Čitaj mi!

Kocka za supu čuva životnu sredinu

Kocka za supu od prirodnih sastojaka, koju su napravili učenici Ugostiteljsko-turističke škole u Nišu, obezbedila je učeničkoj kompaniji te škole plasman na republičko takmičenje koje se u maju održava u Beogradu.

Pred sobom su imali izazov da osmisle proizvod koji je na tržištu nedovoljno zastupljen, a pri tome doprinosi očuvanju zdravlja i životne sredine.

 Odgovor ovih mladih ljudi – kocka za supu bez veštačkih dodataka – privukao je pažnju.

„Primetili smo da se 770.000 tona hrane u Srbiji baca i kada smo porazmislili da dobijemo nešto zdravo, brzo i efikasno, pala nam je ideja, ta kocka”, kaže Vuk Jovančić iz učeničke kompanije „Nifud”.

„Naš cilj je bio rešavanje globalnog problema. To su velike količine ostataka od voća i povrća koje ostaju prilikom proizvodnje sokova. Mi te proizvode koristimo u svrhu proizvodnje kocke za supu. U njima postoji dosta veliki procenat zdravih minerala, proteina i vitamina”, objašnjava Momčilo Mitrović iz „Nifuda”.

Iako bez mnogo predznanja iz preduzetništva najpre su, kao svaka kompanija, istražili tržište, obezbedili sirovine, pobrinuli se za izgled ambalaže.

„Pored toga što je naš proizvod zdrav, bez hemikalija, bez dodatih veštačkih boja i bez glutemata, stvarno smo obratili pažnju i na samo pakovanje. Pakovanje je dizajnirano od strane Tehnološkog fakulteta u Leskovu”, kaže Milica Todorović iz učeničke kompanije.

Sa tog fakulteta i pomoć oko nutritivnih vrednosti proizvoda, što je štampano na poleđini kutije, a Mašinski fakultet pomogao je oko cirkularne ekonomije. U preduzetničkim veštinama ohrabruju ih i njihovi profesori.

„Da oni vide mogućnost da pored toga što se školuju za kuvare, poslastičare, ugostiteljske tehničare i turističke tehničare, da mogu da nastave školovanje, da otvore svoje kompanije i da ovo iskustvo iz ovog tima i ove kompanije iskoriste u daljem radu i životu”, ističe mentor Ančica Dimitrijević.

Za republičko takmičenje već unapređuju proizvod dodavanjem novih ukusa, a planiraju i saradnju sa drugim učeničkim kompanijama.