Odmor u vajatu Vuka Karadžića, što da ne?

Netaknuta priroda Podrinja, ali i zaštićeni kulturni predeli Tršić i Tronoša, sve su privlačniji turistima. Poslednjih nekoliko godina sve je više i seoskih gazdinstava koji se bave ugostiteljstvom, a koji gostima, uz tradicionalnu kuhinju, nude i smeštaj u autentičnim vajatima koji oslikavaju život u srpskim selima s kraja 19 veka.

Na obroncima Gučeva, u blizini Vukove kuće, na imanju od četiri i po  hektara smešteno je domaćinstvo porodice Matić. Pored čistog vazduha i izvorske vode, ambijent upotpunjuju i autentične brvnare. Domaćin kaže da turisti dolaze kako bi našli odmor za dušu, ali i da bi probali stara srpska jela.

Meni otkriva Budimir Matić, Planinski konak Milica:"Prvo krenemo od domaće proje, domaće lepinje,  onda malo domaćeg sira, kajmaka, prebranca, gljiva koje se trenutno mogu naći u našim krajevima. Sledi jagnjeće meso  pod sačem, roštilj. Sve je uglavnom proizvod naših ruku."

Vukovo rodno mesto - Tršić od nedavno ima i status zaštićenog dobra. Na više od pet i po hektara smešteni su muzeji, radionice starih zanata, ali i saborište koje je mesto održavanja brojnih manifestacija, među kojima je i Vukov sabor, najstariji kulturni događaj u našoj zemlji.

"Tu se nalazi četrdeset objekata narodnog graditeljstva,  kompleks Tršić i jeste rekonstrukcija sela sa kraja 19. veka. Vukova kuća i okućnica su od izuzetnog značaja, spadaju u nepokretno kulturno dobro," kaže Snežana Nešković Simić, direktorka Centra za kulturu "Vuk Karadžić".

Snežana Perić, direktorka Turističke organizacije grada Loznice, dodaje da su Tršić i Tronoša najznačajniji deo njihove turističke razglednice pred kojim turisti ostaju bez daha!Razlog je taj što se tu može videti spoj prirode i kulturnog nasleđa.

Nedaleko od Tršića, a na 17 kilometara od Loznice, nalazi se i manastir Tronoša čija se izgradnja, po predanju, vezuje za kralja Dragutina. Tokom vekova, manastir je više puta rušen i paljen, a današnji izgled čuva već šezdeset godina. Na putu do manastira nalazi se i kapela svetog Pantelejmona sa česmom devet Jugovića iz koje izvire čista i lekovita Trošnoška voda. Prema narodnom verovanju, česmu je sagradio Jug Bogdan sa svojih devet sinova pred sam polazak u Kosovski boj.

Istorijsko nasleđe, ali i velika gostoljubivost meštana i domaćina, neki su od razloga zbog kojih gosti iz svih krajeva zemlje i sveta dolaze u Vukov kraj. U Tršiću i Tronoši ne samo da ih čeka priroda od koje zastaje dah, već i mogućnost da osete duh starih vremena i
tradicije.