je proukrajinska grupa izvela napad na gasovode "Severni tok" prošle godine.

(Reuters)
Opširnije Kraće

Kijev: Granatiran Marganec u Dnjepropetrovskoj oblasti

Lokalne vlasti su saopštile da su ruske snage tokom jutra granatirale mesto Marganec u Dnjepropetrovskoj oblasti, preneo je Ukrinform.

Kako se navodi, posledice napada se utvrđuju.

(Ukrinform
Opširnije Kraće

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da bi preuzimanje kontrole nad Bahmutom za ruske trupe značilo "otvoreni put" da zauzmu i druge gradove na istoku Ukrajine.

"Posle Bahmuta mogli bi da idu dalje, zbog toga je Bahmut taktički važan", rekao je Zelenski u intervjuu za Si-En-En.

Novi obaveštajni podaci kojima raspolažu američki zvaničnici sugerišu da je proukrajinska grupa izvela napad na gasovod "Severni tok" prošle godine, objavio je Njujork tajms.

Nije bilo dokaza da su predsednik Volodimir Zelenski ili njegovi najbliži saradnici u Ukrajini bili umešani u tu operaciju, ili da su počinioci delovali po nalogu bilo kog ukrajinskog vladinog zvaničnika, piše list, pozivajući se na američke zvaničnike.

Nemačka vlada je saopštila da je primila k znanju izveštaj, ali njena istraga još nije dala rezultate.

Viši pomoćnik Zelenskog rekao je da Kijev "apsolutno nije umešan" u napad na gasovod "Severni tok" i da nema informacija o tome šta se dogodilo.

Zamenik izaslanika Rusije u UN rekao je da izveštaj "samo dokazuje da je ruska inicijativa o pokretanju međunarodne istrage pod pokroviteljstvom generalnog sekretara UN opravdana".