Najduža tikva na svetu porasla u Kikindi

Kikinda je poznata po bundevama, a sada i po svetskom rekordu. Kikinđanin Goran Lazić zauzeo je mesto u Ginisovoj knjizi rekorda, jer je u svojoj bašti odnegovao najdužu tikvu na svetu.

Uzgojem ludaja kako Banaćani zovu tikve, Kikinđanin Goran Lazić bavi se tek od prošle godine. Iako početnik, odgajio je ludaju dugačku tri metra i 95 centimetara, što je novi planetarni rekord koji je registrovan i Ginisovim sertifikatom.

 

„Mnogo ljubavi i truda sam uložio u ceo taj posao. Ispostavilo se da je ona prerasla tri metra, da je stigla do zemlje, pa sam onda morao da kopam u zemlji rupu metar i po dubine da joj ne bi zaustavio rast. Nisam znao šta ću s njom, špalir je bio tri metra nizak. Jednostavno, to je krenulo kao iz vode da raste. Neverovatno nešto“, objašnjava Goran Lazić, vlasnik najduže tikve na svetu.

Ginisova komisija potvrdila je Lazićev uspeh u slovenačkom gradu Mozirje, a Kikinđane ne čudi da je rekorder iz njihove varoši, jer ovde se od 1986. održavaju Dani ludaje.

„Vremenom, kako je manifestacija proticala dalje, normalno da su i ljudi bili zainteresovani i uzgajali sa puno većom ljubavlju i pažnjom te tikve“, kaže Dragiša Ugarčina, organizator Dana ludaje.

„Kao Srbinu, svetskom rekorderu i ginisovcu, drago mi je zbog našeg naroda i zbog naše zemlje, što smo dobri domaćini i dobri poljoprivrednici“, navodi Ginisov rekorder.

Goran Lazić se sprema za nove uspehe. Priprema konstrukciju za uzgoj tikve duge preko pet metara, a planira da uzgaji i najtežu ludaju. Nabavio je seme za plod koji bi trebao da bude teži od tone. Izazov – novi svetski rekordi.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 27. mar 2020, 17:42) - anonymous [neregistrovani]

Pa gde je slika te tikve??

Ove sto ste prikazali nisu dugacke nego siroke!