Titov otac, sin Obrenovića, išamaran u Beogradu, šta je istina o Čerčilu

Na današnji dan pre 80 godina Vinston Čerčil postao je premijer Velike Britanije, pošto je Nevil Čemberlen, potpisnik Minhenskog sporazuma, podneo ostavku. Pola veka je kreirao svetsku političku scenu. Često citiran, hvaljen i osporavan. Njegova biografija je predmet naučnih radova i udžbenika. Čerčil je nakon smrti postao inspiracija istoričarima, umetnicima i filmadžijama, ali se njegovo ime povezuje i sa različitim mitovima i legendama. Zato je ponekad teško reći da li je ikada bio bez tompusa i cilindra ili je zbog njega čuveni duvanski brend dobio ime.

MIT: Mrzeo je i vređao Srbe, pa ga je Voja Tankosić šamarao u Knez Mihailovoj ulici.

O tome je pisao Aleksandar Deroko. To se navodno dogodilo 1910. godine, kada se Čerčil, na povratku vozom iz Istanbula u London, kratko zaustavio u Beogradu. Prema mitu, istaknuti član "Crne ruke" Voja Tankosić je u kafani "Grčka kraljica" izvređao i išamarao Čerčila jer je nekadašnji britanski premijer negativno pisao o Srbima u londonskoj štampi.

ISTINA: Čerčil je 1910. obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova, pa je teško poverovati da bi takav incident prošao bez posledica. Osim toga, nije poznato da li je Čerčil uopšte bio u Beogradu.

MIT: Čerčil je bio sin kralja Milana Obrenovića.

ISTINA: Kralj Milan Obrenović jeste poznavao Dženi, majku Vinstona Čerčila, i neko vreme, prema pojedinim navodima, bio i u vezi sa njom. Ipak, veruje se da je priča o tome da je iz te romanse iskonstruisana za domaću upotrebu. Kako navode istoričari, to je samo jedna od mnogih priča koje su u vezi sa srpskim kraljem iz dinastije Obrenovića. U zvaničnoj biografiji navodi se da je otac Vinstona Čerčila ser Randolf Čerčil.

MIT: Tito je vanbračni Čerčilov sin.

Teoriju o tome lansirao je otac Tadej, govoreći da je ispovedao nekog čoveka koga je zaposeo zloduh, koji je govorio da je Čerčil poslao sina Randolfa Titu, kako bi se braća "bolje upoznala".

ISTINA: O tom navodnom susretu nema nikakvih istorijskih dokaza.

MIT: Čerčil je za života popio 42.000 boce šampanjca.

ISTINA: Nekadašnji britanski premijer je bio poznat kao ljubitelj alkoholnih pića, viskija i šampanjca. Objašnjavao je to nedostatkom pijaće vode tokom boravka u Africi. Teško je, međutim, izračunati koliko je Čerčil popio tokom života.

MIT: Cigarete su nazvane po Čerčilu.

ISTINA: Jedan poznati duvanski brend ima isto ime kao i nakadašnji britanski premijer. Ime tog brenda, međutim, ne potiče od Čerčilovog imena, već od mesta u kome se nalazi sedište kompanije u američkom okrugu Vinston-Sejlemu.

MIT: Čerčil nije napisao sve knjige i tekstove.

ISTINA: Vinston Čerčil je dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Tokom života objavio je petnaest miliona reči, a u ličnoj arhivi sačuvao je milione dokumenata. Činjenica je da je za određene novinarske tekstove angažovao tzv. pisca iz senke, Adama Maršala Distona. Na pisanju tekstova bio je angažovan i Čerčilov sekretar Edvard Marš. Teško je, ipak, pretpostaviti da su govore i knjige jednog od najcitiranijih političara pisali drugi autori.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 10. maj 2020, 11:57) - anonymous [neregistrovani]

Vinston Cercil

Bio je jedan od najsposobnijih Britanskih politicara i mason najviseg stepena ciji je uticaj bio presudan za tragicnu sudbinu Srba. Prvo je uvukao kraljevinu Jugoslaviju u rat a zatim Staljinu iza ledja doveo na vlast Josipa Broza Tita koji je rascepkao Srbe sirom regiona a Srbiju sveo na beogradski pasaluk.

(nedelja, 10. maj 2020, 09:55) - КНЕЖЕВО [neregistrovani]

Истина

Отац Тадеј је био Свети човјек, то сви знају, а кроз њега је говорио Дух Свети.

(sreda, 19. feb 2020, 00:13) - Павле [neregistrovani]

Чирчолов син Тито

Д а ли је та теорија тачна или не,велико је питање ко вам једну истину коју сам у немчкој доживео управо са именом Тито.
Тражећи једну у адресу,сам ословио једно старог човека,немца да ми каже где је та аадреса коју сам тражио.Реко ми је а на то питао одакле долазим,имајући у виду да сам влаадо немачким језиком таман толико да могу да комуницирам са грађанима у тој земљи.Наравно сам рекао да долазим из Југославије.Реко ми је ,о а ја знаам Јосип Броза звани партизански Тито,али се чудим од када говори 6 језика.Ја сам са њим радио у Ремшаду као бравари а он је јко лоше говорио немачким језиком.То ме је изненадило,те сам им реко, може бити,јер није ни Српски ни Словенски а ни такозвани "хрватски" говорио чисто.
А ако је био Черчилов син онда није Јосип Броз ,за ким има такође прича која је непозната свима,да је он погинуо у првом светском рату као Аустроугарски војник.А да су Черчил и Стаљин поставили свог не ванбрачног сина и дали му назив ТИТО.