Parlament o amandmanima na nekoliko predloga zakona

Skupština Srbije završia je raspravu o amandmanima na nekoliko predloga zakona, među kojima su i Predlog zakona o dualnom modelu studija i izmene Zakona o autorskim pravima i srodnim pravima, koji su i izazvali najviše pažnje poslanika. Zasedanje će nastaviti sutra raspravom o amandmanima na predloge zakona na ostale tri tačke dnevnog reda.

Na dnevnom redu zasedanja su i Predlog zakona o regulisanim profesijama i priznavanju profesionalnih kvalifikacija, izmene Zakona o patentima i izmene Zakona o zaštiti topografija poluprovodničkih proizvoda.

Na svih pet predloženih zakona podneto je ukupno 146 amandmana, od čega najviše na Predlog o izmenama i dopunama zakona o autorskim pravima i srodnim pravima, 82.

Poslanik Partije za demokratsko delovanje Fatmir Hasani upitao je tokom skupštinske rasprave da li treba sačekati novu vladu u Prištini da bi Albanci na jugu Srbije imali recipročna prava kao Srbi na Kosovu.

Na tu provokaciju, ministar prosvete Mladen Šarčević "ispravio" je Hasanija poručivši da reciprocitet može da se odnosi samo na prava Srba na severu Albanije.

Hasani je, tokom rasprave o amandmanima na Zakon o dualnom obrazovanju, stavio primedbu da udžbenici na albanskom jeziku još nisu spremni i rekao da "albanskoj nacionalnoj manjini preostaje da čeka novu vladu na Kosovu kako bi obezbedili recipročna prava", koja, kaže, imaju i Srbi na Kosovu.

Ministar Šarčević je odgovorio da je za udžbenike na albanskom zadužen Nacionalni savet albanske nacionalne manjine, ali i upitao kakva prava imaju srpska deca na severu Albanije.

Šarčević je naveo da pitanje udžbenika za albanske đake koči Nacionalni savet nacionalne manjine Albanaca, kao i da je sa srpske strane urađeno sve.

"Pitam i sebe i vas, a pitao sam i u Bujanovcu, pitam u Briselu, pitao sam u Beogradu na konferenciji - kakva to prava imaju srpska deca u severnoj Albaniji?", istakao je ministar.

On je dodao da će približavanje Albanije Evropskoj uniji, kao i Severne Makedonije, te poglavlja 23 i 24, naterati te zemlje u okruženju da dostignu bar deo standarda koji je Srbija dostigla i pruža svima za primer.

Ministar je napomenuo da u Srbiji ima 27 saveta nacionalnih manjina, a da je izmenom Zakona o udžbenicima formirano telo - Centar za nisko tiražne udžbenike, što znači da su, bez obzira koliki je broj đaka na bilo kom jeziku, nacionalna tela dužna da pripreme materijal.

Poslanik SPS Đorđe Milićević na ministrovo izlaganje dodao je i pitanje kakva prava srpska deca imaju u Preševu i Bujanovcu.

"Jako je dobro da imamo konstruktivan pristup i da Srbija i dalje želi da gradi dobrosusedske odnose bez obzira na nerazumevanje drugih", kazao je Milićević.

Hasani je naveo i da su dobri svi pripremljeni amandmani, kao i Zakon o regulisanju profesija i priznavanju profesionalnih kvalifikacija, ali da se Albanci u Srbiji pitaju koje to profesionalne kvalifikacije treba da imaju da bi mogli da se zaposle u državnim organima i institucijama.

Dodao je da je PDD tri i po godine zajedno sa SVM u poslaničkom klubu i tvrdi da "do sada nisu uspeli da reše nijedan životni problem Albanaca".

Polemika Kovačevića i Martinovića

U okviru rasprave o zakonu o dualnom obrazovanju, došlo je do polemike šefa poslaničkog kluba naprednjaka Aleksandra Martinovića i poslanika PUPS-a Borisava Kovačevića, koji je kolegi iz koalicionog SNS-a Marku Atlagiću rekao da već treći dan govori jedno isto o napadima na predsednika Aleksandra Vučića.

Atlagić je, inače, kritikovao svoje kolege, akademike i profesore, iz reda opozicionih stranaka, zbog vređanja i kleveta na račun članova SNS-a i predsednika Vučića.

Kovačević je istakao da se slaže sa celokupnim izlaganjem poslanika Atlagića, ali smatra da se to ne može raditi na takav način.

"Razumem da sve treba da kažemo javno i da kritikujemo, ali nije potrebno tri dana ponavljati jedno te isto. Mislim da ako ponavljamo stalno iste stvari može se izazvati i kontraefekat i da ljudi kažu - 'pa dokle ovaj o istom, dosadiše sa jednim te istim'", ukazao je Kovačević.

Martinović je reagovao opaskom da je iznenađen Kovačevićevim izlaganjem, mada donekle može da ga razume, budući da lideri opozicije ne napadaju poslanike drugih stranaka, već isključivo članove SNS-a i, pogotovo, predsednika Vučića.

Atlagić, kaže, objašnjava svakoga dana da je tom delu opozicije jedini cilj da Aleksandar Vučić ne učestvuje na izborima.

Kovačević je u replici ponovio da se slaže sa svim što je Atlagić rekao, te da se slaže da se to ponavlja svakog dana, ako i drugi misle da tako treba, ali da strahuje da to može proizvesti kontraefekat.

Poslanici su u ponedeljak završili objedinjenu načelnu raspravu na predloge zakona o dualnom modelu studija i zakona o regulisanim profesijama i priznavanju profesionalnih kvalifikacija, dok su u utorak završili objedinjenu načelnu po ostalim tačkama dnevnog reda.

Kao i svakog utorka i četvrtka i danas je sednica počela poslaničkim pitanjima i iznošenjem njihovih primedaba i sugestija Vladi Srbije. 

broj komentara 0 pošalji komentar