Dobro došla, košavo – vazduh će ponovo biti nevidljiv

Posle deset dana počeće da duva vetar pa će se konačno magla posle podne podići u Vojvodini i Pomoravlju. Vetar će rasterati i nagomilane štetne čestice, pa bi trebalo da se smanji i aerozagađenje.

Posle deset dana, anticiklon se izmešta iz Panonske nizije ka Ukrajini, vetar se pojačava, pa će se konačno magla posle podne podići i u Vojvodini i Pomoravlju.

Meteorolozi najavljuju da će u pojedinim krajevima zemlje biti olujne jačine. 

Po pojedinim kotlinama i nizijama, kao i u istočnoj Srbiji veći deo dana maglovito i tmurno uz mraz i slab vetar. 

Jutarnja temperatura biće od -7 do -2, a najviša u većini mesta od -1 do 4 stepena, u mestima sa više sunčanih intervala do 9 stepeni.

Tokom predstojećeg vikenda biće umereno do potpuno oblačno i u većem delu zemlje suvo, samo ponegde na zapadu i jugu provejavanje slabog snega. 

Odlazi i smog 

Dugoočekivana košava napokon će rasterati štetne čestice koje su se danima sakupljale u vazduhu, zbog čega se teško disalo u više gradova Srbije.

Zbog vazduha koji je, kako navodi Agencija za zaštitu životne sredine, u brojnim gradovima bio u kategoriji "jako zagađen", resorno ministarstvo predložilo je devet mera.

Prema najavama ministra, tokom dana će biti formirana komisija koja će se baviti zagađenjem. 

Čini se da nikada sa većom radošću ne dočekujemo košavu, jak jugoistočni vetar koji obično ne volimo. 

broj komentara 8 pošalji komentar
(petak, 17. jan 2020, 13:50) - Kosmet [neregistrovani]

,,Blago nama,,

,,Blago nama,,kada se uzdamo u vetar da bi nam vazduh bio čistiji !
Gde su državni organi da odrade svoj deo posla da narede velikim zagadjivacima da ugrade filtere.Ili su oni iznad zakona samo zato što su veliki ?

(petak, 17. jan 2020, 11:20) - Cikago [neregistrovani]

Da li se uopšte grejati ?

Što se tiče zagađenja vazduha, vlast treba da se ozbiljno pozabavi sa velikim zagadjivacima/termoelektrane, fabrike itd,itd/a ne da se samo navodi,grejanje porodičnih domaćinstava i vozila koja koriste dizel.
Prateći naše mas medije,čovek dolazi do zaključka da su stanovnici Srbije/obični ljudi/,,krivi za sve ovo što nam se dešava.
Pa hajde onda da bi se rešio problem da se zabrani narodu da se greje na drva ili ugalj /a takvih je 80-90 pošto.
Pošto narod mora da se zimi greje,predlažem da država izdvoji sredstvai da svima uvede grejanje, koje neće zagadjivati sredinu.
Što se tiče kamiona i dr.vozila na dizel pogon,takođe tu treba da se uključi država i pomogne narodu da zagadjivace zameni sa vozilima na električni pogon, pozdrav.

(petak, 17. jan 2020, 10:27) - Dejan M [neregistrovani]

Kakoćemo sad disati

kad se vazduh nevidi? Dali ga ima?

(petak, 17. jan 2020, 09:36) - Smederevac [neregistrovani]

Istina

Problem nije resen uopste samo ce sa vetrom malo biti sklonjen na stranu nekom drugom. Ovaj prethodnik koji je komentarisao kako je bila dzabe buka oko zagadjenja samo gleda svoju stranu. Kotlarnice i dalje dime, domacinstva i dalje loze sta stignu a javne uprave se i daljemo greju na naftu ili loz ulje. Gde ce taj dim ako ne nekom gde duva vetar. Eto i meni smeta kad komsiji iz dimnjaka dim ide na moju kucu jer tako duva vetar. Tako je isto i sa gradovima i selima. Sta ce se stravno promeniti, to je pitanje. Jer vetar nije resenje. Ako pitate Smederevsku vast ona je u dalje za sistem kao pre 30 godina, lozenje nafte i loz ulja jer su prosle nedelje umesto postu da prebace na gas, samo zamenili stari podzemni rezervoar sa novim i nikom nista. Ljudi, politicari nemaju volje da idu u nove izazove jer su na tim pozicijama predugo jer ih stranka cuva. Dajte mladima sansu jer na mladima ostaje sve a dok mi sacekamo da se ovi pokrenu proci ce mnogo vremena i politicki ce uvek filozofirati da je po obicaju narod kriv i vozila....

(petak, 17. jan 2020, 09:32) - Kica [neregistrovani]

Ugalj

Ja lozim ugalj sve u 16

(petak, 17. jan 2020, 09:18) - Smi [neregistrovani]

da li ćemo nešto i uraditi?

Da li biste mogli građane da obavestite da se organizuje protest sa zahtevom vlastima da osmisle mere da se ovakve situacije ne ponavljaju? Ili mislite da je odlčno da se molimo Bogu za košavu svake godine?

(petak, 17. jan 2020, 08:44) - Боки [neregistrovani]

Ето...

...решен проблем загађења... сва та кукњава централе, еуро 3, скинти катализатори, приватне куће које ложе се ставља на полицу до идуће године (можда још једном ове мало загуши), грађани и привреда одахните, неће се ништа мењати.

(petak, 17. jan 2020, 08:43) - anonymous [neregistrovani]

Ograničiti loženje

Ako ja mogu da punim TA peć samo posle 23h zašto neograničiti loženje tokom dana?