Dačić: Srbija ojačala poziciju na međunarodnoj sceni

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da su očuvanje i zaštita teritorijalnog integriteta, evropske integracije i unapređenje saradnje sa državama širom sveta glavni spoljnopolitički ciljevi Srbije i istakao da je Srbija ojačala svoju poziciju na međunarodnoj sceni.

Dačić je na sednici Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije, na kojoj je predstavio izveštaj o radu tog ministarstva za period od maja prošle godine do 1. febraura ove, rekao da to ministarstvo ulaže velike napore da bi se smanjio broj zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova i najavio nova povlačenja priznanja.

Govoreći o nedavnoj sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj je razmatran izveštaj generalnog sekretara o KiM, Dačić je rekao da je vođena velika borba da se ta sednica održi i da je postojala opasnost da se to ne desi, te podsetio da je dogovoreno da se ove godine održe tri sednice tog tipa, a sledeće godine dve.

"Time smo zatvorili to pitanje, više se neće postavljati pitanje da li će biti tih sednica ili ne. Kosovo je bilo iznenađeno što se ta sednica uopšte održala", rekao je Dačić i istakao da je ta sednica bila vrlo pozitivna za srpske interese. 

Dačić je rekao da Srbija treba da održava i uspostavlja kontakte i sa manjim i manje uticajnim zemljama na svetu, između ostalog i da bi na međunarodnim forumima osigurala da glasaju u korist Srbije.

"Mnogi funkcioneri bi pre otišli u Brisel nego u Burundi, ali, verujete, u Burundiju je lepše, jer nas tamo vole. To su naše prijateljske zemlje gde niko od nas nije bio dvadeset godina", napomenuo je Dačić.

"Priština nema većinu za članstvo u važnim organizacijama"

Navodeći da će ove godine ponovo biti glasanja na sednicama Uneska i Interpola, Dačić je rekao da Kosovo više nema većinu da može lako da uđe u važne međunarodne organizacije.

"Zato je bitno da držimo kontakte sa svim ovim zemljama kako bismo imali stabilnu sitauciju što se tiče onih koji bi glasali za naše predloge", rekao je Dačić. 

Dačić je rekao da Kosovo ne može da bude član OEBS-a, a da moguće je da se prijave za članstvo u Savetu Evrope, što bi bilo najteže sprečiti jer je većina zemalja članica priznala Kosovo. 

"Pratimo situaciju u Savetu Evrope", dodao je srpski šef diplomatije.

Dačić je najavio i nova povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, ali nije želeo da precizira o kojim zemaljama se radi, navodeći da se dešava da uoči njegovih razgovora sa pojedinim državama o povlačenju priznanja, te zemlje budu pod pritiskom SAD da to ne učine.

Naveo je da od 193 zemlje članice UN, 91 zemlja sigurno nije priznala Kosovo, a da od 102 preostale zemlje, postoji nekoliko zemalja koje duže vremena, iako su priznale Kosovo, ne glasaju na međunarodnim forumima za Kosovo, poput Egipta, Omana... 

"Da bismo imali većinu, treba nam još šest zemalja. Mislim da već sada imaju manje od pola, ali se ne zadovoljavam time da mi neko kaže da nisu priznali, treba nam papir", ukazao je Dačić.

Ministar je rekao da Srbija posebnu pažnju posvećuje karipskim i pacifičkim zemljama, kao i u Africi, Aziji.

"Tih 13 zemalja koje su povukle priznanje ukupno imaju 55 do 60 miliona stanovnika i zajedno oko milion kvadratih kilometara površine. To je i 13 glasova u Ujedinjenim nacijama", istakao je Dačić.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji, Dačić je rekao da Srbija radi na usaglašavanju teksta novog individualnog plana partnerstva sa NATO i ponovio da Srbija želi što bolje odnose sa alijansom, a da je trenutno na najvišem nivou koji može imati jedna zemlja koja ne želi da bude članica.

"Bezvizni režim nije ugrožen"

Kad je reč o ukidanju viza, Dačić je rekao da bezvizni režim Srbije sa EU nije ugrožen iako EU upozorava Srbiju da ne ukida vize nekim zemaljama, odnosno da Srbija prati viznu politiku EU.

"To nam pravi probleme, jer naši prijatelji nisu istovremeno i njihovi prijatelji", rekao je Dačić.

Ministar kaže da je bilo problema sa Iranom, kojem je Srbija ukinula pa ponovo uvela vize nakon intervencije EU, budući da se jedan broj građana Irana koji su došli u Srbiju nisu vratili, već su pokušali da idu dalje u EU.

"Ali nije kod nas ušlo 100.000 ljudi, ušlo je 45.000, a izašlo 22, 23 hiljade. Pa neće deset hiljada da preplavi ceo kontinent", istakao je Dačić i dodao da je to bio pokušaj i da se izvrši politički pritisak.

broj komentara 0 pošalji komentar