Ne dirajte kontejner

Na osnovu Odluke o komunalnom uređenju grada, sakupljačima sekundarnih sirovina u Čačku zabranjeno da karton i stari papir vade iz kontejnera.

Milostina Jovanović iz Čačka već osam godina sakuplja odbačeni stari papir i karton, ali da je to nezakonito saznala je tek kada joj je Komunalna policija u Čačku - u skladu sa gradskom odlukom o komunalnom redu - zabranila da karton i stari papir vadi iz kontejnera.

Nakon dvadeset dve godine rada u rudnicima "Šumadija", Milostina je proglašena tehnološkim viškom. Od tada, njena četvoročlana porodica, suprug bez posla i dvoje dece studenata, žive od 20.000 dinara mesečno, koliko zaradi prikupljanjem "sekundarnih sirovina".

"Radila sam dvadeset godina, neću da tražim milostinju"

Milostina Jovanović kaže da joj taj posao nije nimalo prijatan, ali: "Bilo bi me još više sramota da sednem na ulicu da prosim ili da idem kod njih i tražim milostinju. To bi me bilo sramota. Toliko godina sam radila, pa sad da tražim milostinju."

U čačanskoj komunalnoj inspekciji ističu da je vađenje sekundarnih sirovina iz kontejnera zabranjeno odlukom o komunalnom uređenju grada i da je ta odluka doneta još 2002. godine.

"Problem je u tome što oni iz tih kontejnera povade i sve ostalo, hranu, staru odeću, a onda to raznose psi i mačke. To i pravi probleme", objašnjava odluku gradskih vlasti Stojan Vojinović, načlnik inspekcijskih službi.

Prikupljanje sekundarnih sirovina iz kontejnera je praktično svakodnevni posao desetak socijalno ugroženih Čačana. Oko 7.400 građana Čačka, što je više od  6 % ukupnog broja građana, korisnici su usluga Centra za socijalni rad.

Broj korisnika je, prema podacima Centra za socijalni rad, povećan tokom prva dva meseca ove godine. Zoran Belčević, direktor čačanskog Centra kaže da jednokratnu socijalnu pomoć građani koriste uglavnom za kupovinu lekova i osnovnih životnih namirnica.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 26. mar 2011, 12:30) - anonymous [neregistrovani]

pohvale za kom.pol.

Ne znam zasto svi samo kritikuju komunalnu policiju u cacku, zasto niko ne kaze sta su to dobro ucinili, zasto se onda zalimo kada nam je smece razbacano oko kontejnera, zasto niko ne pohvali njihova dobra dela, cemu sve ovo, ja sam imala dugogodisnjih problema koje mi je komunalna policija vrlo brzo resila, od mene maksimalnu podrsku jer svoj posao obavljaju savesno i po zakonu.

(subota, 12. mar 2011, 15:04) - Rotterdames [neregistrovani]

vadenje papira iz kontenera

Lako je gospodi reci, da je vadenje papira iz kontera protiv zakonito? Pitao bi tu nazovi vlast,sta bi oni radili da svojo deci nemaju da daju sta jesti?!Lepo su se oni uhlebili, pa ig bas briga za sirotinju? Sta reci nego sramota!?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">