Na sudu zbog reklamiranja sportskog kluba

Prekršajni sud u Pirotu osudio je opomenom Aleksandra Petrovića, predsednika aikido kluba "Tenšin" zbog toga što je na školi lepio plakate u kojima reklamira svoj sportski klub.

Aleksandra Petrovića, predsednika aikido kluba "Tenšin" iz Pirota, Prekršajni sud proglasio je odgovornim i osudio ga opomenom, zbog toga što je na školama lepio plakate kojima  se  promoviše aktivnost kluba.

Time što je lepio oglas u kome se deca pozivaju da treniraju aikido u njegovom klubu, Petrović je prekršio Zakon o oglašavanju.  Sud je postupio po prijavi republičkog tržišnog inspektora  za pirotski okrug Dragane  Mijalković, koju je ona podnela još u martu prošle godine. 

Aleksandar Petrović, diplomirani građevinski inženjer iz Pirota, osnivač i predsednik kluba "Tenšin",  kaže da presudu nije dobio i ističe da neće prihvatiti nikakvu odgovornost, jer smatra da je za decu bavljenje sportom korisno. On kaže da je na svim osnovnim školama lepio plakate kojima je pozivao decu da se bave aikidom, nudio kontakt telefon i obaveštavao ih o terminima treninga.

 

"Smatram da je aikido veoma koristan za razvoj dece, i u fizičkom, i u mentalnom smislu, i ne vidim u čemu je moja greška. Ipak sam ja ovde nekakav pedagog i usmeravam decu na nešto dobro u životu. Nije aikido puko bacanje na strunjaču i vežbanje sklekova. On ima mnogo dublji smisao", objašnjava Aleksandar Petrović.

Oglašavanje u školama zabranjeno je zakonom

U Tržišnoj inspekciji u Pirotu naglašavaju da je prijava protiv Aleksandra Petrovića podneta u martu prošle godine, u okviru akcije koju je pokrenulo Ministarstvo trgovine, s ciljem da se zaštite maloletnici i spreči da se u vrtićima i školama masovno oglašavaju razne agencije, škole i sportski klubovi. Inspektorka Dragana Mijalković podnela je prijavu zbog kršenja člana 85 Zakona o oglašavanju.

"Zakon izričito navodi da je zabranjeno oglašavanje u školama i predškolskim ustanovama, osim ako oglasna poruka služi zaštiti opšteg interesa maloletnog lica i ako ne preporučuje konkretnog davaoca usluga. To nije prijava ni protiv spota ni protiv bavljenja dece sportom, već prijava protiv oglašavanja konkretnog sportskog kluba", kaže Slobodan Todorović, šef odseka Tržišne inspekcije u Pirotu.

Aikido federacija Srbije i Sportski centar Pirota pružili su podršku Aleksandru Petroviću i njegovom klubu. Nenad Đorđević, direktor Sportskog centra kaže da je dugogodišnja praksa svih klubova u Pirotu da termine svojih treninga oglašavaju na oglasnim tablama škola. Zbog toga su, naglašava Đorđević, zaprepašćeni ovom odlukom i spremni da pomognu, ukoliko Aleksandar bude osuđen novčano.

U Prekršajnom sudu u Pirotu potvrđeno nam je da je Aleksandar Petrović proglašen odgovornim, ali da mu je izrečana samo opomena. Petrović ističe da presudu još nije dobio, ali da neće priznati nikakvu odgovornost, jer je to protiv njegovih moralnih i životnih načela.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 12. mar 2011, 17:47) - Goran [neregistrovani]

Kafici

Mozda nadlezni smatraju da je bolje da se plakate lepe po kaficima.Ali sta to vredi kad su tamo deca kojoj vise nema pomoci jer su tatini i mamini sinovi.Ipak ovo nije strasno kakve apsurde cujemo i vidimo svakoga dana.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">