Tajne jezerca iznad vodopada "Bigar"

Vodopad "Bigar" nedaleko od naselja Kalna, na magistralnom putu Knjaževac-Pirot, svoju lepotu pokazuje svima koji prolaze tim krajem. Ipak, mnogi sa tog izletišta odlaze ne videvši kaskadna krečnjačka jezerca na rečici iznad velikog vodopada.

Mala krečnjačka jezerca neobične plavo-zelene boje vode sakrivena su u gustom rastinju nekoliko stotina metara iznad vodopada "Bigar". Njihove prirodne lepote poznate su, uglavnom, samo lokalnom stanovništvu.

Do njih se može doći kada se ispred vodopada "Bigar" skrene desno na zemljani put prema manastiru Svetog Onufrija ili ako se od vodopada "Bigar" peške krene uzvodno novouređenom pešačkom i biciklističkom stazom.

Ova prirodna lepota danas je malo poznata čak i žiteljima knjaževačkog kraja. Stariji stanovnici Kalne i susednih sela okolinu kaskadnih jezera uraslu u travu i gusto šiblje pamte kao mesto na kome se nekada okupljalo mnogo ljudi o praznicima i na vašarima priređivanim na platou ispred manastira Svetog Onufrija.

Poneko ipak navrati i danas, da odmori pred lepotom vode koja se u gustišu sakriva od pogleda ljudi.

Radmila Todorović iz Knjaževca, koja je bila pokretač obnove obližnjeg manastira posvećenog Svetom Onufriju, oduševljena je lepotom krečnjačkih bazena. Ona kaže da na putu prema manastiru uvek prođe pored kaskadnih jezerca da bi uživala u njihovoj lepoti.

"Ova mala jezera ne samo što su pravi dragulj prirode u knjaževačkoj opštini, nego je i voda u njima toliko čista da se slobodno može piti. Kada smo obnavljali manastir koristili smo vodu iz ovog potoka  za sve naše potrebe", kaže Radmila.

Izvor potoka na kome su se u sredini kratkog toka smestila jezerca i veliki vodopad "Bigar" na njegovom završetku, nalazi se oko trista metara uzvodno od krečnjačkih bazenčića i u narodu je poznat kao "ludo vrelo". Iz njegove hladne i mineralima zasićene vode preko palih grana, stabala i lišća taloži se krečnjak stvarajući brane.

Knjaževački jubitelj prirode Radmilo Žikić redovo obilazi manastir isvraća do kaskadnih jezerca.

"Za ove brane u vodi prvo smo pomislili da su ih napravili dabrovi, međutim ipak je u pitanju samo hemijski proces", kaže Radmilo.

Bigar se hvata za masu drveta u vodi i pravi neprobojnu branu iznad koje nastaje jezero. Iz njega voda ističe pa se preko sledeće prepreke u rečnom koritu bigar opet taloži praveći novu branu i novo jezero.

Na potezu iznad i ispod kaskadnih jezera nekada je žito mlelo dvanaest vodenica. Vodenični kamenovi odavno se ne okreću, a ostaci zgrada urasli su u zelenilo. Zaboravljene su i, za sada, bez nade da će ih neko obnoviti.

Decenijama je zaboravljen bio i manastir Svetog Onufrija iz 15. veka, ali je zahvaljujući dobrotvorima nedavno obnovljen i sada nastavlja svoj život upotpunjujući prirodnu celinu jedinstvene lepote koju čine kaskadna jezerca i veliki vodopad "Bigar".

Okolinu vodopada "Bigar" knjaževačka Turistička organizacije uredila je prošle godine. Postavljene su dve "pečurke" sa klupama za posetioce, kante za smeće i panoi sa obaveštenjima šta se sve može videti u okolini.

Sve je upotpunjeno malim parkingom i pešačkim stazama čime je ova oaza netaknute lepote i zvanično uključena je u turističku ponudu Stare planine kao prirodna atrakcija koju treba obavezno videti.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 05. avg 2020, 09:51) - Aleksandra Golubovic [neregistrovani]

Bigar - uzivanje u prirodnim lepotama

Svakog vikenda setamo do Bigrovih izvora, uzivamo u prirodnim draguljima- bazencicima, vodopadima i radujemo se unapred odlasku. Bigar je na sat vremena ili pedesetak km od Nisa i preporuka je moja svima da sebi priuste ovakav jednodnevni izlet. Volimo svi Staru Planinu <3

(utorak, 15. nov 2016, 10:43) - Branko Ignjatovic [neregistrovani]

Stanjinac

Sve je lepo ali skoro nepoznato i nedostupno.U zadnje vrmeje pocelo da se vise pise i propagira ovaj kraj.Svi posecuju i pisu o vodopado Bigar ali skoro niko ili niko o selu Stanjincu u kome se nalazi ovaj vodopad.Selo nestaje i prolazeci danas kroz njega skoro da nemas koga da sretnes ili upitas za nesto.Ko kako umre ili nestane iz ovog sela tako se stavlja katanac na vrata te kuce.Dobro je sto jos uvek ima ko da stavi katanac ali se bojim da u skorije vreme nece ni toga biti.

(ponedeljak, 20. avg 2012, 09:59) - anonymous [neregistrovani]

srbija je ljepotica

Samo da napomenem,ja zivim u Svajcarskoj,
Turizam razvijen,to svi znamo,lepa cista jezera
nema divlje gradnje,Reke ciste mogla bi se voda iz njih,ali zasto?Sprovodjenje zakona,sve je odredjeno gdje ista smes da radis,gdje da se kupas?gdje mozes da setas,gdje smes ribu da lovis!A naravno gdje smes smece da bacas,cista i uredna zemlja dovodi Turiste!Reka sava puna je baceni autoguma,vidi se ispod Brankova mosta
onda zardjali brodovi samo sto se ne raspadaju,Pravo ruglo Beograda,a za Beograd mogu da kazem da je veoma divan grad cist je
puno zelenila,to mi se posebno svidja,samo potoje neke tacke koje kvare izgled grada,
Kod nas ima premalo objasnjenja,reklamnih ponuda za nas domaci turizam,mooramo promeniti,i imati turisticku svest,evo jednog
primera,svaki treci Svajcarac,koristiti svoj odmor u svajcarskoj(odgovor novac ostaje u mojoj)zemlji, cista logika!Dali ima te logike kod nas?

(nedelja, 19. avg 2012, 12:44) - anonymous [neregistrovani]

istocna srbija

istocna srbija je biser, mesto prepuno prirodnih lepota, divne narodne izvorne muzike, gastronomije i mistike. svako ko ima malo interesovanja za ove stvari treba da poseti bilo koji deo istocne srbije, kao sto ja radim vec desetak godina. ipak, to sobom nosi i neke negativne konotacije: molim vas turisti da svoje djubre ponesete sa sobom i bacite u prvi kontejner. nece vas nista kostati, a oseticete se korisno. pozdrav iz beograda!

(nedelja, 19. avg 2012, 08:40) - Чича од Шумадије [neregistrovani]

Много тога није познато

Лепоте Источне Србије врло мало су познате у јавности, толико има лепих ствари у природи а практично су познате малом броју...
Мора овај део Србије бити доступан свима, вреди видети и уживати у лепоти, нису то улагања и није то неки напор приближити ове лепоте обичном грађанину.
Дужни смо и себи природи.